Araştırma, yapay zeka tabanlı bir dil modeli olan ChatGPT-4’ün profesyonel ve amatör şefler, yemek yapmayı hobi edinmiş bireyler ve vejetaryenler için farklı vejetaryen beslenme türlerine uygun menüler oluşturma becerisini analiz etmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla ChatGPT-4’e Lakto-Vejetaryen, Ovo-Vejetaryen, Lakto-Ovo Vejetaryen, Pesko-Vejetaryen, Polo-Vejetaryen, Vegan, Semi-Vejetaryen, Raw Vegan ve Fruvitarian beslenme türleri için malzemeler verilmiştir. Daha sonra bu malzemelerden üç öğünden oluşan günlük bir menü oluşturması istenmiştir. Her vejetaryen diyet türü için içerik listesine yasaklı malzemelerde eklenerek ChatGPT’nin bu yasaklı malzemeleri ayırt edip edemeyeceği ve doğru bir menü oluşturup oluşturamayacağı analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ChatGPT-4, Lakto-Ovo Vejetaryen, Lakto-Vejetaryen, Vegan ve Raw Vegan menülerini doğru bir şekilde hazırlayabilmiştir. Ancak Ovo-Vejetaryen, Semi-Vejetaryen ve Polo-Vejetaryen diyet türlerinde oluşturulan menülerde hatalar gözlemlenmiştir. Fruvitarian diyetinde ise yarı doğru yarı yanlış sonuçlar elde edilmiştir. ChatGPT-4, Ovo-Vejetaryen, Semi-Vejetaryen, Polo-Vejetaryen ve Fruvitarian menülerinde yasaklı içerikler kullanmıştır. Bu bulgular yapay zekanın gastronomi alanındaki potansiyelini göstermekle birlikte kullanıcıların bilgileri doğrulaması gerektiğini de vurgulamaktadır.
This research aims to analyze the ability of ChatGPT-4, an artificial intelligence-based language model, to create menus in line with different vegetarian dietary types for professional and amateur chefs, individuals who have taken up cooking as a hobby, and vegetarian individuals. For this purpose, ChatGPT-4 was given ingredients for various dietary types: Lacto-Vegetarian, Ovo-Vegetarian, Lacto-Ovo Vegetarian, Pescatarian, Pollo-Vegetarian, Vegan, Semi-Vegetarian, Raw Vegan, and Fruitarian. It was then asked to create a daily menu consisting of three meals from these ingredients. By adding prohibited ingredients to the ingredient list for each type of vegetarian diet, it was analyzed whether ChatGPT-4 could distinguish these prohibited ingredients and create an accurate menu. As a result of the research, ChatGPT was able to correctly prepare Lacto-Ovo Vegetarian, Lacto-Vegetarian, Vegan, and Raw Vegan menus. However, errors were observed in the menus created in Ovo-Vegetarian, Semi-Vegetarian, and Pollo-Vegetarian diet types. Half correct and half incorrect results were obtained in the Fruitarian diet. ChatGPT-4 has used prohibited ingredients in its Ovo-Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pollo-Vegetarian, and Fruitarian menus. These findings show the potential of artificial intelligence in gastronomy but also emphasize the need for users to verify the information.
Ethics committee approval was not obtained for this study as it did not require ethics committee approval. In case of detection of a contrary situation, TO&RE Journal has no responsibility, and all responsibility belongs to the author(s) of the study.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | August 15, 2023 |
Acceptance Date | December 5, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 2 |
Articles published by Tourism and Recreation are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Lisence