Araştırma Makalesi

Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları

Cilt: 7 Sayı: 2 19 Haziran 2017
PDF İndir

Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları

Öz

: Farklılaştırılmış öğretim aynı sınıfta yer alan farklı özelliklere sahip öğrencilere aynı ders sürecinde farklı öğrenme yaşantıları oluşturmayı amaçlayan pedagojik bir yaklaşımdır. Bu sayede ders süresinin sınıftaki tüm öğrencilerin öğrenmesi bakımından en verimli şekilde kullanılması sağlanır. Türkiye'de genelde farklılaştırılmış öğretim ile ilgili, özelde ise sosyal bilgiler ve tarih eğitimde farklılaştırılmış öğretimle ilgili çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu kapsamda bu çalışma Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen “Farklılaştırılmış Beceri ve Yeterlik Temelli Sosyal Bilgiler ve Tarih Dersleri” kapsamında sahadaki sorunların ve ihtiyaçların betimlenmesi amacıyla 174 sosyal bilgiler ve tarih öğretmeni ile tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin mesleki yeterliklerine yönelik olumlu algıları ile bizatihi sınıf içindeki uygulamalarının birbiri ile uyumlu olmadığı görülmüştür. Katılımcılar büyük oranda kendilerini mesleki bakımdan başarılı görmelerine rağmen, büyük çoğunluğunun genelde eğitim araştırmalarının özelde ise farklılaştırılmış öğretimle ilgili araştırmaların işaret ettiği uygulamalardan uzak bir sınıf içi pratiğe sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Bulgular, öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim uygulamaları, cinsiyet, branş ve mesleki deneyim değişkenlerine göre farklılık göstermemiştir.  

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adams, C.. & Pierce, R.L. (2006). Differentiating instruction. A practical guide to tiered lessons in the elementary grades. Texas: Prufrock Press Inc.
  2. Barbe, W. B., Swassing, R. H., & Milone, M. N. (1979). Teaching Through Modality Strengths: Concepts and Practices. Columbus, Ohio: Zaner-Bloser.
  3. Beler, Y. ve Avcı, S. (2011). Öğretimin Farklılaştırılmasında Etkili Bir Strateji: Katlı Öğretim. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3). 109-126
  4. Bligh, D. (1998). What's the Use of Lectures (5th Ed.). Exeter: Intellect.
  5. Earl, L. M. (2013). Assessment as Learning: Using Classroom Assessment to Maximize Student Learning. Tousands Oaks: Corwin.
  6. Freeman, S., Eddya, S. L., McDonougha, M., Smith, M. K., Okoroafora, N., Jordta, H. ve Wenderotha, M. P. (2014). Active learning increases student performance in science, engineering, and mathematics. In Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 111 (23), 8410–8415
  7. Gibbs, G. (2013). Lectures don't work, but we keep using them. 21 Şubat 2017’ de şuradan erişildi:
  8. https://www.timeshighereducation.com/news/lectures-dont-work-but-we-keep-using them/2009141.article

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Neşet Mutlu
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Mustafa Öztürk
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

19 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

27 Mart 2017

Kabul Tarihi

19 Haziran 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Mutlu, N., & Öztürk, M. (2017). Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 379-402. https://doi.org/10.24315/trkefd.301189
AMA
1.Mutlu N, Öztürk M. Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017;7(2):379-402. doi:10.24315/trkefd.301189
Chicago
Mutlu, Neşet, ve Mustafa Öztürk. 2017. “Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7 (2): 379-402. https://doi.org/10.24315/trkefd.301189.
EndNote
Mutlu N, Öztürk M (01 Temmuz 2017) Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7 2 379–402.
IEEE
[1]N. Mutlu ve M. Öztürk, “Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları”, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 379–402, Tem. 2017, doi: 10.24315/trkefd.301189.
ISNAD
Mutlu, Neşet - Öztürk, Mustafa. “Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7/2 (01 Temmuz 2017): 379-402. https://doi.org/10.24315/trkefd.301189.
JAMA
1.Mutlu N, Öztürk M. Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017;7:379–402.
MLA
Mutlu, Neşet, ve Mustafa Öztürk. “Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 7, sy 2, Temmuz 2017, ss. 379-02, doi:10.24315/trkefd.301189.
Vancouver
1.Neşet Mutlu, Mustafa Öztürk. Sosyal Bilgiler ve Tarih Derslerinde Farklılaştırılmış Öğretime Yönelik Öğretmen Algıları ve Uygulamaları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 01 Temmuz 2017;7(2):379-402. doi:10.24315/trkefd.301189

Cited By



Creative Commons License
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.