Research Article
BibTex RIS Cite

Afyonkarahisar İlinde Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

Year 2024, , 1046 - 1056, 12.10.2024
https://doi.org/10.30910/turkjans.1537161

Abstract

Bu çalışma Afyonkarahisar ilinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim tercihleri ve yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın verilerini 2024 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerle basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenen 360 öğrenci oluşturmuştur. 180 kız ve 180 erkek öğrenciden oluşan örneklemin yaş ortalaması 21’dir. Öğrencilerin %66.7’si yumurta tüketmekte, %33.3’ü ise yumurta tüketmedikleri belirlenmiş olup, kişi başına düşen haftalık yumurta tüketimleri ortalama 4.47 adettir. Öğrencilerin %68,9’u organik yumurta üretim sisteminin en iyi üretim sistemi olduğunu, yumurta alırken en çok etiket ve ambalaja dikkat ettiklerini, öğrencilerin %70.6’nın yumurta fiyatlarını pahalı bulduklarını, yumurta tüketen öğrencilerin %70.6’sı yumurtayı en çok kış mevsiminde tükettikleri belirlenmiştir. Yumurta gençlerde sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli kaynaklarından biri olması sebebiyle yumurtanın tüketim durumunun ve tercihlerinin belirlenmesi yumurtanın üretim ve pazarlama gibi süreçlerinde yapılacak çalışmalara yol gösterici olacaktır.

