Batı Anadolu’da İlk Tunç Çağı’nın önemli kap biçimlerinden bir tanesi olan üç ayaklı mutfak kapları pişirme geleneği ile ilgi önemli bilgiler vermesinin yanı sıra bölgede yer alan İlk Tunç Çağı yerleşimlerinin stratigrafilerinin çakıştırılmasında anahtar kap biçimleri arasında yer alır. Üç ayaklı mutfak kapları İlk Tunç Çağı’nın başından itibaren Batı Anadolu’nun sahil kesiminde yaygınken İç Kuzeybatı Anadolu’da ilk kez İlk Tunç Çağı II’nin son evresinde ortaya çıkar ve Erken İlk Tunç Çağı III’de tüm Batı Anadolu’da yaygın bir şekilde devam eder. Ocak kullanımına bağlı olarak Batı Anadolu’nun sahil kesiminde Geç İlk Tunç Çağı III ile birlikte, pişirme kabı olarak kullanımı neredeyse ortadan kalkan bu kap biçimi, yerini düz dipli küresel gövdeli çömleklere bırakmıştır. Ancak pişirmede farklı biçimlerde üç ayakların kullanımı devam etmiştir ve günümüzde bile örnekleri söz konusudur.
Tripod cooking pots, one of the significant form groups in Western Anatolia in the Early Bronze Age, contribute not only to reconstruct the early cooking traditions, they also are among the key form groups in comparison the Early Bronze Age stratigraphies. While these pots are common in coastal regions from the beginnings of the Early Bronze Age on, they occur for the first time in inland northwestern Anatolia in the Late Early Bronze Age II. In the coastal western Anatolia, related to the occurence of ovens, tripod cooking pots almost disappeared and globular cooking pots replaced them at the beginning of the Late Early Bronze III. However, the use of tripods in cooking have been continued in several types and varieties, even they are stil in use in present.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Archaeology |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Belleten Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.