Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Antalya destinasyonundaki çevreye duyarlı beş yıldızlı otellerin sürdürülebilir turizm uygulamalarının ve sürdürülebilirlik raporlarının analizi

Yıl 2024, Cilt: 6 Sayı: 2, 287 - 296, 31.12.2024
https://doi.org/10.53601/tourismandrecreation.1451817

Öz

Turizmde sürdürülebilirliğin sağlanmasında otel endüstrisinde gerçekleştirilen sürdürülebilir ve duyarlı uygulamalar önemli bir yer tutmaktadır. Bu uygulamalar otel işletmelerindeki enerji yönetimi, yenilenebilir enerji uygulamaları, çevreye duyarlı konaklama işletmesi uygulamaları, karbon ayak izi, mavi bayrak, biyoçeşitliliği koruma gibi birçok boyutu kapsayan, geniş bir yelpazededir. Enerji ve doğal kaynakları verimli kullanma, güneş enerjisinden faydalanma, atıkların ve çevre kirliliğinin azaltılması, sıfır atık, sağlıklı iç ve dış dekorasyonlar, yeşil bina ile doğa dengesinin korunması ve doğal kaynakların korunmasına yönelik tüm uygulamalar otel işletmelerindeki sürdürülebilir uygulamaları gösteren boyutlar arasındadır. Bu anlamda Türkiye'de çevreye duyarlı konaklama tesisi olarak nitelendirilen otel işletmeleri güncel gelişmelerle birlikte sürdürülebilirlik çalışmalarını raporlamakta ve web sitelerinde çeşitli sürdürülebilirlik uygulamalarını paylaşmaktadırlar. Sürdürülebilirlik raporları arasında farklı boyutlara ve çalışmalara yer veren işletmelerin bir bölümü bu çalışmalarını güncel olarak web sitelerine yansıtmakta ve web sitelerindeki “sürdürülebilirlik” başlığı altında tüketicilerin ulaşa bilirliğine sunmaktadır. Web sitelerinin önemli bir dijital pazarlama aracı olduğu düşünüldüğünde, bu aracı güncel olarak kullanmak ve teknolojik gelişmelerle destelenen bir sürdürülebilir politika oluşturmak bu politikaları daha kalıcı kılacaktır. Bu çalışmanın amacı Birleşmiş Milletlerin 2030 sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri göz önünde bulundurularak Antalya destinasyonunda bulunan, beş yıldızlı ve çevre dostu otel işletmelerinin web sayfalarında yer alan sürdürülebilirlikle ilgili paylaşımlarını ve sürdürülebilirlik raporlarını incelemek ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını web siteleri aracılığıyla belirlemek ve karşılaştırmalı bir analiz sunmaktır.

