Research Article
BibTex RIS Cite

Tuz Stresinin Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum L.)’de Çimlenme ve Fide Gelişim Özelliklerine Etkisi

Year 2021, , 301 - 307, 23.04.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.787011

Abstract

Günümüzde tarım, artan nüfus için bugünden daha fazla gıda üretmek gibi birçok zorlukla karşı karşıyadır ancak gıda talebine paralel olarak ürün verimi artmamaktadır. Düşük verim birçok abiyotik stres faktörüyle ilişkilidir. Tuzluluk, verim ve kaliteyi düşüren büyük bir abiyotik stres faktörüdür. Bu çalışma, Lolium multiflorum’un tuzluluğa toleransını saptamak amacıyla kurulmuştur. Materyal olarak Lolium multiflorum’un Caramba isimli çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada 11 farklı NaCl dozu (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200 mM) uygulanmıştır. Çalışmada, çimlenme oranı, çimlenme gün sayısı, radikula ve plumula uzunluğu, radikula ve plumula yaş ağırlığı ile radikula ve plumula kuru ağırlığı hesaplanmıştır. Araştırmada, tuz stresi tüm parametrelerde istatistiki olarak anlamlı bir farka sebep olmuştur. Tuz, dozlara bağlı olarak parametreleri pozitif ve negatif etkilemiştir. 20 ve 40 mM tuz dozlarında pozitif etki görülürken, 140 mM tuz dozu ve sonrasında genellikle negatif etki meydana gelmiştir.

References

  • Ahmad, P., Azooz, M.M. ve Prasad, M.N.V., 2013. Salt Stress in Plants. Heidelberg: Springer, 495s.
  • Cemek, B., Güler, M. ve Arslan, H., 2006. Bafra ovası sağ sahil sulama alanındaki tuzluluk dağılımının coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1): 63-72.
  • Çulha, Ş. ve Çakırlar, H., 2011. Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11: 11- 34.
  • Doğan R. ve Çarpıcı, E.B., 2016. Farklı tuz konsantrasyonlarının bazı tritikale hatlarının çimlenmesi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(2): 130-135.
  • Ekmekçi, E., Apan, M. Ve Kara, T., 2005. Tuzluluğun bitki gelişimine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(3): 118- 125.
  • Güngör, H., Dokuyucu, T., Dumlupinar, Z. ve Akkaya, A., 2017. Determination of relationships between grain yield and some agronomic traits by correlation and path analysis in oat (Avena spp.). Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 14(1): 61-68.
  • Julkowska, M.M., Hoefsloot, H.C.J., Mol, S., Feron, R., Boer, G-J de, Haring, M.A. ve Testerink, C., 2014. Capturing Arabidopsis root architecture dynamics with ROOT-FIT reveals diversity in responses to salinity. Plant Physiology, 114.
  • Kanber, R., Çullu, M.A., Kendirli, B., Antepli, S. ve Yılmaz, N., 2005 Sulama, drenaj ve tuzluluk. 3-7 Ocak, Ziraat Mühendisleri Odası 6. Teknik Kongresi Bildiri Kitabı.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, R.I. ve Kuşvuran, Ş., 2015. The effects of salinity on seed germination in perennial ryegrass (Lolium perenne L.) varieties. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(1): 78-84.
  • Kuşvuran, Ş., 2010 Kavunlarda kuraklık ve tuzluluğa toleransın fizyolojik mekanizmaları arasındaki bağlantılar. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Doktora Tezi. Adana, 356 s.
  • Kuşvuran, Ş., Yaşar, F., Abak, K., ve Ellialtıoğlu, Ş., 2008. Tuz stresi altında yetiştirilen tuza tolerant ve duyarlı Cucumis sp.'nin bazı genotiplerinde lipid peroksidasyonu, klorofil ve iyon miktarlarında meydana gelen değişimler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1): 13-20.
  • Matthews, S. ve Khajeh-Hosseini M., 2007. Length of the lag period of germination and metabolic repair explain vigour differences in seed lots of maize (Zea mays). Seed Science and Technology, 35: 200-212.
  • Nizam, I., 2011. Effects of salinity stress on water uptake, germination and early seedling growth of perennial ryegrass. African Journal of Biotechnology, 10(51): 10418-10424.
  • Önal Aşcı, Ö., 2011. Salt tolerance in red clover (Trifolium pratense L.) seedlings. African Journal of Biotechnology, 10(44): 8774-8781.
  • Önal Aşcı, Ö. ve Üney, H., 2016. Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelișimine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 5(1): 29-34.
  • Özkorkmaz, F. ve Yılmaz, N., 2017. Farklı tuz konsantrasyonlarının fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve börülcede (Vigna unguiculata L.) çimlenme üzerine etkilerinin belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(2): 196-200.
  • Rewald, B., Shelef, O., Ephrath, J.E., Rachmilevitch, S., 2013. Adaptive plasticity of salt-stressed root systems. In Ecophysiology and responses of plants under salt stress (pp. 169-201). Springer, New York, NY.
  • Taiz, L. ve Zeiger, E., 2002. Plant Physiology, Sinauer Associates, 623s.
  • Turhan, A. ve Șeniz, V., 2010. Salt tolerance of some tomato genotypes grown in Turkey. Journal of Food, Agriculture & Environment, 8(3/4 part 1): 332-339.
  • Türkeş, M., Sümer, U.M., Çetiner, G., 2000. Küresel İklim Değişikliği ve Olası Etkileri. Çevre Bakanlığı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Seminer Notları, 7-24.
Year 2021, , 301 - 307, 23.04.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.787011

