This resem'ch has three basic pUlposes. First purpose is to determine the levels of professional development of school counselors, Second pUlpose is to determine the relationship between professional development and '.locational satisfaction of school counselors. Third one is to determine at 'vvhich level professional de)'elopment activities and demographic variables predict the level of vocational satisfaction. The sample of study is consisted of 135 school counselor working in state schools of Ministry of Education in Ankara. The level of vocational satisfaction of school counselors was assessed by Vocational Satisfaction Scale (Kuzgun, Aydemir-Sevim ve Hamamci, 1999) The level of professional development of school counselors was measured by Professional Development Questionnaire by developed by researchers, Results indicated that school counselor generally consulted to specialist and colleges in oi'der to improve their professional development, The less frequeiit activities used by the school counselors to improve their professional development were to researching. reading andfoflowing current publications in their professional field, participation to conferences, congress, seminars .. Moreover. it wasfound that women school counselors, individuals having in service training and heing the members of an association related to their career were in effort of impr01'ing their professional development. There was moderate and signijicant relationship hetween professional development and vocational satisfaction of school counselors. The cOlTelation hetween professional development and vocational satisfaction of school counselors was highest in participation to conferences, congress, and seminm's in Professional Development Questionnaire. Stepwise regression analysis indicated that participation to coi~ferences. congress. and seminars, discussion colleges. reading current puhlications and gender were found as signijicant predictor of vocational satisfaction.
Bu arastlrmal1ln Üç amaci vardir. ilki okul psikolojik daliismanlannl/1 mesleki gelisim dÜzeylerini belirlemektir, Ikincisi psikolojik dal1lsmanlann mesleki gelisimIeri ile mesleki doyumlan arasl/1daki iliskiyi incelemektir. ÜçÜncÜsÜise mesleki gelisim etkinliklerinin ve demograji'k degiskenlerin meslek doyumu ne dÜzeyde yorda(h<~111blelirlemektir. Arastirma grubu Ankara' da Milli Egitim Bakanligina ba<~liresmi okullarda çalisan 135 psikolojik dallismandan olusmaktadir. Arastirmada psikolojik dal1lsmanlann mesleki doyilnilan Mesleki Doyum Ölçe<~i(Kuzgun, Aydemir-Sevim ve Hamamci, 1999) ile degerlendirilmistir, Psikolojik Damsmanlann mesleki gelisim dÜzeyleri ise arastirmacllar tarafindan gelistirilen Mesleki Gelisim Anketi ile ölçÜlmÜstÜr. Arastlrmamn bulgulan okul psikolojik dal1lsmanlanl1ln mesleki yönden kendilerini gelistirmek için genellikle uzmanlara ve alanda çalisan meslektaslanna basvurdukIan bulunmustur, Okul psikolojik dal1lsmalannm mesleki gelisimleri için daha az yaptlklan etkinlikler sirasiyla arastirma yapma, alanla ilgili yaymlari okuma, konferans, seminerlere katllma, yeni çikan mesleki yaymlari takip etme ve kOl~leranslara katllmadii', Aynca, kadin okul psikolojik dal1lsmanlann, mezuniyet sonrasıda egitim programlanna devam edenlerin ve mesleki bir dernege Üye olanlann kendilerini mesleki yönden gelistirmek için daha fazla çaba harcadiklari bulunmustur, Okul psikolojik dal1lsmanlanl1ln mesleki gelisimIeri ve mesleki doyumlari arasmda ise orta dÜzeyde ve anlamh hir iliski vardir, Psikolojik dal1lsmanlann mesleki gelisimleri ile mesleki doyumlari arasmdaki en yÜksek iliski Mesleki Gelisim Anketi' nin kongre, konferans ve seminerlere katilma etkiligindedir, Asamali çoklu regresyon analizi sonucunda mesleki gelisim etkinliklerinden konferans ve seminerlere katilma, mesleki konulan meslektaslarla tartisma, ilgili yaymlan
okuma ve cinsiyet mesleki doyumun önemli yordayicilan olarak bulunmustur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 17, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 3 Issue: 24 |
!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.