Kaynakça

  • Atamhenwan, E. (2015). What is Sustainable Tourism? Possibility and Impossibility of Sustainable Tourism. Edinburgh.
  • Atay, L., & Dilek, S. E. (2013). Konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamalari: Ibis otel örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 203-219.
  • Atay, L., Yalçınkaya, P., & Bahar, F. (2019). İstanbul’daki Akıllı Otel Uygulamalarının Değerlendirilmesi, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 667-678. https://doi.org/10.33206/mjss.479120
  • Bradley, K. (2007). Defining sustainability. Library Trends, 56(1), 148-163. ISSN: 1559-0682
  • Buckley, R. (1996). Sustainable tourism: Technical issues and information needs. Annals of Tourism Research, 23(4), 925-928. https://doi.org/10.1016/0160-7383(96)00005-9
  • Ceylan, S. (2019). Doğal Kaynak Yönetimi ve Sürdürülebilir Turizm, In, O. Türkay, O. & İ. Çalık, İ. (Ed.), Sürdürülebilir Turizm Gösterge Geliştirme ve Ölçme Yaklaşımı, Detay Yayıncılık, Ankara. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.465
  • Choi, H. C., & Sirakaya, E. (2006). Sustainability indicators for managing community based tourism. Tourism Management. 27 (6): 1274-1289. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2005.05.018
  • Chowdhury, G. (2013). Sustainability of digital information services. Journal of Documentation, 69(5), 602-622. ISSN: 0022-0418
  • Colbert, B. A., & Kurucz, E. C. (2007). Three conceptions of triple bottom line business sustainability and the role for HRM. Human Resource Planning, 30(1), 21-29.
  • Çavuş, Ş., Kabadayı, M., & Kanıpek, H. (2022). Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi, 9(1), 83-95.
  • Çelik Çaylak, P. (2022). Akıllı turizmde sürdürülebilir uygulamalar. Journal of Tourism Intelligence and Smartness, 5(1), 50-60. E-ISSN: 2651-3420
  • DS New Energy. (2023, October). Agrivoltaik Gıda ve Enerji Üretimi, https://tr.dsisolar.com/info/agrivoltaics-production-of-food-and-energy-84917800.html, Accessed: 10.11.2023.
  • Durovic, M., & Lotrentjev, S. (2014). Indicators of Sustainability in Cultural Tourism, The Macrotheme Review 3(7), 180-189.
  • Ekergil, V. & Göde, M. Ö. (2017). Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartlarına Göre Seçilen Otellerin Sürdürülebilirlik Raporlarının Analizi ve Değerlendirilmesi. Business and Economics Research Journal, 8(4), 859-871. DOI Number: 10.20409/berj.2017.71
  • Goodall, B. & Stabler, M.J. (1997). Principles influencing the determination of environmental standards for sustainable tourism, In, M. J. Stabler (Ed.), Tourism and Sustainability: From Principles To Practice, pp. 279–304, CAB Inter- national, Wallingford, UK. ISBN (Hardback): 978-0-85199-184-9
  • Green Hotel Association. (2023, December). Why Should Hotels Be Green, http://greenhotels.com/index.php#a, Accessed: 17.11.2023.
  • Guix, M., Bonilla-Prıego, M. J. & Font, X. (2018). The Process of Sustainability Reporting in International Hotel Groups: An Analysis of Stakeholder Inclusiveness, Materiality and Responsiveness. Journal of Sustainable Tourism, 26(7), 1063-1084. https://doi.org/10.1080/09669582.2017.1410164
  • Gümüş, İ., & Örgev, C. (2018). Konaklama Sektöründe Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Sürdürülebilirlik Açısından Turizme Olan Ekonomik Etkileri. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 73-84.
  • Hall, M., & Lew, A. A. (Eds.). (1998). Sustainable tourism: Geographical perspectives,1-24. New York, NY:Addison Wesley Longman LtD.
  • Hunter, C. (1997). Sustainable Tourism as an Adaptive Paradigm. Annals of Tourism Research, 24(4), 850-867. https://doi.org/10.1016/S0160-7383(97)00036-4
  • Jovanović, M., Dlačić, J., & Okanović, M. (2018). Digitalization and society’s sustainable development–Measures and implications. Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Rijeci: časopis za ekonomsku teoriju i praksu, 36(2), 905-928. https://doi.org/10.18045/zbefri.2018.2.905
  • Kozak, M. (Ed.). (2014). Sürdürülebilir turizm: kavramlar, uygulamalar. Detay Yayıncılık.
  • Kuhlman, T., & Farrington, J. (2010). What is sustainability?. Sustainability, 2(11), 3436-3448. https://doi.org/10.3390/su2113436
  • Kumbur, H., Özer, Z., Özsoy, D. H., & Avcı, E. D. (2005). Türkiye’de Geleneksel ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Potansiyeli ve Çevresel Etkilerinin Karşılaştırılması. III. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu.
  • Lozano-Oyola, M., Blancas, F. J., González, M., & Caballero, R. (2012). Sustainable tourism indicators as planning tools in cultural destinations. Ecological indicators, 18, 659-675. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2012.01.014
  • Meadows, D. H., Meadows, D. L., & Randers Jorgen, B. W. W. (1972). The limits to growth. A Report for the Club of Rome's Project on the Predicament.
  • Mowfirth, A., & Munt, E. (1998). Tourism & sustainability: New tourism in the third world, London, UK: Routledge. Ordieres-Meré, J., Remón, T. P., & Rubio, J. (2020). Digitalization: An opportunity for contributing to sustainability from knowledge creation. Sustainability, 12, 1460, 1-21. https://doi.org/10.3390/su12041460
  • Önal, F., & Yarbay, R. Z. (2010). The potential and future of renewable energy sources in Türkiye. Istanbul Commerce University Journal of Science, 9(18), 77-96.
  • Republic of Türkiye Ministry of Energy and Natural Resources, (2024 January). Güneş Enerjisi Potansiyelimiz, https://enerji.gov.tr/eigm-yenilenebilir-enerji-kaynaklar-gunes, Accessed: 06.01.2024.
  • Stuermer, M. (2014). Characteristics of digital sustainability. ICEGOV '14: Proceedings of the 8th International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance, 494–495. https://doi.org/10.1145/2691195.2691269
  • Sullivan, K., Thomas, S., & Rosano, M. (2018). Using industrial ecology and strategic management concepts to pursue the sustainable development goals. Journal of Cleaner Production, 174, 237–246. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.10.201
  • Şeker, A. (2023). Dijital İnsan Kaynakları Pazarlaması, In, Ç. Demir & B. Göktaş (Ed.), Dijital İnsan Kaynakları Pazarlaması, pp. 47, Efe Akademi Yayınları, İstanbul. ISBN: 978-625-6954-72-4
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, (2023, September). Çevreye Duyarlılık Kampanyası (Yeşil Yıldız), https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html, Accessed: 24.09.2023
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, (2023, September). Çevreye Duyarlı Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesisi İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-277167/cevreye-duyarli-turizm-isletme-belgeli--konaklama-tesisi-istatistikleri.html, Acesses: 10.09.2023.
  • United Nations, (2023, August). The 17 Goals, https://sdgs.un.org/goals, Acesses: 20.08.2023.
  • Wikipedia, (2023, November). Güneş Enerjisi, https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_enerjisi, Accessed: 12.10.2023.
  • Yıldırım, U., & Öner, Ş. (2010). Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımı; içinde Ed. Yıldırım, U. Çevre Sorunları Üzerine Güncel Yazılar, İstanbul, Lisans Yayıncılık.
  • Yılmaz, E., & Bayrak Oğuz, R. (2019, December). Turizmde Sürdürülebilirlik Ve Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Çalışmalarının İncelenmesi. In SETSCI-Conference Proceedings (Vol. 11, 97-106). https://doi.org/10.36287/setsci.4.8.019
  • Wilson, M. (2003). Corporate Sustainability: What is it and where does it come from?. Ivey Business Journal, (2), 1-5.

