Bu çalışma salkım çıkarma öncesi dönemde hasat edilerek silolanan filotu (Miscanthus x giganteus) silajlarına farklı oranlarda üre ve melas katkılarının silajların fiziksel ve bazı kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla 2018 yılında Uşak’ta yürütülmüştür. Çalışmada filotu silajlarına %0.5, 1 ve 1.5 oranında üre ve %0, 2 ve 4 oranında melas katkıları uygulanarak silajların kuru madde oranı, fiziksel özellikleri, pH, fleig puanı, ham protein oranı, nötr çözücülerde çözünmeyen lif (NDF), asit çözücülerde çözünmeyen lif (ADF) ve nispi yem değerleri (RFV) belirlenmiştir.
Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre silajların pH değerleri 3.78 ile 6.13 arasında, fleig puanları 35.86 ile 129.71 arasında, ham protein oranları %5.47 ile 8.35 arasında, NDF ve ADF oranları sırasıyla %69.09 ile %76.81 ve %42.33 ile 49.49 arasında değişmiştir. Uygulamalara bağlı olarak RFV değerleri ise 61.28 ile % 75.29 arasında değişim göstermiştir. Çalışmada üre katkıları silajların ham protein oranlarını olumlu yönde etkilerken silaj fermantasyonu ve sindirilebilirlik ile ilgili özellikler olumsuz yönde etkilemiştir. Melas katkıları ise silajların kuru madde ve ham protein oranı dışındaki özelliklerini olumlu etkilemiştir. Araştırma sonucunda yüksek ham protein oranı ve sindirilebilirlik için filotu silajlarına %1 oranında üre ve %4 oranında melas ilave edilmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 23, 2021 |
Submission Date | December 9, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |