Research Article
BibTex RIS Cite

Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi

Year 2024, Volume: 11 Issue: 2, 259 - 278, 26.12.2024

Abstract

Bu araştırmanın amacı, turizm alanındaki bilimsel çalışmalarda, otel işletmelerine yönelik sunulan önerileri tespit etmek ve bu önerilerin uygulanabilirlikleri tartışmaya açmaktır. Bu amaçla, 2022 yılında Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanındaki lisansüstü tezlerden, otel işletmelerine yönelik tezlerle ilgili bilgilerden oluşan bir veri seti hazırlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma tekniklerinden içerik analizi yöntemi benimsenerek, tezlerdeki sektöre yönelik öneri ifadelerinin analizinde, MAXQDA programı kullanılmıştır. Sonuçlar, incelenen tezlerin %76'sında otellere yönelik en az bir öneri bulunduğunu ve işletme, müşteri, yönetici, personel ile merkezi ve yerel yönetimler temalarıyla ilgili olmak üzere, tezlerde toplamda 113 öneri konusu olduğunu göstermektedir. Araştırmalar genellikle işletme iç dinamiklerine yönelik öneri sunma eğilimdeyken, makro çevreye yönelik oldukça sınırlı öneriler getirmişlerdir. Teknolojinin doğru ve aktif kullanımına önem verilmesi, insan kaynağına odaklanılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi yönetsel, müşteri ilişkilerinin yönetimi ve marka değerinin artırılması gibi pazarlama stratejilerine yönelik önerilere yer verilmektedir. Mevcut çalışma, bilimsel araştırmalardaki sektöre yönelik önerilerin, pratikte uygulanabilirliğini bütünsel bir şekilde ele alıp tartışmaya açması bakımından önem taşımaktadır.

Ethical Statement

Bu araştırma TR Dizin’nin belirlediği, etik kurul kararı gerektiren araştırmalar listesinde yer almayıp, araştırma kapsamında ikincil veri kaynakları kullanıldığından Etik Kurul Onayına gerek bulunmamaktadır.

Supporting Institution

Bu çalışmanın hazırlanması süresince herhangi bir bireyden ya da kurumdan ayni ya da nakdi bir yardım/destek alınmamıştır.

