The longing for the past in line with various sociological, psychological, medical and cultural factors, the recollection of the emotions and memories felt in the relevant period and conditions, and their survival in different contexts lead to the formation of new folklore products, and their joint sharing within the framework of group folklore leads to the emergence of new subjects of study for folklore. The fields of “nostalgia” and “gastronomy”, which are of interest to many disciplines, also fall directly into the study of folklore. In this study, nostalgic objects in the focus of gastronomy and the phenomena remembered through them are discussed around the concept of “being a child in the nineties” in the context of popular junk foods of the period. The concept of “being a child in the nineties” created by those who were born in the 1980s and lived their childhood in the 1990s, and the shared nostalgic feelings and ways of understanding this period were evaluated in the context of the main junk food products that are reminders for the children of the period. The emotions, thoughts and narratives about the various products popular in the 1990s, which are shared intensively today with the concept of “being a child in the nineties”, were analyzed in the context of folklore, nostalgia and gastronomy interactions based on the data obtained from the field through oral, written and electronic sources.
Nostalgia gastronomy anthropology of the time “being a child in thenineties”
Bireylerin sosyolojik, psikolojik, tıbbi ve kültürel temelli çeşitli etkenler doğrultusunda geçmişe karşı duydukları özlem, ilgili dönem ve şartlar içerisinde hissetmiş oldukları duyguları ve hatıraları anımsayarak bunları farklı bağlamlarda yaşatmaları, yeni halk bilgisi ürünlerinin oluşumuna, bunların grup folkloru çerçevesinde ortaklaşa paylaşımları da folklor için yeni inceleme konularının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Pek çok disiplin tarafından ilgi gösterilen “nostalji” ve “gastronomi” sahaları, folklorun da doğrudan inceleme alanına girmektedir. Çalışmada gastronomi odağındaki nostaljik nesneler ve onlar aracılığıyla anımsanan olgular, “doksanlarda çocuk olmak” konsepti etrafında, dönemin popüler abur cuburları bağlamında ele alınmıştır. 1980’li yıllarda doğan ve çocukluğunu 1990’lı yıllarda yaşayanlar tarafından oluşturulan “doksanlarda çocuk olmak” konsepti ile bu döneme yönelik paylaşılan nostaljik duyuş ve kavrayış biçimleri, dönem çocukları için hatırlatıcı nitelikteki başlıca abur cubur ürünleri bağlamında değerlendirilmiştir. Günümüzde “doksanlarda çocuk olmak” konseptiyle yoğun biçimde paylaşılan ve ilgili dönemde popüler olan çeşitli ürünler hakkındaki duygu, düşünce ve anlatılar folklor, nostalji ve gastronomi etkileşimleri bağlamında sözlü, yazılı ve elektronik kaynaklar aracılığıyla sahadan elde edilen verilerden hareketle analiz edilmiştir.
nostalji gastronomi zamanın antropolojisi “doksanlarda çocukolmak”
| Birincil Dil | Türkçe | 
|---|---|
| Konular | Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer) | 
| Bölüm | Araştırma Makaleleri | 
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 26 Haziran 2025 | 
| Gönderilme Tarihi | 25 Eylül 2024 | 
| Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2025 | 
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 2025 Sayı: 49 |