Bu araştırma çayır salkım otu (Poa pratensis L.) tohumlarına uygulanan farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 5, 10, 15 ve 20 dS m-1 NaCl) çimlenmesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak 2018 yılında kurulmuştur. Çalışmada incelenen özellikler çimlenme oranı, sürgün ve kök uzunluğu, sürgün ve kök yaş ağırlığı, sürgün/kök oranı ve tuza dayanım indeksidir. Araştırma sonucunda, farklı tuz konsantrasyonlarının incelenen tüm özellikler üzerine % 1 düzeyinde önemli etki yaptığı tespit edilmiştir. Tuz konsantrasyonundaki artışlar çimlenme oranı, sürgün ve kök uzunluğu, sürgün ve kök yaş ağırlığı ve tuza dayanım indeksinde önemli ölçüde azalmaya neden olmuş, en yüksek değerler kontrol uygulamasında elde edilirken, en düşük değerler 20 dS m-1 NaCl dozunda elde edilmiştir.
This research was conducted to investigate the effects of five different salt concentrations (0, 5, 10, 15 ve 20 dS m-1 NaCl) on the germination and seedling development of Kentucky bluegrass (Poa pratensis L.) at the Field Crops Department Laboratory in Agricultural Faculty of Isparta University of Applied Science in 2018. The research was set up in randomized block design with four replications. The germination rate, shoot and root lengths and fresh weights and salt tolerance index were determined in this research. According to the results of the research, salt concentrations had significant effect at the level of 1% on all properties. Increased salt concentrations caused decreases on the germination rate, shoot and root lengths and fresh weights and salt tolerance index. While the highest parameters were obtained from the control, the lowest values were obtained from 20 dS m-1 NaCl..
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 2 Issue: 1 |