The uncontrolled and excessive consumption approach, which has become a global problem today, has caused waste to emerge at higher levels in every field day by day. This emerging situation has brought with it a period in which the importance of the sustainability concept, which advocates the necessity of a more careful consumption approach in order to prevent waste and to preserve resources and pass them on to future generations, has increased. This idea, which has become widespread in every area of life today, has also revealed the concept of sustainable luxury for businesses where luxury production and consumption are carried out. In this context, the aim of our research includes the analysis and evaluation of luxury restaurants in Aksaray in terms of the concept of sustainable luxury. The interview technique, which is one of the qualitative research methods, was used in the research. The purposeful (intentional) sampling method was used in determining the research sample. The study was conducted on 5 restaurants providing luxury services in Aksaray. The first finding obtained as a result of the interviews showed that the restaurants in question did not have any program or certificate related to sustainability. In addition, it was seen that the activities carried out within the framework of environmental and waste management in the restaurants in question were partially carried out and that these were generally carried out due to legal obligations. In addition, it has been observed that sustainable activities carried out in the areas of electricity and water consumption have not reached a sufficient level. It has been found that more resources are allocated to the economically and socially sustainable activities of restaurants than to other areas of activity. It is thought that sustainability-related policies, especially those to be developed by the state and local governments, will be effective in increasing the awareness level of restaurants in this direction.
Günümüzde küresel bir sorun haline gelmiş olan kontrolsüz ve aşırı tüketim anlayışı her alanda israfın günden güne daha yüksek boyutlarda ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ortaya çıkan bu durum, israfının önlenmesi ve kaynakların korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi adına daha dikkatli bir tüketim anlayışının gerekliliğini savunan sürdürülebilirlik olgusunun öneminin artığı bir dönemi de beraberinde getirmiştir. Günümüzde yaşamın her alanında yaygınlık kazanmış olan bu düşünce, lüks üretim ve tüketimin gerçekleştirildiği işletmeler için de sürdürülebilir lüks kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda araştırmamızın amacı Aksaray’da bulunan lüks restoranların sürdürülebilir lüks kavramı açısından analiz edilmesini ve değerlendirilmesini içermektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme (mülakat) tekniği kullanılmıştır. Araştırma örnekleminin belirlenmesinde amaçlı (kasti) örneklem yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Aksaray’da lüks hizmet sunan 5 restoran üzerinde yürütülmüştür. Yapılan görüşme sonucunda elde edilen ilk bulgu söz konusu restoranların sürdürülebilirlikle ilgili herhangi bir programa ve sertifikaya sahip olmadıklarını göstermiştir. Ayrıca söz konusu restoranlarda çevresel ve atık yönetimi çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin kısmen yapıldığı ve bunlarında genellikle yasal zorunluluklardan dolayı yapıldığı görülmüştür. Ayrıca elektrik ve su tüketimi konularında gerçekleştirilen sürdürülebilir faaliyetlerin ise yeteri düzeye ulaşmadığı görülmüştür. Restoranların ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir faaliyetlerine, diğer faaliyet alanlarına göre daha fazla kaynak ayrıldığı bulgulanmıştır. Özellikle devlet ve yerel yönetimler tarafından geliştirilecek olan sürdürülebilirlik ile ilgili politikalar restoranların bu yöndeki bilinç düzeyinin artırılmasında etkili olacağı düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi, Sürdürülebilir Turizm |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 2 |