Popüler Kültürde Kadın Kütüphanecilerin İmajı: Feminist Bir Yaklaşım

Volume: 26 Number: 3 July 1, 2012
EN TR

Popüler Kültürde Kadın Kütüphanecilerin İmajı: Feminist Bir Yaklaşım

Öz

Kütüphanecilik mesleği, kadın çalışanların erkek çalışanlardan sayısal olarak fazla olduğu profesyonel bir meslektir. Fakat hem kütüphanecilik mesleği hem de bu mesleği icra eden kadın kütüphaneciler, popüler kültürde olumsuz imaja sahiptirler. Ayrıca bir meslek olarak kütüphanecilik, hekimlik ve avukatlık gibi profesyonel bir meslek olarak algılanmamaktadır. Diğer bir değişle, kadın çalı­şanların niceliksel olarak fazla olmasından dolayı kütüphanecilik ve hemşirelik gibi meslekler, yarı profesyonel meslekler olarak algılanmaktadır. Bu durumda kütüphanecilik mesleğine ve kadın kütüphanecilere dair olumsuz algı, popüler kültürde kadınlara karşı olan olumsuz algıyla adeta eşdeğerdir.Bu araştırmanın amacı, kütüphanecilik mesleği ile bu mesleği icra eden kadın kütüphanecilerin imajını feminist perspektiften irdelemektir. Ayrıca araştır­mada imaj sorununa ilişkin çözüm önerileri de sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

feminizm,kadın,kadın kütüphaneciler,kütüphanecilik,mes­leki imaj

References

  1. Abbott, A. (1998). Professionalism and the future of librarianship. Library Trends, 46 (3), 430-443.
  2. Adams, K. (2000). Loveless frump as hip and sexy party girl: A reevaluation of the old-maid stereotype. The Library Quarterly, 70 (3), 287-301.
  3. Alptekin, D. (2006). Üçüncü dünya ülkelerinde kadın hakları bağlamında feminizm. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  4. Amiri, F. (2007). Feminist eleştirisi açısından korku sinemasında kadının sunumu. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  5. Banner, R. (2008).The intercultural transfer of professional knowledge in internationalpartnerships: A case study of the American Bulgarian library exchange. Yayımlanmamış doktora tezi, Emporia State University, Kansas.
  6. Baum,C. (1992). Feminist thought in American librarianship. North Caroline: McFarland & Company.
  7. Brizendine, L. (2007). (2.bs.). Kadın beyni. (Z. Ateş, Çev.). İstanbul: Kelebek Yayınevi.
  8. Can,F. (2007). Feminist eleştiri açısından kadın seyircinin Hıçkırık filmi özelindemelodramla ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi,Eskişehir.
  9. Carmichael,J.(1996) “The gay librarian: A comparative analysis of attitudes towards professional gender issues,” Journal of Homosexuality 30 (2), 11­ 57.
  10. Carmichael, J. ve Shontz, M. (1997). A despised semi-profession: Perceptions of curricular content relating to gender and social issues among 1993 MLIS/ MLS graduates. Journal of Education for Library and Information Science. 38 (2), 98-115.
APA
Yılmaz, M. (2012). Popüler Kültürde Kadın Kütüphanecilerin İmajı: Feminist Bir Yaklaşım. Türk Kütüphaneciliği, 26(3), 548-563. https://izlik.org/JA52KE75GE