References

  • Afifi, G. M. (2009). Tourism as the subject of doctoral theses in Egypt, 1975–2008. Anatolia, 20(2), 387-400.
  • Afifi, G. M. (2013). A survey of doctoral theses accepted by universities in the United Kingdom and Ireland for studies related to tourism, 2000–2009. Journal of Hospitality & Tourism Education, 25(1), 29-39.
  • Akın, M. H. (2021). Sağlık turizmi alanyazının bibliyometrik analizi (2015-2020). Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(3), 2026-2036.
  • Alimanoğlu, Ç., & Çolakoğlu, Ü. (2021). Türkiye’deki turizm rehberliği konulu lisansüstü tez çalışmalarının bibliyometrik profili (1998-2018)
  • Ayaz, N., & Türkmen, B. M. (2018). Yöresel yiyecekleri konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1), 22-38.
  • Bayın, G. (2015). Türkiye'de sağlık turizmi alanında yapılan lisansüstü tezlerin içerik değerlendirmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2015(1), 49-55.
  • Bişkin, F., & Pektaş, Ç. (2021). Turizm pazarlaması alanında hazırlanmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik profili. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 20(4), 2075-2095.
  • Botterill, D., Haven, C., & Gale, T. (2002). A survey of doctoral theses accepted by universities in the UK and Ireland for studies related to tourism, 1990-1999. Tourist Studies, 2(3), 283-311.
  • Brokaj, R. (2014). Local Governments role in the sustainable tourism development of a destination. European scientific journal, 10(31), 103-117.
  • Canik, S., & Özdemir, E. G. (2019). Sağlık turizmini konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik değerlendirmesi (1988-2017). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 30(2), 125-134.
  • Chong, Y. T., & Chen, C. H. (2010). Customer needs as moving targets of product development: a review. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 48, 395-406.
  • Coles, T., Duval, D. T., & Shaw, G. (2013). Student's guide to writing dissertations and theses in tourism studies and related disciplines. Routledge.
  • Crichton, K. (1978). Dissertations on travel, recreation and leisure. Journal of Travel Research, 17(1): 14-22.
  • Çuhadar, M., & Morçin, İ. (2020). Türkiye’de gastronomi turizmi ile ilgili çalışmaların bibliyometrik analizi. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(1), 92-106.
  • Dragovič, T. (2024). Problem-based learning on doctoral level: fit for'pracademics'?. Journal of Universal Excellence (JUE)/Revija za Univerzalno Odličnost (RUO), 13(2).
  • Dredge, D., Ford, E. J., & Whitford, M. (2011). Managing local tourism: Building sustainable tourism management practices across local government divides. Tourism and Hospitality Research, 11(2), 101-116.
  • Fayol, H. (2005). Genel ve endüstriyel yönetim. Çeviren: Asım Çalıkoğlu. Ankara: Adres Yayın.
  • Gendron, Y. (2013). Rethinking the concept of research contribution. Accounting Auditing Control, 19(2), 133-155.
  • Gürlek, M., Koç, B., & Memili, E. (2024). Does high employee performance trigger abusive supervision? Evidence from hotel businesses. Anatolia, 1-19.
  • Hall, C. M. (2011). Publish and Perish? Bibliometric Analysis, Journal Ranking and The Assessment of Research Quality in Tourism. Tourism Management, 32(1), 16-27.
  • Holienka, M., Pilková, A., & Ostapenko, N. (2016). Entrepreneurial environment and economic growth: What affects the productiveness of business activity at macro level?. In The essence and measurement of organizational efficiency (pp. 79-95). Springer International Publishing.
  • İnce, M., Gül, H., & Bozyiğit, S. (2017). Türkiye'de turizm pazarlaması konusunda yazılan lisansüstü tezlerin içerik analizi yöntemiyle incelenmesi: 1990-2016. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(5), 113-130.
  • Jafari, J. (1990) “Research And Scholarship The Basis Of Tourism Education” Journal of Tourism Studies, v.1 n.1,33-41.
  • Jafari, J., & Aaser, D. (1988). Tourism as the subject of doctoral dissertations. Annals of tourism Research, 15(3), 407-429.
  • Karagöz, D., & Yüncü, H. R. (2013). Sosyal ağ analizi ile turizm alanında yazılmış doktora tezlerinin araştırma konularının incelenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 205-232.
  • Kelly, S., Nicholson, J., Johnston, P., Duty, D., & Brennan, R. (2021). Experienced professionals and doctoral study: A performative agenda. Industrial Marketing Management, 92, 232-243.
  • Kervankıran, İ., & Şardağ, A. (2019). Türkiye’de turizm coğrafyası araştırmaları: lisansüstü tezlere yönelik bir içerik analizi. lnternational Journal of Geography and Geography Education, (39), 151-170.
  • Kesin, M., Horasan, B., & Çil, E. (2023). "Sağlık turizmi" anahtar kelimesinin lisansüstü tezlerdeki bibliyometrik analizi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(3), 407-421.
  • Klein, H. K., & Rowe, F. (2008). Marshaling the professional experience of doctoral students: A contribution to the practical relevance debate. MIS Quarterly, 675-686.
  • Kleinheksel, A., Rockich-Winston, N., Tawfik, H., & Wyatt, T. R. (2020). Demystifying content analysis. American journal of pharmaceutical education, 84(1), 7113.
  • Kozak, N. (2001). Türkiye'de turizm pazarlaması literatürünün gelişim süreci: 1972-1998 yılları arasıda hazırlanmış lisansüstü tez çalışmalan üzerine biyo-bibliyografik bir inceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 12(1), 26-33.
  • Krippendorff, K. (2018). Content analysis: An introduction to its methodology: Sage publications.