Analysis of sustainable tourism practices and sustainability reports of environmentally friendly five star hotels in Antalya destination

Yıl 2024, Cilt: 6 Sayı: 2, 287 - 296, 31.12.2024
https://doi.org/10.53601/tourismandrecreation.1451817

Öz

Sustainable and sensitive practices in the hotel industry have an important place in ensuring sustainability in tourism. These applications are in a wide range covering many dimensions such as energy management in hotel businesses, renewable energy applications, environmentally friendly accommodation business applications, carbon footprint, blue flag, and biodiversity protection. Efficient use of energy, water, and natural resources, benefiting from solar energy, reducing waste and environmental pollution, zero waste, healthy interior, and exterior decorations, preserving the balance of nature with green building, and all practices aimed at protecting natural resources are among the dimensions that show sustainable practices in hotel businesses. In this sense, hotel businesses in Turkey, which are described as environmentally friendly accommodation businesses, report their sustainability efforts along with current developments and share various sustainability practices on their websites. Some of the businesses that include different dimensions and studies in their sustainability reports reflect these studies on their websites and make them accessible to consumers under the "sustainability" heading on their websites. Considering that websites are an important digital marketing tool, using this tool up to date and creating a sustainable policy supported by technological developments will make these policies more permanent. This study aims to examine the sustainability-related posts and sustainability reports on the websites of five-star and environmentally friendly hotels in the Antalya destination, taking into account the 2030 Sustainable Development Goals of the United Nations, to identify sustainable tourism practices through their websites and to present a comparative analysis.