References

  • Akbay, C., Tiryaki, G., Gül, A. 2007. Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey. Food Control, 18: 904- 913. DOI: 10.1016/j.foodcont.2006.05.007.
  • Alkan, S. Berber, Ö. 2022. Bursa ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi. 11(2): 413-420. https://doi.org/10.29278/azd.1115857
  • Alkan, S. ve Derebaşı, S. 2018. Ordu ilindeki yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 7 (2): 237-244. DOI: http://dx.doi.org/10.29278/azd.482068. 2147-640.
  • Anonim. 2023. Statista, Web Sitesi: https://www.statista.com/statistics/183678/per-capitaconsumption-of-eggs-in-the-us-since-2000/ Erişim Tarihi: 02.08.2024.
  • Anonim. 2024a. European Commission Food-Based Dietary Guidelines in Europe. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-10_en. Erişim Tarihi: 02 Haziran 2024
  • Anonim. 2024b. International Egg Commission Global Egg Production Continues to Increase at an Average of 3% per Year. https://www.internationalegg.com/resource/global-egg-production-continues-to-increase-at-an-average-of-3-per-year/. Erişim Tarihi: 4 Haziran 2024.
  • Anonim. 2024c. Industry Data on Population Egg Consumption. https://www.egginfo.co.uk/egg-facts-and-figures/industry-information/data. Erişim Tarihi: 10 Nisan 2024.
  • Armağan, G. ve Özdoğan, M. 2005. Ekolojik yumurta ve tavuk etinin tüketim eğilimleri ve tüketici özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 46 (2): 14-21.
  • Aytop, Y. ve Işık, F. 2020. Gaziantep ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(1): 269–275. https://doi.org/10.30910/turkjans.680088
  • Bahtiyar, T. ve Olhan, E. 2023. Dünya yumurta ticaretindeki değişimler ve türkiye’nin dünya yumurta ticaretindeki yeri. ADÜ Ziraat Derg, 20 (2): 265-274. doi: 10.25308/aduziraat.1356253.
  • Berber, Ö. 2022. Bursa ilinde yumurta tüketim bilincinin ve tüketici davranışlarının belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi.
  • Çelik, Y. ve Şengül, T. 2001. Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Hayvansal Üretim, 42 (2): 53-62.
  • Çınar, N., Engindeniz, S., Çınar, G. 2022. Tüketicilerin organik yumurta satın alma tercihlerini etkileyen faktörler; Aydın İli Efeler ilçesi örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 28 (1): 99-110. https://doi.org/10.24181/tarekoder.1002441
  • Çiçekgil, Z. ve Yazıcı, E. 2016. Türkiye’de tavuk yumurtası mevcut durumu ve üretim öngörüsü. TEAD, 2 (2): 26-34.
  • David, H., Linda, L., Pamela, P. 2016. "USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24." Beltsville: Nutrient Data Laboratory, USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
  • Durmuş, I., Demirtaş, Ş. E., Can, M., Kalebaşı, S. 2007. Ankara ilinde yumurta tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Tavukculuk Arş Derg, 7 (1): 42-45.
  • Eleroğlu, H., Bircan, H., Arslan, R. 2018. Yozgat il merkezinde yumurta ve tavuk eti tüketimi üzerine etki eden faktörler. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 15 (1): 29-33.
  • Ergün, O. F., Bayram, B. 2021. Türkiye’de hayvancılık sektöründe yaşanan değişimler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10 (2): 158-175. https://dergipark.org.tr/tr/pub/bdhad.
  • Fang, D., Tan, F., Wang, C., Zhu, X., Xie, L. 2012. Egg intake and bladder cancer risk: A meta-analysis. ExpTherMed., 4: 906-912. https://doi.org/10.3892/etm.2012.671.
  • Hasipek, S., Aktaş, N. 1997. Türkiye’deki tavuk ürünlerinin insan beslenmesindeki yeri ve önemi. Uluslararası Tavukçuluk Konferansı YUTAV 97, İstanbul, s. 15-22.
  • İnci, H., Karakaya, E., Şengul, T., Soğut, B. 2014. Bingöl ilinde kanatlı eti tüketiminin yapısı. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1 (1): 17–24.
  • İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y. 2017. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler (Diyarbakır ili örneği) KSÜ Doğa Bil. Derg., 20 (2): 137-147. DOI: 10.18016/ksujns.41314.
  • İskender, H., Kanbay, Y. 2014. Üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi, 25 (3): 57-62.
  • Jamborová, M. 2016. Poultry and eggs. Situation and outlook report to the date 31/12/2015. Bratislava, Slovakia: NPP VÚEPP. http://www.vuepp.sk/dokumenty/komodity/2016/Hyd06_16.pdf.
