Research Article

SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI

Number: 17 January 1, 2014
Nazan Ünan
TR EN

SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI

Abstract

Eskiçağlardan yakın geçmişe kadar evin ocağı veya aile ocağı kutsallığını sürdürmüştür. İnsanlar ocağın ve dola­yısıyla ateşin veya ateşle ilgili tanrıların evi koruduğuna, bereketi ve uğuru temsil ettiğine inanmışlardır. Yazının kullanılmaya başladığı dönemlerden itibaren edindiğimiz bilgilere göre ocağın bir tanrı, tanrıça veya koruyucu bir güçle eşleştirdiğini söylemek mümkündür. Seyitömer Höyük'te bulunan boğa başlı ocaklar da bu kapsamda kutsal ocaklar olarak değerlendirilmektedir. Ocağın önünde yer alan dairesel kısım boğanın başı, ocağın başında iki kısa kenarında yer alan çıkıntılar boğanın boynuzlarına benzetildiği için bu ocaklar boğa başlı ocaklar olarak adlandı­rılmaktadırlar. Bu ocaklar Seyitömer Höyük'te üç evreli olarak ortaya çıkarılan Erken Tunç Çağı III tabakasında görülmektedirler. Bu çalışmada 2013 kazı sezonu sonuna kadar ortaya çıkarılan ocakların, yapım teknikleri ve boyut özellikleri hakkında bilgi verilmiş ve evre ayrımı yapılmaksızın özelliklerine göre sınıflandırılmışlardır. Yapım tek­nikleri ve boyut özellikleri hakkında bilgi verilmiş mekân boyut ve işlevleri açısından değerlendirilmişlerdir. Ayrıca benzer örnekleriyle karşılaştırılarak kullanım amaçlarına değinilmiştir.

Keywords

Kuzeybatı Anadolu, Kütahya, Seyitömer Höyük, ETÇ III, Mimari, Ocak, Boğa Kültü.

References

  1. BİLGEN, A.N. 2011a. Seyitömer Höyük Kazısı Ön Raporu (2006-2010). Kütahya.
  2. BİLGEN, A.N. 2013. Seyitömer Höyük Kazısı Ön Raporu (2011-2012). Kütahya.
  3. DARGA, M. 1985. Hitit Mimarlığı I . İstanbul.
  4. KOŞAY, H.Z. 1976. Keban Projesi Pulur Kazısı 1968-1970. Ankara.
  5. LLOYD, S/MELLAART, J. 1962. Beycesultan Vol. 1 The Chalcolithic and Early Bronze Age. London.
APA
Ünan, N. (2014). SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, 17, 73-82. https://izlik.org/JA92CY29PH
AMA
1.Ünan N. SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI. TÜBA-AR. 2014;(17):73-82. https://izlik.org/JA92CY29PH
Chicago
Ünan, Nazan. 2014. “SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, nos. 17: 73-82. https://izlik.org/JA92CY29PH.
EndNote
Ünan N (January 1, 2014) SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 17 73–82.
IEEE
[1]N. Ünan, “SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI”, TÜBA-AR, no. 17, pp. 73–82, Jan. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA92CY29PH
ISNAD
Ünan, Nazan. “SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi. 17 (January 1, 2014): 73-82. https://izlik.org/JA92CY29PH.
JAMA
1.Ünan N. SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI. TÜBA-AR. 2014;:73–82.
MLA
Ünan, Nazan. “SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, no. 17, Jan. 2014, pp. 73-82, https://izlik.org/JA92CY29PH.
Vancouver
1.Nazan Ünan. SEYİTÖMER HÖYÜK ERKEN TUNÇ ÇAĞI III OCAKLARI. TÜBA-AR [Internet]. 2014 Jan. 1;(17):73-82. Available from: https://izlik.org/JA92CY29PH