Research Article
BibTex RIS Cite

ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU

Year 2021, Volume: 4 Issue: 3, 1 - 30, 03.08.2021

Abstract

Çalışmamızın konusunu Almatı şehrinde bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesindeki kazak kadın kıyafetleri koleksiyonundan bazı örnekler oluşturmaktadır. Bu kapsamda müzede yer alan eserlerden günlük kıyafetler; iç ve dış giyim ürünleri, başlıklar, ayakkabılar ve özel günlerde tercih edilen kıyafetler incelenecektir. XVIII. yüzyıldan XX. yüzyıla kadar tarihlendirilen kıyafetler ayrı ayrı tanımlanıp, yerel özellikleri ve tipleri belirlenmeye çalışılacaktır.
Bölgelere ve boylara göre dikilişi, rengi, süslemeleri, biçimleri değişen kıyafetlerde yaşlıların, orta yaş kadınların, genç kızların kıyafetleri bir birinden farklılık oluşturmaktadır.
Söz konusu eserlerin kullanıldığı bireylerin toplumdaki statü ve rollerini yansıttıkları aynı zamanda yaşa göre kıyafet tasarımında değişikliklerin oluştuğu tespit edilmiştir. Bu nedenle belirlenen örneklerin sanat değeri açısından önemi hem de toplumsal statü açısından rolü ele alınacaktır.
Kazak kadın kıyafetlerinin kolleksiyonunu araştırarak, kıyafet üzerindeki süsleme, motif, desenin her birindeki sembolik ve milli ifadeleri ve buna yönelik duyguları tespit ederek ortaya çıkarmaktır. Kıyafetlerde kullanılan malzemelerin çoğu yün, ipek, deri ve kürkten yapılmıştır. Kazak halkı mevsime göre yazın yaylada, kışın kışlakta yaşadıkları için de kıyafetlerinin biçimi ve kumaşı ona göre seçilerek üretilmektedir.
Toplumdaki sosyal ve kültürel değişimler sonucunda eskiden kullanılan kadın kıyafetlerinin bazı isimleri unutulmaya yüz tutmuştur. Bu çalışma ile isimleri unutulmakta olan söz konusu kıyafetlerin yeniden gündeme getirilmesi ve tanıtılmasına bir katkı sağlanması hedeflenmektedir. Günümüzde Kazak toplumunda geçmişteki tarih damarının sakladığı bu kıyafetlerin farklı modellere örnek oluşturması maksadıyla bunları ortaya çıkarmak bir diğer düşüncedir.

References

  • Hinayat, B. ve Sujikova A.U. (2011). Kazak halkının ulttık kiyimderi. Almatı: Almatı kitap baspası.
Year 2021, Volume: 4 Issue: 3, 1 - 30, 03.08.2021

Abstract

References

  • Hinayat, B. ve Sujikova A.U. (2011). Kazak halkının ulttık kiyimderi. Almatı: Almatı kitap baspası.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yenlik Tursunova

Publication Date August 3, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Tursunova, Y. (2021). ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, 4(3), 1-30.
AMA Tursunova Y. ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU. TÜDAD. August 2021;4(3):1-30.
Chicago Tursunova, Yenlik. “ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU”. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi 4, no. 3 (August 2021): 1-30.
EndNote Tursunova Y (August 1, 2021) ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi 4 3 1–30.
IEEE Y. Tursunova, “ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU”, TÜDAD, vol. 4, no. 3, pp. 1–30, 2021.
ISNAD Tursunova, Yenlik. “ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU”. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi 4/3 (August 2021), 1-30.
JAMA Tursunova Y. ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU. TÜDAD. 2021;4:1–30.
MLA Tursunova, Yenlik. “ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU”. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, vol. 4, no. 3, 2021, pp. 1-30.
Vancouver Tursunova Y. ALMATI’DAKİ KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ MERKEZ DEVLET MÜZESİNDE YER ALAN KADIN KIYAFETLERİ KOLEKSİYONU. TÜDAD. 2021;4(3):1-30.