Research Article
BibTex RIS Cite

Social Influence and Eating Disorders Among Women: Investigating the Mediating Role of Body Satisfaction

Year 2025, Volume: 9 Issue: 1, 27 - 35, 30.04.2025

Abstract

Aim: This study investigated the mediating role of body satisfaction in the association between social influence and eating disorders
among adult women.
Material and Methods: The research was conducted between May and October in 2024 with 317 adult women with an average age
of 22.11 years. Personal information form, Social Influence Scale, Body Satisfaction Scale and Eating Attitude Test (EAT-40) were
used to collect data. Relationships among the study variables were examined using Pearson’s Product-Moment Correlation Coefficient.
Mediation analyses were performed with IBM SPSS Version 24.0 software and the PROCESS macro.
Results: The findings indicated a significant negative correlation between body satisfaction and social influence (r = -0.256, p < 0.001),
as well as between body satisfaction and eating disorders (r = -0.261, p < 0.001). Furthermore, the results revealed that body satisfaction
serves as a significant mediator in the relationship between social influence and eating disorders.
Conclusion: The results suggest that social influence increases the risk of eating disorders in women through body satisfaction and
emphasise the importance of prevention programmes aimed at reducing the pressure of social media and social norms on women.
Interventions such as campaigns fostering healthy body image, regulations on media content, and multidisciplinary treatment approaches
could play a pivotal role in preventing and addressing eating disorders. Overall, these findings illustrate the intricate interplay between
social and cultural factors in the development of eating disorders, highlighting the necessity of comprehensive and multidimensional
intervention strategies.

References

  • 1. World Health Organization (WHO). Healthy diets: fact sheet. 2020. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/he althy-diet
  • 2. Lacaille L. Encyclopedia of Behavioral Medicine: Eating beha viour, Springer, 2020.
  • 3. Öztürk ME, Yılmaz HÖ, Tokaç Er N, Doğan G, Meriç ÇS, Ya bancı Ayhan N. Factors associated with emotional eating in female college students. Nutr Food Sci. 2024; 54(5): 951-968.
  • 4. Robinson E, Blissett J, Higgs S. Social influences on eating: implications for nutritional interventions. Nutr Res Rev. 2013; 26(2): 166-176.

Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü

Year 2025, Volume: 9 Issue: 1, 27 - 35, 30.04.2025

Abstract

Amaç: Araştırmada yetişkin kadınlarda sosyal etki ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkide beden memnuniyetinin aracı rolü
incelenmiştir.
Gereç ve Yöntemler: Araştırma, 2024 yılı içerisinde Mayıs-Ekim ayları arasında, yaş ortalaması 22,11 olan 317 yetişkin kadın ile
gerçekleştirilmiştir. Kişisel bilgi formu, Sosyal Etki Ölçeği, Beden Memnuniyeti Ölçeği ve Yeme Tutum Testi (YTT-40) ile veri toplanmıştır.
Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiler Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı yöntemi ile değerlendirilmiştir. Aracılık
analizleri IBM SPSS Versiyon 24.0 programı ve PROCESS makro ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Araştırma bulguları beden memnuniyeti ile sosyal etki arasında negatif (r = -0,256, p < 0,001) bir korelasyon olduğunu
göstermektedir. Beden memnuniyeti ile yeme bozukluğu arasında da negatif (r = -0,261, p < 0,001) bir korelasyon bulunmaktadır. Elde
edilen sonuçlar, beden memnuniyetinin sosyal etki ile yeme bozukluğu arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiğini ortaya
koymaktadır.
Sonuç: Sonuçlar, kadınlarda sosyal etkinin beden memnuniyeti aracılığıyla yeme bozuklukları riskini artırdığını, ayrıca sosyal medya
ve toplumsal normların kadınlar üzerindeki baskısını azaltmayı hedefleyen önleme programlarının önemini vurgulamaktadır. Sağlıklı beden algısını teşvik eden kampanyalar, medya içerik düzenlemeleri ve multidisipliner tedavi yaklaşımları, yeme bozukluklarının
önlenmesi ve tedavisinde kritik rol oynayabilir. Bu bulgular, yeme bozukluklarının sosyal ve kültürel faktörlerle bağlantılı karmaşık bir
sorun olduğunu göstermektedir.

References

  • 1. World Health Organization (WHO). Healthy diets: fact sheet. 2020. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/he althy-diet
  • 2. Lacaille L. Encyclopedia of Behavioral Medicine: Eating beha viour, Springer, 2020.
  • 3. Öztürk ME, Yılmaz HÖ, Tokaç Er N, Doğan G, Meriç ÇS, Ya bancı Ayhan N. Factors associated with emotional eating in female college students. Nutr Food Sci. 2024; 54(5): 951-968.
  • 4. Robinson E, Blissett J, Higgs S. Social influences on eating: implications for nutritional interventions. Nutr Res Rev. 2013; 26(2): 166-176.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nutrition and Dietetics (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Kenan Bülbül 0000-0002-7527-6082

Tuğba Türkkan 0000-0002-3955-6597

Tuba Eda Arpa Zemzemoğlu 0000-0002-6836-4527

Publication Date April 30, 2025
Submission Date November 27, 2024
Acceptance Date April 18, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Bülbül, K., Türkkan, T., & Arpa Zemzemoğlu, T. E. (2025). Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, 9(1), 27-35.
AMA Bülbül K, Türkkan T, Arpa Zemzemoğlu TE. Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü. Turk J Diab Obes. April 2025;9(1):27-35.
Chicago Bülbül, Kenan, Tuğba Türkkan, and Tuba Eda Arpa Zemzemoğlu. “Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 9, no. 1 (April 2025): 27-35.
EndNote Bülbül K, Türkkan T, Arpa Zemzemoğlu TE (April 1, 2025) Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 9 1 27–35.
IEEE K. Bülbül, T. Türkkan, and T. E. Arpa Zemzemoğlu, “Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü”, Turk J Diab Obes, vol. 9, no. 1, pp. 27–35, 2025.
ISNAD Bülbül, Kenan et al. “Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 9/1 (April 2025), 27-35.
JAMA Bülbül K, Türkkan T, Arpa Zemzemoğlu TE. Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü. Turk J Diab Obes. 2025;9:27–35.
MLA Bülbül, Kenan et al. “Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, vol. 9, no. 1, 2025, pp. 27-35.
Vancouver Bülbül K, Türkkan T, Arpa Zemzemoğlu TE. Kadınlarda Sosyal Etkinin Yeme Bozukluklarıyla İlişkisi: Beden Memnuniyetinin Aracılık Rolü. Turk J Diab Obes. 2025;9(1):27-35.

Turkish Journal of Diabetes and Obesity (Turk J Diab Obes) is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Obesity and Diabetes Research and Application Center.

A Collaboration Protocol was signed between the Turkish Obesity Research Association and Zonguldak Bülent Ecevit University by taking an important step from the Turkish Journal of Diabetes and Obesity. As the Turkish Journal of Diabetes and Obesity, we are proud to open the doors of a new era in scientific publishing. With the collaboration of the Turkish Obesity Research Association and Zonguldak Bülent Ecevit University, our journal will now serve as a joint publication platform.

This is a refereed journal, which is published in printed and electronic forms. It aims at achieving free knowledge to the related national and international organizations and individuals.

This journal is published annually three times (in April, August and December).

The publication language of the journal is Turkish and English.