  • Jibir, M., Isa, A. M., Adamu, I., Garba, S., Jibrila, I. 2013. Value perception of shell egg characteristics as determined by size and colour. J Anim Sci Adv, 3 (9) : 457-461.
  • Karaalp, M., Kaya, H. ve Aksakal, V. 2017. Organik olarak üretilen yumurtaların bazı besinsel ve duyusal özelliklerinin iyileştirilme olanakları. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (13): 1802-1809.
  • Karakaya, E., İnci, H., Söğüt, B., Şengül, T. 2014. Bingöl il merkezinde yaşayan hane halklarının yumurta tüketim durumu üzerine bir araştırma. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1 (2): 239–247.
  • Kralik, I., Zelić, A., Kristić, J., Milković, S. J., Crnčan, A. 2020. Factors affecting egg consumption in young consumers. Acta fytotechnica et zootechnica 23, (Monothematic Issue): 1-6.
  • Kozelová, D., Országhová, D., Matejková,E., Fikselová, M., Horská, E., Ďurdíková, D., Matysik-Pejas, R. 2018. Eggs and their consumption affected by the different factors of purchase. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 12 (1): 570-577. doi: https://doi.org/10.5219/944
  • Mızrak, C. 2011. Türkiye’de yumurta ve tavuk eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Araştırma Projesi, Ankara. http://www.tae.gov.tr/www/tr /projeler/pdf/1.pdf.
  • Mızrak, C., Durmuş, İ., Kamanlı, S., Demirtaş, E. 2012. Determination of egg consumption and consumer habits in Turkey. Turk J Vet Anim Sci, 36 (6): 592-601.
  • Myers, M., Ruxton, C.H.S. 2023. Eggs: Healthy or Risky? A review of evidence from high quality studies on hen’s eggs. Nutrients. 15 (12): 2657. doi: 10.3390/nu15122657.
  • Nys, Y. 2001. Recent developments in layer nutrition for optimising shell quality. In: Proceedings of 13th European Symposium of Poultry Nutri¬tion. Blankenberge, Belgium, p. 45-52.
  • Onurlubaş, E., Gümüş, N., Karaca, Ş. 2020. Tüketicilerin organik yumurta satın alma niyetini etkileyen faktörlerin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi. ODÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (1), 113-131.
  • Putri, F. S., Suryantini, A., Mulyo, J. H. 2021. Consumer preference towards layer chicken eggs and native chicken eggs in yogyakarta advances in economics, business and management research. Proceedings of 1st International Conference on Sustainable Agricultural Socio-economics, Agribusiness, and Rural Development (ICSASARD 2021).
  • Richard, C., Cristall, L., Fleming, E., Lewis, E. D. Ricupero, M., Jacobs, R. L., Field, C. J. 2017. Impact of egg consumption on cardiovascular risk factors in ındividuals with type 2 diabetes and at risk for developing diabetes: A systematic review of randomized nutritional ıntervention studies. Canadian Journal of Diabetes, 41 (4), 453-463. https://doi.org/10.1016/j.jcjd.2016.12.002.
  • Sarıözkan, S., ve Sakarya, E. 2006. Lalahan Afyon ili yumurta tavukçuluğu işletmelerinde kârlılık ve verimlilik analizleri. Hay. Araşt. Enst. Derg. 46 (1): 29 – 44.
  • Tepav. 2013. Gıda sektöründe değer zinciri analizi-kırmızı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı. Ankara.
  • Tepge 2023. Kümes Hayvancılığı Durum ve Tahmin 2023. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (Tepge). Yayın No: 381 ISBN: 978-625-8451-66-5.
  • Tüik, 2024. tuik.gov.tr. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1
  • Avcılar, Ö. V., Karataş, Y. F., Yılmaz, E. 2023. Üniversite öğrencilerinde yumurta tüketim durumu ve tercihlerinin belirlenmesi. Vet Hekim Der Derg, 94 (1): 26-35. https://doi.org/10.33188/vetheder.1125196
  • Vural, N. 1992. Besin analizleri. Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayın No: 69, s. 154.
  • Yonetken, A., Erol A., Pesmen, G. 2022. Characterization of egg shell powder doped ceramic metal composites. Open Chemistry. 20(1): 716-724. https://doi.org/10.1515/chem-2022-0175.
  • Yum-Bir, 2016. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir), www.yum-bir.org
  • Zafer Kalkınma Ajansı, 2021. TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı. Afyonkarahisar İli Yumurta Sektörü Değer Zinciri Analizi.