  • Menon, S. (2001). Employee Empowerment: An Integrative Psychological Approach. Applied Psychology: An International Review , 50, (1), 153–180.
  • Meyer-Arendt, K. J., & Justice, C. (2002). Tourism as the subject of North American. Ann. Tour. Res, 29, 1171-1174.
  • Moeini, M., Rahrovani, Y., & Chan, Y. E. (2019). A review of the practical relevance of IS strategy scholarly research. The Journal of Strategic Information Systems, 28(2), 196-217.
  • Mose, A. (2016). Analysis of macro and micro environment on the marketing strategy formulation and the influence to the competitive advantage (case study). Academy of Strategic Management Journal, 15, 35-41.
  • Nakovski, D., Milenkovski, A., & Gjorgievski, M. (2021). Contemporary challenges of tourism. UTMS Journal of Economics, 12(1), 95-103.
  • Nergiz, H. G. (2014). Türkiye’de lisansüstü turizm tezlerinin bibliyometrik profili (1990-2013). VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 04-05.
  • Oliveira, C., De Man, A., & Guerreiro, S. (2015). Tourism research: A systematic review of knowledge and cross cultural evaluation of doctoral theses. Tourism & Management Studies, 11(1), 111-119.
  • Örnek, N., & Karamustafa, K. (2020). Turist rehberliği alanındaki lisansüstü tezlerin bibliyometrik analiz ile değerlendirilmesi (1989-2019). Turist Rehberliği Dergisi (TURED), 3(2), 115-138.
  • Phillips, P., Barnes, S., Zigan, K., & Schegg, R. (2017). Understanding the Impact of Online Reviews on Hotel Performance: An Empirical Analysis. Journal of Travel Research, 56(2), 235-249. doi:10.1177/0047287516636481
  • Prescott, S., & Allen, K. J. (2011). Food allergy: riding the second wave of the allergy epidemic. Pediatric allergy and immunology, 22(2), 155-160.
  • Rianthong, N., Dumrongsiri, A., & Kohda, Y. (2016). Optimizing customer searching experience of online hotel booking by sequencing hotel choices and selecting online reviews: A mathematical model approach. Tourism Management Perspectives, 20, 55-65. doi:10.1016/j.tmp.2016.07.003
  • Rosemann, M., & Vessey, I. (2008). Toward improving the relevance of information systems research to practice: the role of applicability checks. Mis Quarterly, 1-22.
  • Ruhanen, L. (2013). Local government: facilitator or inhibitor of sustainable tourism development?. Journal of Sustainable Tourism, 21(1), 80-98.
  • Saltık, İ. A. (2020). Turist rehberliği konulu ulusal lisansüstü tezlerin bibliyometrik profili (1989-2018). Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(1), 45-69.
  • Sarkar, A., Sarkar, J. G., & Sreejesh, S. (2021). Managing customers’ undesirable responses towards hospitality service brands during service failure: The moderating role of other customer perception. International Journal of Hospitality Management, 94, 102873.
  • Sedarati, P., Santos, S., & Pintassilgo, P. (2019). System dynamics in tourism planning and development. Tourism Planning & Development, 16(3), 256-280.
  • Shone, M. C., Simmons, D. G., & Dalziel, P. (2016). Evolving roles for local government in tourism development: a political economy perspective. Journal of Sustainable Tourism, 24(12), 1674-1690.
  • Spreitzer, G. M. (1995). Psychological empowerment in the workplace: Dimensions, measurement, and validation. Academy of management Journal, 38(5), 1442-1465.
  • Sünnetçioğlu, A., Yalçınkaya, P., Olcay, M., & Mercan, Ş. O. (2017). Turizm alanında yazılmış olan gastronomiye ilişkin tezlerin bibliyometrik profili. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 345-354.
  • Şahin, E., Akdağ, G., Çakıcı, C., & Onur, N. (2018). Gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dallarında yayınlanan tezlerin bibliyometrik analizi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 30-41.
  • Şen Küpeli, T. (2022) Turizm sektöründe çevrimiçi müşteri değerlendirmelerinin veri madenciliği ve görüşme teknikleriyle incelenmesi (Investigation of online customer reviews with data mining and interview techniques in the tourism industry). Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi.
  • Şen Küpeli, T., & Özer, L. (2020). Assessing perceived risk and perceived value in the hotel industry: an integrated approach. Anatolia, 31(1), 111-130.
  • Tang, M. L., & Mullins, R. J. (2017). Food allergy: is prevalence increasing? Internal medicine journal, 47(3), 256-261.
  • Tayfun, A., Küçükergin, F. N., Aysen, E., Eren, A., & Özekici, Y. K. (2016). Turizm alanında yazılan lisansüstü tezlere yönelik bibliyometrik bir analiz. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, (1), 50-69.
  • Tekin, Ö. A. (2016). Türkiye'deki lisansüstü turizm tezlerinde odaklanılan konular: 1984-2015. Journal of Alanya Faculty of Business/Alanya Isletme Fakültesi Dergisi, 8(2), 175-187.
  • Wang, Y., Shui, Y., & Yang, J. (2013). Hotel WOM Communication Based on Customer Online Reviews.
  • Warren, C. M., Jiang, J., & Gupta, R. S. (2020). Epidemiology and burden of food allergy. Current allergy and asthma reports, 20, 1-9.
  • Weiler, B., Moyle, B., & McLennan, C. L. (2012). Disciplines that influence tourism doctoral research: the United States, Canada, Australia and New Zealand. Annals of Tourism Research, 39(3), 1425-1445.
  • YÖK. (2023). Ulusal Tez Merkezi. Alıntılanma adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp. Alıntılanma tarihi: 02.06.23
  • Zengin, B., & Atasoy, B. (2021). Turizm rehberliği alanındaki lisansüstü tezlerin bibliyometrik çerçevesi. Alanya Akademik Bakış, 4(3), 975-992.
  • Zuber‐Skerritt, O., & Fletcher, M. (2007). The quality of an action research thesis in the social sciences. Quality Assurance in Education, 15(4), 413-436.

