HetRV6 ve HetPV13 mikovirüslerinin Heterobasidion abietinum ve Heterobasidion annosum izolatlarına aktarımı
Abstract
Heterobasidion annosum Fr. Bref. sensu lato, Kuzey Yarım kürenin ılıman kuşakta yer alan ülkelerinde, özellikle ibreli ağaç türlerinde kök ve kök boğazı çürüklüğüne neden olan oldukça tahripkâr bir hastalık etmenidir. Heterobasidion türlerinin mücadelesinde, fungusun konukçusu olmayan ağaç türlerinin seçimi, kimyasal maddeler ve biyolojik kontrol etmenleri kullanılmaktadır. Ancak, bu kontrol yöntemlerinin hiçbiri patojene karşı tam koruma sağlamamaktadır. Bu bağlamda, hastalık etmeni ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesinde sürdürülebilir alternatif metotların araştırılması, önem arz etmektedir. Heterobasidion türleri de dahil olmak üzere birçok fungal türün, çok sayıda farklı mikovirüs topluluğunu barındırdığı bilinmektedir. Bu mikovirüsler, patojen fungusların neden olduğu kayıpları en aza indirerek hastalığı kontrol altına alabilmek üzere biyokontrol ajanı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, mikovirüs aktarımı ile, annosum kök ve alt gövde çürüklüğüne karşı mücadele olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Denemelerde HetPV3-an1 ve HetRV6-ab6 virüsü ile enfekte iki donör izolat ile virüs içermeyen 5 adet H. annosum sensu str., 20 adet H. abietinum izolatı kullanılmıştır. Her iki grupta yer alan izolatlar %2 malt extract agar bulunan Petri kaplarına karşılıklı olarak ekilmiş ve 20°C’de 3 ay süre ile inkübe edilmiştir. İnkübasyon süresi sonunda, gelişmekte olan hiflerin uç kısmından ve koloniler arasındaki birleşim noktasından alınan hifler, Malt- Orange Serum Agar ortamına aktarılmıştır. Alıcı izolatlara potansiyel dsRNA aktarımının gerçekleşip gerçekleşmediği, spesifik primerler ile RT-PCR metodu kullanılarak belirlenmiştir. Denemeler sonunda, test edilen H. abietinum izolatlarının % 15’ si, H. annosum izolatlarının ise % 20’si dsRNA partikülü başarılı bir şekilde aktarılmış ve RT-PCR ile tek segmentli virüs varlığı kesinleştirilmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak, mikrovirüs aktarımı yüzdesinin düşük de olsa başarılı olduğu ve gelecekte in vivo çalışmalarla biyokontrol ajanı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Keywords
Supporting Institution
Thanks
References
- Akıllı, S., Ulubaş-Serçe, Ç., Katırcıoğlu, Y.Z., Maden, S., Rigling, D., 2012. Characterization of hypovirulent isolates of the chestnut blight fungus, Cryphonectria parasitica from the Marmara and Black Sea regions of Turkey. European Journal of Plant Pathology, 135(2): 323-334.
- Buck, K.W., 1986. Fungal Virology – An Overview. In: Fungal Virology (Ed: Buck, K.W.), CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 1-84.
- Coenen, A., Kevei, F., Hoekstra, R.F., 1997. Factors affecting the spread of doublestranded RNA viruses in Aspergillus nidulans. Genetical Research, 69: 1-10.
- Cole, T.E., Hong, Y., Brasier, C.M., Buck, K.W., 2000. Detection of an RNA-dependent RNA polymerase in mitochondria from a mitovirus-infected isolate of the Dutch elm disease fungus, Ophiostoma novo-ulmi. Virology, 268: 239-243.
- Doğmuş Lehtijärvi, H.T., Lehtijärvi, A., Korhonen, K., 2006. Heterobasidion abietinum on Abies species in western Turkey. Forest Pathology, 36: 280-286.
- Doğmuş Lehtijärvi, H.T., Lehtijärvi, A., Korhonen, K., 2007. Heterobasidion on Abies nordmanniana in northeastern Turkey. Forest Pathology, 37: 387-390.
- Elliston, J.E., 1982. Hypovirulence. Advanced Plant Pathology, 1: 1-33.
- Ghabrial, S.A., 1994. New developments in fungal virology. Advanced Virus Research, 43: 303-388.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Tuğba Doğmuş
This is me
0000-0002-1050-8823
Türkiye
Publication Date
December 29, 2020
Submission Date
August 3, 2020
Acceptance Date
October 31, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 21 Number: 4