Bu çalışma beef, salkım ve tekli özellik gösteren oturak ve sırık domates (Solanum lycopersicum) grubuna ait genotipler kullanılarak yapılmıştır.
Genotiplerde morfolojik ve agronomik özellikleri değerlendirmek için ;bitki başına verim verim, ortalama meyve ağırlığı, meye çapı, meyve kabuk rengi, meyve sertliği, SÇKM, titre edilebilir asitlik, pH, EC değerleri ve toplam fenolik, toplam antioksidan, vitamin C, likopen, B-karoten gibi özellikler bakımından tüm genotipler değerlendirilmiştir.
Çalışmada kullanılan genotiplerin bitki başına verimleri 1.20-5.24 kg/bitki arasında değişim gösterirken ortalama meyve ağırlıklarının 60.22-579.5 g arasında değiştiği görülmüştür. Çalışma sonucunda domates meyvelerindeki L* değerlerinin 34.43-45.68, a* değerleri 23.67-39.82, b* değerleri 15.62-46,84 arasında değişim gösterdiği görülmüştür. Meyvelerdeki, titre edilebilir asitliğin %0.21-0.56, pH’nın 3.70-4.81, SÇKM miktarının %2.50-4.91, C vitamini içeriğinin 5.48-15.39 mg/100 g, likopen miktarının 3.90-12.89 mg/100 g, B-karoten miktarının 0.65-3.10 mg/100g, toplam fenolik madde içeriğinin 0.74-3.13 mg/g, antioksidan kapasitesinin ise %22.61-67.11 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda özellikle meyve biyokimyasal özellikleri bakımından üstün olan genotiplerin belirlenmesi ve gen havuzundaki varyasyon dikkate alınarak, fonksiyonel besin niteliği piyasadaki diğer çeşitlerden daha üstün yeni ticari çeşitlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Solanum lycopersicum Likopen Meyve kalitesi Genotip Biyokimyasal içerik Solanum lycopersicum, Likopen, Meyve kalitesi, Genotip, Biyokimyasal içerik
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi Başkanlığı
2020-YL1-0101
Bu araştırma Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimi Başkanlığı 2020-YL1-0101 No`lu proje ve TUBITAK 1507- 3191183 nolu projeler tarafından desteklenmiş olup, ilgili kurumlara verdikleri destekten dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca Enza Zaden Tarım Ar-Ge Taş ve Tiç A.Ş. firmasına ve çalışanlarına desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
It was made by using genotypes belonging to the beef, cluster and single-featured determinate and indeterminate tomato group in the gene pool of the Company.
Genotypes were evaluated in terms of yield per plant, average fruit weight, yeast diameter, fruit skin color, fruit firmness, TSS, titratable acidity, pH, EC values and properties such as total phenolic, total antioxidant, vitamin C, lycopene, B-carotene. The variation in the gene pool was observed by determining the genotypes that are superior in terms of biochemical properties.
While the yields per plant of the genotypes in the study varied between 1.20-5.24 kg/plant, the average fruit weights varied between 60.22-579.5 g. L* values in tomato fruits varied between 34.43-45.68, a* values between 23.67-39.82, b* values between 15.62-46.84. In fruits, titratable acidity is 0.21-0.56%, pH is 3.70-4.81, TSS is 2.50-4.91%, vitamin C content is 5.48-15.39 mg/100 g, lycopene is 3.90-12.89 mg/100 g, B-carotene is 0.65 -3.10 mg/100g, total phenolic content of 0.74-3.13 mg/g and antioxidant capacity of 22.61-17% were determined. In this study, it is aimed to determine the genotypes with superior fruit biochemical properties and to develop new commercial varieties with superior functional nutritional quality by using the variation in the gene pool.
It was made by using genotypes belonging to the beef, cluster and single-featured determinate and indeterminate tomato group in the gene pool of the Company.
Genotypes were evaluated in terms of yield per plant, average fruit weight, yeast diameter, fruit skin color, fruit firmness, TSS, titratable acidity, pH, EC values and properties such as total phenolic, total antioxidant, vitamin C, lycopene, B-carotene. The variation in the gene pool was observed by determining the genotypes that are superior in terms of biochemical properties.
While the yields per plant of the genotypes in the study varied between 1.20-5.24 kg/plant, the average fruit weights varied between 60.22-579.5 g. L* values in tomato fruits varied between 34.43-45.68, a* values between 23.67-39.82, b* values between 15.62-46.84. In fruits, titratable acidity is 0.21-0.56%, pH is 3.70-4.81, TSS is 2.50-4.91%, vitamin C content is 5.48-15.39 mg/100 g, lycopene is 3.90-12.89 mg/100 g, B-carotene is 0.65 -3.10 mg/100g, total phenolic content of 0.74-3.13 mg/g and antioxidant capacity of 22.61-17% were determined. This study, it is aimed to determine the genotypes with superior fruit biochemical properties and to develop new commercial varieties with superior functional nutritional quality by using the variation in the gene pool.
2020-YL1-0101
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2020-YL1-0101 |
Publication Date | December 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 2 |