Assessment of the Implications of Scientific Research in the Tourism Industry

Year 2024, Volume: 11 Issue: 2, 259 - 278, 26.12.2024

Abstract

This research aims to discuss the applicability of the implications offered by academic research in tourism to industry. A dataset was created from postgraduate thesis statistics in the Council's National Thesis Center database for 2022. To evaluate the implications of the studies, a content analysis was carried out using MAXQDA. Accordingly, 76% of the dissertations had at least one suggestion for hotels, with a total of 113 suggestions related to business, customers, managers, employees, and central-local government. While studies focused mainly on internal business dynamics, implications for the macro-environment issue remained limited. In addition to managerial suggestions such as the importance of the proper and active use of technology, focusing on human resources, and improving working conditions, implications for marketing strategies such as managing customer relationships and increasing brand value are included. The significance of this study lies in the thorough examination and discussion of the applicability of the implications of academic research to the related industry.

References

  • Afifi, G. M. (2009). Tourism as the subject of doctoral theses in Egypt, 1975–2008. Anatolia, 20(2), 387-400.
  • Afifi, G. M. (2013). A survey of doctoral theses accepted by universities in the United Kingdom and Ireland for studies related to tourism, 2000–2009. Journal of Hospitality & Tourism Education, 25(1), 29-39.
  • Akın, M. H. (2021). Sağlık turizmi alanyazının bibliyometrik analizi (2015-2020). Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(3), 2026-2036.
  • Alimanoğlu, Ç., & Çolakoğlu, Ü. (2021). Türkiye’deki turizm rehberliği konulu lisansüstü tez çalışmalarının bibliyometrik profili (1998-2018)
  • Ayaz, N., & Türkmen, B. M. (2018). Yöresel yiyecekleri konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1), 22-38.
  • Bayın, G. (2015). Türkiye'de sağlık turizmi alanında yapılan lisansüstü tezlerin içerik değerlendirmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2015(1), 49-55.
  • Bişkin, F., & Pektaş, Ç. (2021). Turizm pazarlaması alanında hazırlanmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik profili. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 20(4), 2075-2095.
  • Botterill, D., Haven, C., & Gale, T. (2002). A survey of doctoral theses accepted by universities in the UK and Ireland for studies related to tourism, 1990-1999. Tourist Studies, 2(3), 283-311.
  • Brokaj, R. (2014). Local Governments role in the sustainable tourism development of a destination. European scientific journal, 10(31), 103-117.
  • Canik, S., & Özdemir, E. G. (2019). Sağlık turizmini konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik değerlendirmesi (1988-2017). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 30(2), 125-134.
  • Chong, Y. T., & Chen, C. H. (2010). Customer needs as moving targets of product development: a review. The International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 48, 395-406.
  • Coles, T., Duval, D. T., & Shaw, G. (2013). Student's guide to writing dissertations and theses in tourism studies and related disciplines. Routledge.
  • Crichton, K. (1978). Dissertations on travel, recreation and leisure. Journal of Travel Research, 17(1): 14-22.
  • Çuhadar, M., & Morçin, İ. (2020). Türkiye’de gastronomi turizmi ile ilgili çalışmaların bibliyometrik analizi. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(1), 92-106.
  • Dragovič, T. (2024). Problem-based learning on doctoral level: fit for'pracademics'?. Journal of Universal Excellence (JUE)/Revija za Univerzalno Odličnost (RUO), 13(2).
  • Dredge, D., Ford, E. J., & Whitford, M. (2011). Managing local tourism: Building sustainable tourism management practices across local government divides. Tourism and Hospitality Research, 11(2), 101-116.
  • Fayol, H. (2005). Genel ve endüstriyel yönetim. Çeviren: Asım Çalıkoğlu. Ankara: Adres Yayın.
  • Gendron, Y. (2013). Rethinking the concept of research contribution. Accounting Auditing Control, 19(2), 133-155.
