Amaç: Bu çalışmada, daha önce beslenme ve diyet danışmanlığı alan bireylerin, COVID-19 kısıtlama sürecinde BKİ değerleri, beslenme alışkanlıkları değişiklikleri ve gıda okuryazarlığı düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma kesitsel tipte olup çalışma, Pursaklar İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde beslenme ve diyet danışmanlığı alan 18 yaş üzeri 44 kişi ile yürütüldü. Bireyler telefonla aranarak sözlü onamlarının alınması sonrasında sosyodemografik özellikler, antropometrik veriler, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile ilgili sorulardan ve gıda okuryazarlığı ölçeğinden oluşan anket soruları yönlendirildi.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 40,20±9,08 yıl olup %93,2’sini kadınlar oluşturdu. Katılımcıların kısıtlama sürecinden önce BKİ değerleri ortalaması 33,87±6,36 iken süreç sonunda 32,84±5,87 olduğu izlendi. Kısıtlama döneminde katılımcıların %47,7’si yeme alışkanlığının kötüleştiğini ve %36,4’ü iştahının arttığını bildirdi. Grubun %22,7’si süreçte ana öğünleri atladığını, %20,5’i ise ana ve ara öğünlere ekleme yaptığını ifade etti. Katılımcıların gıda okuryazarlığı ölçek puan ortalamaları 33,54±5,8 bulunmuştur. Katılımcıların eğitim düzeyi artıkça gıda okuryazarlığı puanı yükselmiştir. Sonuç: Bireylerin, COVID-19 kısıtlama sürecinde egzersiz yapmaları, ekran kullanım süreleri ve yeme alışkanlıkları olumsuz etkilenmiştir.
Objectives: In this study, it was aimed to evaluate the BMI values, changes in nutritional habits and food literacy levels of individuals who had previously received nutrition and diet counseling during the COVID-19 restriction process. Method: The study was cross-sectional and was conducted with 44 individuals over the age of 18 who received nutrition and diet counseling at Pursaklar District Health Directorate. After the individuals were called by phone and their verbal consent was obtained, they were directed to a questionnaire consisting of questions about sociodemographic characteristics, anthropometric data, nutrition and lifestyle habits, and the short food literacy questionnaire. Results: The mean age of the participants was 40.20±9.08 years and 93.2% were women. The mean BMI of the participants was 33.87±6.36 before the restriction period and 32.84±5.87 after the restriction period. During the restriction period, 47.7% of the participants reported that their eating habits worsened and 36.4% reported that their appetite increased. 22.7% of the group stated that they skipped main meals during the period, while 20.5% added to main and snacks. The mean food literacy scale score of the participants was 33.54±5.8. As the education level of the participants increased, the food literacy score increased. Discussion: Individuals’ exercise, screen time and eating habits were negatively affected during the COVID-19 restriction process.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 27, 2025 |
Submission Date | February 15, 2025 |
Acceptance Date | February 25, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 1 |