Art and Literature

AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ

Volume: 3 Number: 1 June 30, 2026
TR EN

AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ

Abstract

Günümüz Türk edebiyatının bilinen kadın yazarlarından olan Ayfer Tunç, bugüne kadar pek çok eser kaleme almıştır. Eserlerinde kadın karakterler ön planda olmakla birlikte kurgu, eserlerin kadın karakterinin hikâyesi üzerinden şekillenir. Karakterlerinin kimliklerini temsil kabiliyeti içinde bulunduğu toplumda yüksektir. Çalışmada kadının edebî metin içerisindeki temsil biçimleri, toplumsal cinsiyet ilişkileri feminist edebiyat kuramı çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. İncelenen roman sadece kadın karakterlerin çatışmalarını değil; aynı zamanda toplum içindeki kadının kimliğini yönlendirici, sınırlayıcı ve dönüştürücü etkilerini de görünür kılar. Özellikle üç kuşak üzerinden bir ailenin sırları, hikâyeleri, yaşamları anlatılır. Bu yönüyle eser, feminist eleştirinin temel kavramları olan beden, kimlik, ötekileştirme, sessizlik, direniş ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden bir okumaya elverişlidir. Romanın aktüel zamanı seksenli yıllardan günümüze kadar uzanır. Bu dönem feminist tartışmaların gündemde olduğu yıllardır ve bu da karakterleri doğrudan etkiler. Üç kuşaktan kadının romanda bir arada bulunması da feminist fikirlere bakış açısının zaman içerisindeki seyrini göstermesi bakımından katkı sunmuştur. Bu durum romanın feminist unsurlarının tespit edilmesini mümkün kılmıştır. Romandaki feminizm söylemi, Feminist Edebiyat Kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Günümüz Türk edebiyatında etkin bir kadın yazarın feminizme bakış açısı ve eserindeki feminizm varlığı hem edebiyat için hem de feminizm düşüncesine katkısı anlamında önemlidir. Feminist Edebiyat Kuramı, edebî metni yalnızca estetik bir bakışla değerlendirmez. Eseri toplumsal yapının, ideolojik söylemlerin ve ikili ilişkilerin bir yansıması olarak ele alır. Böylece de romanda kadın karakterler, anlatı yapısı, kullanılan dil ve temsil biçimleri incelenmiştir. Roman, klasik roman incelemesi bakımından değil; feminizm eksenli arka planı açısından değerlendirilmiştir. Bu inceleme ile ilgilenen okuyuculara romanı farklı bir bakışla okuma imkânı sağlamak amaçlanmıştır.

Keywords

References

  1. Baykal, Ö. (2025). Duygu Asena: Hayatı, söylemleri ve Türkiye’de ikinci dalga kadın hareketine etkileri, [Yayımlanmamış Doktora Tezi], Ankara Üniversitesi.
  2. Beauvoir, S. de (2026). İkinci cinsiyet (G. Akıncı, Çev.). Koç Üniversitesi Yayınları.
  3. Booth, W. C. (2021). Kurmacanın retoriği, Metis Yayınları.
  4. Borazan, Y. (2023). Musavver terakki (Üçüncü Sene) inceleme-Tahlili dizin-seçilmiş metinler, [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi], Sivas Cumhuriyet Üniversitesi.
  5. Bütün, O. (2021). Feminist okumalar Cumhuriyetten günümüze edebiyatta cinsellik ve erotizm, NotaBene Yayınları.
  6. Direk, Z. (2025). Cinsiyetli olmak sosyal bilimlere feminist bakışlar, YKY.
  7. Emre, İ. (2023). Edebiyat bilimi teoriler-yöntemler-uygulamalar, Fidan Basım Yayın.
  8. Gümüş, S. (2021). Modernizm ve postmodernizm edebiyatın dünü ve yarını, Can Sanat Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Literary Studies (Other)

Journal Section

Art and Literature

Publication Date

June 30, 2026

Submission Date

April 2, 2026

Acceptance Date

May 16, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 3 Number: 1

APA
Borazan, Y. (2026). AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi, 3(1), 19-35. https://doi.org/10.66610/togunac.1921771
AMA
1.Borazan Y. AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi. 2026;3(1):19-35. doi:10.66610/togunac.1921771
Chicago
Borazan, Yavuz. 2026. “AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ”. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi 3 (1): 19-35. https://doi.org/10.66610/togunac.1921771.
EndNote
Borazan Y (June 1, 2026) AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi 3 1 19–35.
IEEE
[1]Y. Borazan, “AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ”, Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 19–35, June 2026, doi: 10.66610/togunac.1921771.
ISNAD
Borazan, Yavuz. “AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ”. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi 3/1 (June 1, 2026): 19-35. https://doi.org/10.66610/togunac.1921771.
JAMA
1.Borazan Y. AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi. 2026;3:19–35.
MLA
Borazan, Yavuz. “AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ”. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2026, pp. 19-35, doi:10.66610/togunac.1921771.
Vancouver
1.Yavuz Borazan. AYFER TUNÇ’UN ANNEMİN UYURGEZER GECELERİ ROMANINI FEMİNİST EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ. Niksar Akademik Çalışmalar Dergisi. 2026 Jun. 1;3(1):19-35. doi:10.66610/togunac.1921771

Niksar Journal of Academic Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.