  • Gürlek, M., Koç, B., & Memili, E. (2024). Does high employee performance trigger abusive supervision? Evidence from hotel businesses. Anatolia, 1-19.
  • Hall, C. M. (2011). Publish and Perish? Bibliometric Analysis, Journal Ranking and The Assessment of Research Quality in Tourism. Tourism Management, 32(1), 16-27.
  • Holienka, M., Pilková, A., & Ostapenko, N. (2016). Entrepreneurial environment and economic growth: What affects the productiveness of business activity at macro level?. In The essence and measurement of organizational efficiency (pp. 79-95). Springer International Publishing.
  • İnce, M., Gül, H., & Bozyiğit, S. (2017). Türkiye'de turizm pazarlaması konusunda yazılan lisansüstü tezlerin içerik analizi yöntemiyle incelenmesi: 1990-2016. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(5), 113-130.
  • Jafari, J. (1990) “Research And Scholarship The Basis Of Tourism Education” Journal of Tourism Studies, v.1 n.1,33-41.
  • Jafari, J., & Aaser, D. (1988). Tourism as the subject of doctoral dissertations. Annals of tourism Research, 15(3), 407-429.
  • Karagöz, D., & Yüncü, H. R. (2013). Sosyal ağ analizi ile turizm alanında yazılmış doktora tezlerinin araştırma konularının incelenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 205-232.
  • Kelly, S., Nicholson, J., Johnston, P., Duty, D., & Brennan, R. (2021). Experienced professionals and doctoral study: A performative agenda. Industrial Marketing Management, 92, 232-243.
  • Kervankıran, İ., & Şardağ, A. (2019). Türkiye’de turizm coğrafyası araştırmaları: lisansüstü tezlere yönelik bir içerik analizi. lnternational Journal of Geography and Geography Education, (39), 151-170.
  • Kesin, M., Horasan, B., & Çil, E. (2023). "Sağlık turizmi" anahtar kelimesinin lisansüstü tezlerdeki bibliyometrik analizi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(3), 407-421.
  • Klein, H. K., & Rowe, F. (2008). Marshaling the professional experience of doctoral students: A contribution to the practical relevance debate. MIS Quarterly, 675-686.
  • Kleinheksel, A., Rockich-Winston, N., Tawfik, H., & Wyatt, T. R. (2020). Demystifying content analysis. American journal of pharmaceutical education, 84(1), 7113.
  • Kozak, N. (2001). Türkiye'de turizm pazarlaması literatürünün gelişim süreci: 1972-1998 yılları arasıda hazırlanmış lisansüstü tez çalışmalan üzerine biyo-bibliyografik bir inceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 12(1), 26-33.
  • Krippendorff, K. (2018). Content analysis: An introduction to its methodology: Sage publications.
  • Menon, S. (2001). Employee Empowerment: An Integrative Psychological Approach. Applied Psychology: An International Review , 50, (1), 153–180.
  • Meyer-Arendt, K. J., & Justice, C. (2002). Tourism as the subject of North American. Ann. Tour. Res, 29, 1171-1174.
  • Moeini, M., Rahrovani, Y., & Chan, Y. E. (2019). A review of the practical relevance of IS strategy scholarly research. The Journal of Strategic Information Systems, 28(2), 196-217.
  • Mose, A. (2016). Analysis of macro and micro environment on the marketing strategy formulation and the influence to the competitive advantage (case study). Academy of Strategic Management Journal, 15, 35-41.
  • Nakovski, D., Milenkovski, A., & Gjorgievski, M. (2021). Contemporary challenges of tourism. UTMS Journal of Economics, 12(1), 95-103.
  • Nergiz, H. G. (2014). Türkiye’de lisansüstü turizm tezlerinin bibliyometrik profili (1990-2013). VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 04-05.
  • Oliveira, C., De Man, A., & Guerreiro, S. (2015). Tourism research: A systematic review of knowledge and cross cultural evaluation of doctoral theses. Tourism & Management Studies, 11(1), 111-119.
  • Örnek, N., & Karamustafa, K. (2020). Turist rehberliği alanındaki lisansüstü tezlerin bibliyometrik analiz ile değerlendirilmesi (1989-2019). Turist Rehberliği Dergisi (TURED), 3(2), 115-138.
  • Phillips, P., Barnes, S., Zigan, K., & Schegg, R. (2017). Understanding the Impact of Online Reviews on Hotel Performance: An Empirical Analysis. Journal of Travel Research, 56(2), 235-249. doi:10.1177/0047287516636481
