Amaç: Bu çalışma, polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlarda Diyet İnflamatuar İndeksi’nin (Dİİ) çeşitli adipozite indeksleriyle
ilişkisini incelemeyi amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, İstanbul'da bir PKOS polikliniğine başvuran 18 - 44 yaş arası altmış iki kadın dahil edildi. Sosyodemografik
veriler, antropometrik ölçümler, Dİİ'yi hesaplamak için 3 günlük besin tüketim kaydı ve adipozite indeksleri için yüksek yoğunluklu
lipoprotein (HDL) kolesterol ve trigliserit (TG) düzeylerine ilişkin retrospektif veriler toplandı. Visseral Adipozite İndeksi (VAI) ve Lipid
Birikim Ürünü (LAP) indeksi, elde edilen antropometrik verilere ve belirtilen kan parametrelerine dayanarak hesaplandı. Veriler, düşük
ve yüksek Dİİ gruplarına ayrıldığından, sürekli değişkenler arasındaki grup farklarını değerlendirmek amacıyla, verilerin dağılımına
bağlı olarak Mann-Whitney U testi uygulanmıştır.
Bulgular: Kadınların ortalama yaşı 26,3 ± 6,1 yıl, beden kütle indeksi (BKİ) 25,1 ± 5,9 kg/m² idi ve %35,5'i fazla kilolu veya obezdi.
Medyan Dİİ değeri 1,5'ti. Yüksek Dİİ'li kadınların daha yüksek VAI ve LAP değerleri olmasına rağmen fark, istatistiksel olarak anlamlı
değildi. Bunun yanı sıra, yüksek Dİİ'li kadınların protein, toplam lif, omega-3 yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri (TDYA), A, K ve B
vitaminleri (B12 hariç), C vitamini, demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve magnezyum alımları anlamlı olarak daha düşüktü.
Sonuç: Bu bulgular, diyet kaynaklı inflamasyonun PKOS'ta metabolik bozukluklara katkıda bulunabileceğini düşündürmekte ve
hastalığın yönetiminde anti-inflamatuar diyet yaklaşımlarının önemini vurgulamaktadır.
Polikistik over sendromu diyet inflamatuar indeksi viseral adipozite indeksi lipid birikim ürünü indeksi adipozite indeksleri
Aim: The present study sought to examine how the Dietary Inflammatory Index (DII) is related to different adiposity indices in women
diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS).
Material and Methods: The study enrolled sixty-two women aged 18 - 44 years who applied to a PCOS outpatient clinic in Istanbul.
Sociodemographic data, anthropometric measurements, 3-day food records for calculating DII, and retrospective data on high-density
lipoprotein (HDL) cholesterol levels and triglyceride (TG) for adiposity indices were collected. Visceral Adiposity Index (VAI) and Lipid
Accumulation Product (LAP) were computed based on the obtained anthropometric data and specified blood parameters. Since the
data were divided into low and high DII groups, the Mann-Whitney U test was employed based on the statistical distribution to evaluate
group differences between continuous variables.
Results: The mean age of women was 26.3 ± 6.1 years, with a body mass index (BMI) of 25.1 ± 5.9 kg/m², and 35.5% were overweight or
obese. The median DII value was 1.5. Although women with high DII had higher VAI and LAP values, the difference was not statistically
significant. Additionally, women with high DII had significantly reduced dietary intakes of protein, total fiber, omega-3 fatty acids,
monounsaturated fatty acids (MUFAs), vitamins A, K, and B vitamins (except B12), vitamin C, iron, calcium, zinc, potassium, and
magnesium.
Conclusion: These findings suggest that diet-induced inflammation may contribute to metabolic disturbances in PCOS, emphasizing
the importance of anti-inflammatory dietary approaches in managing the condition.
Polycystic ovary syndrome dietary inflammatory index visceral adiposity index lipid accumulation product adiposity indices
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition, Clinical Nutrition |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2025 |
Submission Date | April 24, 2025 |
Acceptance Date | August 9, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 2 |