Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İmparatorluğun Son Savaşı: Birinci Dünya Savaşı’na Neden ve Nasıl Girdik?

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 1, 265 - 270, 29.06.2022

Öz

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1914 yılındaki Almanya ile ittifakı ve buna mukabil Birinci Dünya Savaşı’na giriş kararı Osmanlı tarihinin en tartışmalı meselelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihin gri ve tartışmalı meseleleri arasında yer alan bu ittifak ve savaş kararı araştırmacıların ve okuyucuların dikkatini çekmektedir. Ancak konu hakkındaki popüler tartışmalar ne yazık ki tarihi bir hakikatin ortaya çıkarılmasının ötesinde güncel, toplumsal ve siyasi ayrışmaların bir aracı olarak kullanılmaktadır. Böyle bir zeminde vuku bulan tartışmalarda hem alınan kararlar hem de karar alıcılar adeta siyasi bir kavganın ve hesaplaşmanın öznesi konumuna gelmektedir. Tarih, uluslararası ilişkiler veya siyaset biliminin konusu olması gereken meseleler birtakım farklı kaygılar ve amaçlar uğruna araçsallaştırılarak hatalı tezlerin ortaya atılmasına neden olmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı Prof. Dr. Necmettin Alkan kitabın yazılış amacının “mevcut popüler tartışmaları köpürtmek, birilerini hain veya kahraman olarak ilan etmek olmadığını” belirtmektedir. Aksine yazar tarafından kitabın yazılış amacı “bu tür tartışmaların dışında kalarak, üç aylık zaman dilimindeki gelişmelerin tarihi vâkı’a olarak dönemin kaynaklarından hareketle daha sağlıklı bir şekilde zamanın ruhuna uygun olarak anlatılması, anlaşılması ve yorumlanması” olarak belirtilmektedir.

Kaynakça

  • Necmettin Alkan, İmparatorluğun Son Savaşı: Birinci Dünya Savaşı’na Neden ve Nasıl Girdik?, İstanbul: Timaş Yayınları, 2020.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Kitap Değerlendirmeleri
Yazarlar

Kadir Aydın 0000-0002-4830-6696

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2022
Kabul Tarihi 2 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydın, K. (2022). İmparatorluğun Son Savaşı: Birinci Dünya Savaşı’na Neden ve Nasıl Girdik?. Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi, 9(1), 265-270.

Creative Commons Lisansı

TOÇD'nde yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.