Aim: Water sanitation is an essential practice to prevent diarrheal diseases. The aim of this study is to evaluate the results of monitoring of drinking water obtained in Malatya province. Material and Methods: In 2012, this cross-sectional study held in Malatya province the results of total 1502 samples for control monitoring were assessed according to “Regulation on Water Intended for Human Consumption”. Results of bacteriological examination of water samples and water levels of residual chlorine measurements were analyzed according to the regions and seasons. Chi-square test was used to analyze the data. p < 0.05 was chosen as level of error. Result: 30.2% of drinking-water was at an undrinkable level in city center and districts in the year 2012. Grouped according to geographic regions based on the analysis carried out in the province, there were differences between the regions in terms of levels of water pollution (p<0.05). The difference is due to the low rate of water pollution of central water supply and feeding this water mains. Malatya district centers, towns and villages are at increased risk of water pollution. The inability of the measurements carried out during the year, the level of chlorine was determined as 29.5% across the province. The periods, especially in the summer and autumn months is insufficient chlorination in potable water (p<0.05). Conclutions: Based on these findings, to reduce the incidence of endemic diarrheal diseases, sanitation services be executed without delay for potable water and public awareness may be recommended. Key words: Drinking Water; Check Monitoring; Public Health.
Amaç: Suyun sanitasyonu ishalleri önlemedeki asıl uygulamadır. Bu çalışmanın amacı Malatya ilinde 2012 yılında elde edilmiş içme suyu kontrol izlemesi sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve yöntemler: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada Malatya il genelinden 2012 yılı içerisinde alınan toplam 1502 kontrol izleme numunesine ait sonuçlar “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” kapsamında değerlendirilmiştir. Toplanan su numunelerinin bakteriyolojik inceleme sonuçları ve sularda bakiye klor ölçüm düzeyleri bölgelere ve mevsimlere göre analiz edilmiştir. Verilerin toplanmasında Malatya il halk sağlığı müdürlüğü ve halk sağlığı laboratuar kayıtları esas alınmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Yanılma düzeyi olarak p<0,05 seçilmiştir. Bulgular: Merkez ve ilçelerde 2012 yılı içinde içme-kullanma sularının %30,2' si içilemez düzeyde bulunmuştur. Coğrafi özelliklerine göre gruplandırılan ilçe bölgeleri esas alınarak yapılan analizde, kirlilik düzeyleri yönünden bölgeler arasında fark bulunmuştur (p<0,05). Farklılık merkez su şebekesi ve bu şebekeden beslenen bölgelerde su kirliliği oranlarının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Malatya ilçe merkezleri, beldeler ve köyler su kirliliği yönünden risk altındadır. İl genelinde yıl boyunca yapılan ölçümlerde klor yetersizlik seviyesi %29,5 olarak belirlenmiştir. İçme-kullanma sularında klorlamaların yetersiz olduğu dönemlerin özellikle yaz ve sonbahar ayları olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu bulgulara dayanarak, ishalli hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için, içme-kullanma sularına ait sanitasyon hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi ve halkın bilinçlendirilmesi önerilebilir. Anahtar kelimeler: İçme Suyu; Kontrol İzlemesi; Halk Sağlığı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 21 Issue: 1 |