Kaynakça

  • Atamhenwan, E. (2015). What is Sustainable Tourism? Possibility and Impossibility of Sustainable Tourism. Edinburgh.
  • Atay, L., & Dilek, S. E. (2013). Konaklama işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamalari: Ibis otel örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 203-219.
  • Atay, L., Yalçınkaya, P., & Bahar, F. (2019). İstanbul’daki Akıllı Otel Uygulamalarının Değerlendirilmesi, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 667-678. https://doi.org/10.33206/mjss.479120
  • Bradley, K. (2007). Defining sustainability. Library Trends, 56(1), 148-163. ISSN: 1559-0682
  • Buckley, R. (1996). Sustainable tourism: Technical issues and information needs. Annals of Tourism Research, 23(4), 925-928. https://doi.org/10.1016/0160-7383(96)00005-9
  • Ceylan, S. (2019). Doğal Kaynak Yönetimi ve Sürdürülebilir Turizm, In, O. Türkay, O. & İ. Çalık, İ. (Ed.), Sürdürülebilir Turizm Gösterge Geliştirme ve Ölçme Yaklaşımı, Detay Yayıncılık, Ankara. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.465
  • Choi, H. C., & Sirakaya, E. (2006). Sustainability indicators for managing community based tourism. Tourism Management. 27 (6): 1274-1289. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2005.05.018
  • Chowdhury, G. (2013). Sustainability of digital information services. Journal of Documentation, 69(5), 602-622. ISSN: 0022-0418
  • Colbert, B. A., & Kurucz, E. C. (2007). Three conceptions of triple bottom line business sustainability and the role for HRM. Human Resource Planning, 30(1), 21-29.
  • Çavuş, Ş., Kabadayı, M., & Kanıpek, H. (2022). Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Raporlarının Küresel Raporlama Girişimi İlkelerine Göre Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi, 9(1), 83-95.
  • Çelik Çaylak, P. (2022). Akıllı turizmde sürdürülebilir uygulamalar. Journal of Tourism Intelligence and Smartness, 5(1), 50-60. E-ISSN: 2651-3420
  • DS New Energy. (2023, October). Agrivoltaik Gıda ve Enerji Üretimi, https://tr.dsisolar.com/info/agrivoltaics-production-of-food-and-energy-84917800.html, Accessed: 10.11.2023.
  • Durovic, M., & Lotrentjev, S. (2014). Indicators of Sustainability in Cultural Tourism, The Macrotheme Review 3(7), 180-189.
  • Ekergil, V. & Göde, M. Ö. (2017). Küresel Raporlama Girişimi (GRI) Standartlarına Göre Seçilen Otellerin Sürdürülebilirlik Raporlarının Analizi ve Değerlendirilmesi. Business and Economics Research Journal, 8(4), 859-871. DOI Number: 10.20409/berj.2017.71
  • Goodall, B. & Stabler, M.J. (1997). Principles influencing the determination of environmental standards for sustainable tourism, In, M. J. Stabler (Ed.), Tourism and Sustainability: From Principles To Practice, pp. 279–304, CAB Inter- national, Wallingford, UK. ISBN (Hardback): 978-0-85199-184-9
  • Green Hotel Association. (2023, December). Why Should Hotels Be Green, http://greenhotels.com/index.php#a, Accessed: 17.11.2023.
  • Guix, M., Bonilla-Prıego, M. J. & Font, X. (2018). The Process of Sustainability Reporting in International Hotel Groups: An Analysis of Stakeholder Inclusiveness, Materiality and Responsiveness. Journal of Sustainable Tourism, 26(7), 1063-1084. https://doi.org/10.1080/09669582.2017.1410164
  • Gümüş, İ., & Örgev, C. (2018). Konaklama Sektöründe Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Sürdürülebilirlik Açısından Turizme Olan Ekonomik Etkileri. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 73-84.
  • Hall, M., & Lew, A. A. (Eds.). (1998). Sustainable tourism: Geographical perspectives,1-24. New York, NY:Addison Wesley Longman LtD.
  • Hunter, C. (1997). Sustainable Tourism as an Adaptive Paradigm. Annals of Tourism Research, 24(4), 850-867. https://doi.org/10.1016/S0160-7383(97)00036-4
  • Jovanović, M., Dlačić, J., & Okanović, M. (2018). Digitalization and society’s sustainable development–Measures and implications. Zbornik radova Ekonomskog fakulteta u Rijeci: časopis za ekonomsku teoriju i praksu, 36(2), 905-928. https://doi.org/10.18045/zbefri.2018.2.905