  • Prescott, S., & Allen, K. J. (2011). Food allergy: riding the second wave of the allergy epidemic. Pediatric allergy and immunology, 22(2), 155-160.
  • Rianthong, N., Dumrongsiri, A., & Kohda, Y. (2016). Optimizing customer searching experience of online hotel booking by sequencing hotel choices and selecting online reviews: A mathematical model approach. Tourism Management Perspectives, 20, 55-65. doi:10.1016/j.tmp.2016.07.003
  • Rosemann, M., & Vessey, I. (2008). Toward improving the relevance of information systems research to practice: the role of applicability checks. Mis Quarterly, 1-22.
  • Ruhanen, L. (2013). Local government: facilitator or inhibitor of sustainable tourism development?. Journal of Sustainable Tourism, 21(1), 80-98.
  • Saltık, İ. A. (2020). Turist rehberliği konulu ulusal lisansüstü tezlerin bibliyometrik profili (1989-2018). Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(1), 45-69.
  • Sarkar, A., Sarkar, J. G., & Sreejesh, S. (2021). Managing customers’ undesirable responses towards hospitality service brands during service failure: The moderating role of other customer perception. International Journal of Hospitality Management, 94, 102873.
  • Sedarati, P., Santos, S., & Pintassilgo, P. (2019). System dynamics in tourism planning and development. Tourism Planning & Development, 16(3), 256-280.
  • Shone, M. C., Simmons, D. G., & Dalziel, P. (2016). Evolving roles for local government in tourism development: a political economy perspective. Journal of Sustainable Tourism, 24(12), 1674-1690.
  • Spreitzer, G. M. (1995). Psychological empowerment in the workplace: Dimensions, measurement, and validation. Academy of management Journal, 38(5), 1442-1465.
  • Sünnetçioğlu, A., Yalçınkaya, P., Olcay, M., & Mercan, Ş. O. (2017). Turizm alanında yazılmış olan gastronomiye ilişkin tezlerin bibliyometrik profili. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 345-354.
  • Şahin, E., Akdağ, G., Çakıcı, C., & Onur, N. (2018). Gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dallarında yayınlanan tezlerin bibliyometrik analizi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 30-41.
  • Şen Küpeli, T. (2022) Turizm sektöründe çevrimiçi müşteri değerlendirmelerinin veri madenciliği ve görüşme teknikleriyle incelenmesi (Investigation of online customer reviews with data mining and interview techniques in the tourism industry). Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi.
  • Şen Küpeli, T., & Özer, L. (2020). Assessing perceived risk and perceived value in the hotel industry: an integrated approach. Anatolia, 31(1), 111-130.
  • Tang, M. L., & Mullins, R. J. (2017). Food allergy: is prevalence increasing? Internal medicine journal, 47(3), 256-261.
  • Tayfun, A., Küçükergin, F. N., Aysen, E., Eren, A., & Özekici, Y. K. (2016). Turizm alanında yazılan lisansüstü tezlere yönelik bibliyometrik bir analiz. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, (1), 50-69.
  • Tekin, Ö. A. (2016). Türkiye'deki lisansüstü turizm tezlerinde odaklanılan konular: 1984-2015. Journal of Alanya Faculty of Business/Alanya Isletme Fakültesi Dergisi, 8(2), 175-187.
  • Wang, Y., Shui, Y., & Yang, J. (2013). Hotel WOM Communication Based on Customer Online Reviews.
  • Warren, C. M., Jiang, J., & Gupta, R. S. (2020). Epidemiology and burden of food allergy. Current allergy and asthma reports, 20, 1-9.
  • Weiler, B., Moyle, B., & McLennan, C. L. (2012). Disciplines that influence tourism doctoral research: the United States, Canada, Australia and New Zealand. Annals of Tourism Research, 39(3), 1425-1445.
  • YÖK. (2023). Ulusal Tez Merkezi. Alıntılanma adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp. Alıntılanma tarihi: 02.06.23
  • Zengin, B., & Atasoy, B. (2021). Turizm rehberliği alanındaki lisansüstü tezlerin bibliyometrik çerçevesi. Alanya Akademik Bakış, 4(3), 975-992.
  • Zuber‐Skerritt, O., & Fletcher, M. (2007). The quality of an action research thesis in the social sciences. Quality Assurance in Education, 15(4), 413-436.
There are 63 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Articles
Authors

