Bu çalışmada; İstanbul ili Silivri ilçesinin gastronomi turizmi potansiyelinin ortaya çıkarılması, SWOT analizi yöntemi kullanılarak gastronomi turizmi açısından güçlü-zayıf yönleri ile fırsat-tehditlerin değerlendirilmesi ve bölgede gastronomi turizminin geliştirilmesi için önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. İstanbul ili Silivri ilçesinde faaliyet gösteren turizm işletmeleri yöneticileri ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uzmanlar araştırma evrenini oluştururken, İstanbul ili Silivri ilçesinde faaliyet gösteren turizm işletmeleri ve uzmanlardan araştırmaya katılmaya gönüllü 25 işletmeci/yönetici ve uzman araştırmanın örneklemini temsil etmektedir. Araştırmada nitel veri toplama tekniklerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Katılımcılar ile yapılan görüşmelerde; Silivri ilçesinin gastronomi turizmi açısından güçlü yönleri “göçmenlerle gelmiş birçok yemek kültürünün bir kaynaşma noktası olması, bir liman kenti olması, kültürel çeşitliliğe sahip olması, yerel yemek festivallerin düzenleniyor olması”, zayıf yönleri “gastronomi turizmini destekleyecek işletme çeşitliliğinin yetersizliği, düzenlenen festivallere yabancı misafir katılımcı sayılarının tatmin edici olmaması, turizmin sezonluk olmasını ” şeklinde sıralanmıştır. İlçenin gastronomi turizmi açısından sahip olduğu fırsatlar ise “uzun bir sahil boyuna sahip olması ve bu sahil boyunca değerlendirilebilecek turistik etkinlikler, verimli tarımsal alanlara ve doğal ürünler üretilen mandıralara sahip olması, azın artan yabancı turist sayısı, gastronomi festivallerinin düzenlenmesi” şeklinde, ilçenin gastronomi turizmi açısından sahip olduğu mevcut ve potansiyel tehdit unsurları ise “unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerin olması ve bununla ilgili yeterli çalışma yapılmaması, gıda üreticilerinin yeterli teşviki görememesi, yerel yönetimlerin turizmin gelişimine pay ayırmaması” olarak vurgulanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2024 |
Submission Date | October 25, 2023 |
Acceptance Date | January 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 4 Issue: 1 |