A Study on Determining The Egg Consumption Preferences of University Students in Afyonkarahisar Province

Year 2024, , 1046 - 1056, 12.10.2024
https://doi.org/10.30910/turkjans.1537161

Abstract

This study was conducted to determine the egg consumption preferences and egg consumption awareness of university students studying in Afyonkarahisar province. The data of the study consisted of 360 students who were selected by simple random sampling method and who were studying at Afyon Kocatepe University in 2024. The average age of the sample consisting of 180 female and 180 male students was 21. It was determined that 66.7% of the students consume eggs, 33.3% do not consume eggs, and the average weekly egg consumption per person is 4.47. 68.9% of the students stated that the organic egg production system is the best production system, they pay the most attention to the label and packaging when buying eggs, 70.6% of the students find egg prices expensive, and 70.6% of the students who consume eggs consume eggs mostly in the winter season. Since eggs are one of the most important sources of healthy and balanced nutrition in young people, determining the consumption status and preferences of eggs will guide the studies to be carried out in the processes such as production and marketing of eggs

References

  • Akbay, C., Tiryaki, G., Gül, A. 2007. Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey. Food Control, 18: 904- 913. DOI: 10.1016/j.foodcont.2006.05.007.
  • Alkan, S. Berber, Ö. 2022. Bursa ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi. 11(2): 413-420. https://doi.org/10.29278/azd.1115857
  • Alkan, S. ve Derebaşı, S. 2018. Ordu ilindeki yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 7 (2): 237-244. DOI: http://dx.doi.org/10.29278/azd.482068. 2147-640.
  • Anonim. 2023. Statista, Web Sitesi: https://www.statista.com/statistics/183678/per-capitaconsumption-of-eggs-in-the-us-since-2000/ Erişim Tarihi: 02.08.2024.
  • Anonim. 2024a. European Commission Food-Based Dietary Guidelines in Europe. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-10_en. Erişim Tarihi: 02 Haziran 2024
  • Anonim. 2024b. International Egg Commission Global Egg Production Continues to Increase at an Average of 3% per Year. https://www.internationalegg.com/resource/global-egg-production-continues-to-increase-at-an-average-of-3-per-year/. Erişim Tarihi: 4 Haziran 2024.
  • Anonim. 2024c. Industry Data on Population Egg Consumption. https://www.egginfo.co.uk/egg-facts-and-figures/industry-information/data. Erişim Tarihi: 10 Nisan 2024.
  • Armağan, G. ve Özdoğan, M. 2005. Ekolojik yumurta ve tavuk etinin tüketim eğilimleri ve tüketici özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 46 (2): 14-21.
  • Aytop, Y. ve Işık, F. 2020. Gaziantep ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(1): 269–275. https://doi.org/10.30910/turkjans.680088
  • Bahtiyar, T. ve Olhan, E. 2023. Dünya yumurta ticaretindeki değişimler ve türkiye’nin dünya yumurta ticaretindeki yeri. ADÜ Ziraat Derg, 20 (2): 265-274. doi: 10.25308/aduziraat.1356253.
  • Berber, Ö. 2022. Bursa ilinde yumurta tüketim bilincinin ve tüketici davranışlarının belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni ABD, Yüksek Lisans Tezi.
  • Çelik, Y. ve Şengül, T. 2001. Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Hayvansal Üretim, 42 (2): 53-62.
  • Çınar, N., Engindeniz, S., Çınar, G. 2022. Tüketicilerin organik yumurta satın alma tercihlerini etkileyen faktörler; Aydın İli Efeler ilçesi örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 28 (1): 99-110. https://doi.org/10.24181/tarekoder.1002441
  • Çiçekgil, Z. ve Yazıcı, E. 2016. Türkiye’de tavuk yumurtası mevcut durumu ve üretim öngörüsü. TEAD, 2 (2): 26-34.
  • David, H., Linda, L., Pamela, P. 2016. "USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24." Beltsville: Nutrient Data Laboratory, USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
  • Durmuş, I., Demirtaş, Ş. E., Can, M., Kalebaşı, S. 2007. Ankara ilinde yumurta tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Tavukculuk Arş Derg, 7 (1): 42-45.
  • Eleroğlu, H., Bircan, H., Arslan, R. 2018. Yozgat il merkezinde yumurta ve tavuk eti tüketimi üzerine etki eden faktörler. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 15 (1): 29-33.
  • Ergün, O. F., Bayram, B. 2021. Türkiye’de hayvancılık sektöründe yaşanan değişimler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10 (2): 158-175. https://dergipark.org.tr/tr/pub/bdhad.
  • Fang, D., Tan, F., Wang, C., Zhu, X., Xie, L. 2012. Egg intake and bladder cancer risk: A meta-analysis. ExpTherMed., 4: 906-912. https://doi.org/10.3892/etm.2012.671.
  • Hasipek, S., Aktaş, N. 1997. Türkiye’deki tavuk ürünlerinin insan beslenmesindeki yeri ve önemi. Uluslararası Tavukçuluk Konferansı YUTAV 97, İstanbul, s. 15-22.
  • İnci, H., Karakaya, E., Şengul, T., Soğut, B. 2014. Bingöl ilinde kanatlı eti tüketiminin yapısı. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1 (1): 17–24.
  • İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y. 2017. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler (Diyarbakır ili örneği) KSÜ Doğa Bil. Derg., 20 (2): 137-147. DOI: 10.18016/ksujns.41314.
  • İskender, H., Kanbay, Y. 2014. Üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. YYU Veteriner Fakültesi Dergisi, 25 (3): 57-62.
  • Jamborová, M. 2016. Poultry and eggs. Situation and outlook report to the date 31/12/2015. Bratislava, Slovakia: NPP VÚEPP. http://www.vuepp.sk/dokumenty/komodity/2016/Hyd06_16.pdf.
  • Jibir, M., Isa, A. M., Adamu, I., Garba, S., Jibrila, I. 2013. Value perception of shell egg characteristics as determined by size and colour. J Anim Sci Adv, 3 (9) : 457-461.
  • Karaalp, M., Kaya, H. ve Aksakal, V. 2017. Organik olarak üretilen yumurtaların bazı besinsel ve duyusal özelliklerinin iyileştirilme olanakları. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5 (13): 1802-1809.
  • Karakaya, E., İnci, H., Söğüt, B., Şengül, T. 2014. Bingöl il merkezinde yaşayan hane halklarının yumurta tüketim durumu üzerine bir araştırma. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1 (2): 239–247.
  • Kralik, I., Zelić, A., Kristić, J., Milković, S. J., Crnčan, A. 2020. Factors affecting egg consumption in young consumers. Acta fytotechnica et zootechnica 23, (Monothematic Issue): 1-6.
  • Kozelová, D., Országhová, D., Matejková,E., Fikselová, M., Horská, E., Ďurdíková, D., Matysik-Pejas, R. 2018. Eggs and their consumption affected by the different factors of purchase. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 12 (1): 570-577. doi: https://doi.org/10.5219/944
  • Mızrak, C. 2011. Türkiye’de yumurta ve tavuk eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Araştırma Projesi, Ankara. http://www.tae.gov.tr/www/tr /projeler/pdf/1.pdf.
  • Mızrak, C., Durmuş, İ., Kamanlı, S., Demirtaş, E. 2012. Determination of egg consumption and consumer habits in Turkey. Turk J Vet Anim Sci, 36 (6): 592-601.
  • Myers, M., Ruxton, C.H.S. 2023. Eggs: Healthy or Risky? A review of evidence from high quality studies on hen’s eggs. Nutrients. 15 (12): 2657. doi: 10.3390/nu15122657.
  • Nys, Y. 2001. Recent developments in layer nutrition for optimising shell quality. In: Proceedings of 13th European Symposium of Poultry Nutri¬tion. Blankenberge, Belgium, p. 45-52.
  • Onurlubaş, E., Gümüş, N., Karaca, Ş. 2020. Tüketicilerin organik yumurta satın alma niyetini etkileyen faktörlerin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi. ODÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (1), 113-131.
  • Putri, F. S., Suryantini, A., Mulyo, J. H. 2021. Consumer preference towards layer chicken eggs and native chicken eggs in yogyakarta advances in economics, business and management research. Proceedings of 1st International Conference on Sustainable Agricultural Socio-economics, Agribusiness, and Rural Development (ICSASARD 2021).
  • Richard, C., Cristall, L., Fleming, E., Lewis, E. D. Ricupero, M., Jacobs, R. L., Field, C. J. 2017. Impact of egg consumption on cardiovascular risk factors in ındividuals with type 2 diabetes and at risk for developing diabetes: A systematic review of randomized nutritional ıntervention studies. Canadian Journal of Diabetes, 41 (4), 453-463. https://doi.org/10.1016/j.jcjd.2016.12.002.
  • Sarıözkan, S., ve Sakarya, E. 2006. Lalahan Afyon ili yumurta tavukçuluğu işletmelerinde kârlılık ve verimlilik analizleri. Hay. Araşt. Enst. Derg. 46 (1): 29 – 44.
  • Tepav. 2013. Gıda sektöründe değer zinciri analizi-kırmızı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı. Ankara.
  • Tepge 2023. Kümes Hayvancılığı Durum ve Tahmin 2023. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (Tepge). Yayın No: 381 ISBN: 978-625-8451-66-5.
  • Tüik, 2024. tuik.gov.tr. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1
  • Avcılar, Ö. V., Karataş, Y. F., Yılmaz, E. 2023. Üniversite öğrencilerinde yumurta tüketim durumu ve tercihlerinin belirlenmesi. Vet Hekim Der Derg, 94 (1): 26-35. https://doi.org/10.33188/vetheder.1125196
  • Vural, N. 1992. Besin analizleri. Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayın No: 69, s. 154.
  • Yonetken, A., Erol A., Pesmen, G. 2022. Characterization of egg shell powder doped ceramic metal composites. Open Chemistry. 20(1): 716-724. https://doi.org/10.1515/chem-2022-0175.
  • Yum-Bir, 2016. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir), www.yum-bir.org
  • Zafer Kalkınma Ajansı, 2021. TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı. Afyonkarahisar İli Yumurta Sektörü Değer Zinciri Analizi.
There are 45 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Poultry Farming and Treatment, Animal Science, Genetics and Biostatistics
Journal Section Research Article
Authors

Günnur Peşmen 0000-0002-9164-6629

Early Pub Date October 12, 2024
Publication Date October 12, 2024
Submission Date August 22, 2024
Acceptance Date September 12, 2024
Published in Issue Year 2024

Cite

APA Peşmen, G. (2024). Afyonkarahisar İlinde Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 11(4), 1046-1056. https://doi.org/10.30910/turkjans.1537161