Tuğba Şen Küpeli 0000-0001-6836-9355

Betül Korkmaz Orhan 0000-0001-9907-2298

Publication Date December 26, 2024
Submission Date August 12, 2024
Acceptance Date October 26, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Şen Küpeli, T., & Korkmaz Orhan, B. (2024). Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi, 11(2), 259-278.
AMA Şen Küpeli T, Korkmaz Orhan B. Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. December 2024;11(2):259-278.
Chicago Şen Küpeli, Tuğba, and Betül Korkmaz Orhan. “Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi 11, no. 2 (December 2024): 259-78.
EndNote Şen Küpeli T, Korkmaz Orhan B (December 1, 2024) Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi 11 2 259–278.
IEEE T. Şen Küpeli and B. Korkmaz Orhan, “Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi”, Turizm Akademik Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 259–278, 2024.
ISNAD Şen Küpeli, Tuğba - Korkmaz Orhan, Betül. “Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi 11/2 (December 2024), 259-278.
JAMA Şen Küpeli T, Korkmaz Orhan B. Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. 2024;11:259–278.
MLA Şen Küpeli, Tuğba and Betül Korkmaz Orhan. “Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi, vol. 11, no. 2, 2024, pp. 259-78.
Vancouver Şen Küpeli T, Korkmaz Orhan B. Turizm Alanındaki Bilimsel Araştırmaların Uygulamaya Katkılarının Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. 2024;11(2):259-78.