  • Kozak, M. (Ed.). (2014). Sürdürülebilir turizm: kavramlar, uygulamalar. Detay Yayıncılık.
  • Kuhlman, T., & Farrington, J. (2010). What is sustainability?. Sustainability, 2(11), 3436-3448. https://doi.org/10.3390/su2113436
  • Kumbur, H., Özer, Z., Özsoy, D. H., & Avcı, E. D. (2005). Türkiye’de Geleneksel ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Potansiyeli ve Çevresel Etkilerinin Karşılaştırılması. III. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu.
  • Lozano-Oyola, M., Blancas, F. J., González, M., & Caballero, R. (2012). Sustainable tourism indicators as planning tools in cultural destinations. Ecological indicators, 18, 659-675. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2012.01.014
  • Meadows, D. H., Meadows, D. L., & Randers Jorgen, B. W. W. (1972). The limits to growth. A Report for the Club of Rome's Project on the Predicament.
  • Mowfirth, A., & Munt, E. (1998). Tourism & sustainability: New tourism in the third world, London, UK: Routledge. Ordieres-Meré, J., Remón, T. P., & Rubio, J. (2020). Digitalization: An opportunity for contributing to sustainability from knowledge creation. Sustainability, 12, 1460, 1-21. https://doi.org/10.3390/su12041460
  • Önal, F., & Yarbay, R. Z. (2010). The potential and future of renewable energy sources in Türkiye. Istanbul Commerce University Journal of Science, 9(18), 77-96.
  • Republic of Türkiye Ministry of Energy and Natural Resources, (2024 January). Güneş Enerjisi Potansiyelimiz, https://enerji.gov.tr/eigm-yenilenebilir-enerji-kaynaklar-gunes, Accessed: 06.01.2024.
  • Stuermer, M. (2014). Characteristics of digital sustainability. ICEGOV '14: Proceedings of the 8th International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance, 494–495. https://doi.org/10.1145/2691195.2691269
  • Sullivan, K., Thomas, S., & Rosano, M. (2018). Using industrial ecology and strategic management concepts to pursue the sustainable development goals. Journal of Cleaner Production, 174, 237–246. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.10.201
  • Şeker, A. (2023). Dijital İnsan Kaynakları Pazarlaması, In, Ç. Demir & B. Göktaş (Ed.), Dijital İnsan Kaynakları Pazarlaması, pp. 47, Efe Akademi Yayınları, İstanbul. ISBN: 978-625-6954-72-4
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, (2023, September). Çevreye Duyarlılık Kampanyası (Yeşil Yıldız), https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html, Accessed: 24.09.2023
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, (2023, September). Çevreye Duyarlı Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesisi İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-277167/cevreye-duyarli-turizm-isletme-belgeli--konaklama-tesisi-istatistikleri.html, Acesses: 10.09.2023.
  • United Nations, (2023, August). The 17 Goals, https://sdgs.un.org/goals, Acesses: 20.08.2023.
  • Wikipedia, (2023, November). Güneş Enerjisi, https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCne%C5%9F_enerjisi, Accessed: 12.10.2023.
  • Yıldırım, U., & Öner, Ş. (2010). Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımı; içinde Ed. Yıldırım, U. Çevre Sorunları Üzerine Güncel Yazılar, İstanbul, Lisans Yayıncılık.
  • Yılmaz, E., & Bayrak Oğuz, R. (2019, December). Turizmde Sürdürülebilirlik Ve Otel İşletmelerinin Sürdürülebilirlik Çalışmalarının İncelenmesi. In SETSCI-Conference Proceedings (Vol. 11, 97-106). https://doi.org/10.36287/setsci.4.8.019
  • Wilson, M. (2003). Corporate Sustainability: What is it and where does it come from?. Ivey Business Journal, (2), 1-5.
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Bahar Türkay 0000-0002-2634-6355

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 12 Mart 2024
Kabul Tarihi 26 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türkay, B. (2024). Analysis of sustainable tourism practices and sustainability reports of environmentally friendly five star hotels in Antalya destination. Tourism and Recreation, 6(2), 287-296. https://doi.org/10.53601/tourismandrecreation.1451817