Abstract

References

  • Ahmad, P., Azooz, M.M. ve Prasad, M.N.V., 2013. Salt Stress in Plants. Heidelberg: Springer, 495s.
  • Cemek, B., Güler, M. ve Arslan, H., 2006. Bafra ovası sağ sahil sulama alanındaki tuzluluk dağılımının coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1): 63-72.
  • Çulha, Ş. ve Çakırlar, H., 2011. Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11: 11- 34.
  • Doğan R. ve Çarpıcı, E.B., 2016. Farklı tuz konsantrasyonlarının bazı tritikale hatlarının çimlenmesi üzerine etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19(2): 130-135.
  • Ekmekçi, E., Apan, M. Ve Kara, T., 2005. Tuzluluğun bitki gelişimine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(3): 118- 125.
  • Güngör, H., Dokuyucu, T., Dumlupinar, Z. ve Akkaya, A., 2017. Determination of relationships between grain yield and some agronomic traits by correlation and path analysis in oat (Avena spp.). Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 14(1): 61-68.
  • Julkowska, M.M., Hoefsloot, H.C.J., Mol, S., Feron, R., Boer, G-J de, Haring, M.A. ve Testerink, C., 2014. Capturing Arabidopsis root architecture dynamics with ROOT-FIT reveals diversity in responses to salinity. Plant Physiology, 114.
  • Kanber, R., Çullu, M.A., Kendirli, B., Antepli, S. ve Yılmaz, N., 2005 Sulama, drenaj ve tuzluluk. 3-7 Ocak, Ziraat Mühendisleri Odası 6. Teknik Kongresi Bildiri Kitabı.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, R.I. ve Kuşvuran, Ş., 2015. The effects of salinity on seed germination in perennial ryegrass (Lolium perenne L.) varieties. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(1): 78-84.
  • Kuşvuran, Ş., 2010 Kavunlarda kuraklık ve tuzluluğa toleransın fizyolojik mekanizmaları arasındaki bağlantılar. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Doktora Tezi. Adana, 356 s.
  • Kuşvuran, Ş., Yaşar, F., Abak, K., ve Ellialtıoğlu, Ş., 2008. Tuz stresi altında yetiştirilen tuza tolerant ve duyarlı Cucumis sp.'nin bazı genotiplerinde lipid peroksidasyonu, klorofil ve iyon miktarlarında meydana gelen değişimler. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 18(1): 13-20.
  • Matthews, S. ve Khajeh-Hosseini M., 2007. Length of the lag period of germination and metabolic repair explain vigour differences in seed lots of maize (Zea mays). Seed Science and Technology, 35: 200-212.
  • Nizam, I., 2011. Effects of salinity stress on water uptake, germination and early seedling growth of perennial ryegrass. African Journal of Biotechnology, 10(51): 10418-10424.
  • Önal Aşcı, Ö., 2011. Salt tolerance in red clover (Trifolium pratense L.) seedlings. African Journal of Biotechnology, 10(44): 8774-8781.
  • Önal Aşcı, Ö. ve Üney, H., 2016. Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelișimine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 5(1): 29-34.
  • Özkorkmaz, F. ve Yılmaz, N., 2017. Farklı tuz konsantrasyonlarının fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve börülcede (Vigna unguiculata L.) çimlenme üzerine etkilerinin belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(2): 196-200.
  • Rewald, B., Shelef, O., Ephrath, J.E., Rachmilevitch, S., 2013. Adaptive plasticity of salt-stressed root systems. In Ecophysiology and responses of plants under salt stress (pp. 169-201). Springer, New York, NY.
  • Taiz, L. ve Zeiger, E., 2002. Plant Physiology, Sinauer Associates, 623s.
  • Turhan, A. ve Șeniz, V., 2010. Salt tolerance of some tomato genotypes grown in Turkey. Journal of Food, Agriculture & Environment, 8(3/4 part 1): 332-339.
  • Türkeş, M., Sümer, U.M., Çetiner, G., 2000. Küresel İklim Değişikliği ve Olası Etkileri. Çevre Bakanlığı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Seminer Notları, 7-24.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ayşe Özge Şimşek Soysal 0000-0002-2494-0844

Gürkan Demirkol 0000-0003-0033-8039

Özlem Önal Aşcı 0000-0002-9487-9444

Yeliz Kaşko Arıcı 0000-0001-6820-0381

Zeki Acar 0000-0002-0484-1961

Nuri Yılmaz 0000-0002-0597-6884

Publication Date April 23, 2021
Submission Date August 28, 2020
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Şimşek Soysal, A. Ö., Demirkol, G., Önal Aşcı, Ö., Kaşko Arıcı, Y., et al. (2021). Tuz Stresinin Tek Yıllık Çim (Lolium multiflorum L.)’de Çimlenme ve Fide Gelişim Özelliklerine Etkisi. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 8(2), 301-307. https://doi.org/10.30910/turkjans.787011