Research Article
BibTex RIS Cite

Hümik Asit Uygulamalarının Tüysüz Beyaz Nektarin (White Prunus Persica) Beslenmesi Üzerine Etkileri

Year 2021, , 1035 - 1047, 24.10.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.893615

Abstract

Bu çalışma, Çanakkale ili yerel coğrafi tescilli ürünlerinden “Bayramiç Beyazı” tüysüz beyaz nektarini meyve ağaçlarına humik asit uygulamasının etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Humik asit ağaç taç iz düşümüne, meyve tutumu başlangıcında ağaç başına dört doz (0, 150, 300, 600 mL) olarak topraktan uygulanmıştır. Uygulama öncesi ve meyve hasadı döneminde 0-30 cm ve 30-60 cm derinliklerden toprak ve ağaçlardan yaprak örnekleri alınmıştır. Alınan topraklarda alınabilir makro-mikro besin elementleri (P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn, B) ile katalaz ve üreaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Ayrıca humik asit uygulamalarının ağaç başına meyve verimi, meyve eni, meyve boyu ve ortalama tek meyve ağırlıkları üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen verilerin varyans analizlerine göre; humik asit uygulamaları öncesi incelenen toprak özelliklerinden; P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn ve B elementleri ile katalaz ve üreaz enzimleri her iki derinlikte önemli değişimler göstermiştir. Hasat sonrası alınan toprak örneklerinde 0-30 cm derinlikteki P, K, Ca, Mg, Zn, üreaz ve katalaz özelliklerindeki değişim önemli olmuştur. Bu derinlikteki Fe, Cu, Mn ve B değişimleri ise önemsiz olmuştur. Derim sonrası 30-60 cm derinlikten alınan toprak örneklerinde P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Mn ve B elementleri ile toprakta üreaz ve katalaz enziminde önemli değişimler görülmüştür. Aynı derinlikte sadece alınabilir Fe değişimleri önemsiz olmuştur. Yaprak analizlerine göre humik asit uygulamasından önce alınan yaprakların P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve B içeriklerindeki değişimler önemliyken; yaprakların N ve Cu değişimleri önemsiz olmuştur. Derim sonrası yapraklarda P, K, Ca, Fe, Zn, Mn ve B değişimleri önemli olurken; N, Mg ve Cu değişimleri önemsiz olmuştur. İncelenen meyve özelliklerinin tamamında uygulanan humik asitin etkisi görülmemiştir.

Supporting Institution

Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.

Project Number

FLY-2018-2467

Thanks

Bu çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi tarafından FLY-2018-2467 proje numarasıyla desteklenmiştir.

References

  • Alak, H. C., Müftüoğlu, N. M. 2014. Humik Asit Uygulamalarının Alınabilir Potasyum Üzerine Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 61-66.
  • Alef, A., Nannipieri, P. 1995. Catalase Activity. In: Alef, K., Nannipieri, P. (Eds.), Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry. Academic Press, London, U.K., 2362-363.
  • Allison, L. E., Moodie, C. D. 1965. Carbonate. In: C.A. Black et al. (ed.) Methods of Soil Analysis, Part 2. Agronomy 9;1379-1400. Am. Soc. Of Agron., Inc., Madison, Wisconsin, USA.
  • Allison, S. D. 2006. Soil minerals and humic acids alter enzyme stability: implications for ecosystem processes. Biogeochemistry, 81 (3), 361-373.
  • Anonim, 1999. Soil Analysis Handbook of Reference Methods. Soil and Plant Analysis Council Inc. CRC Pres, Washington, DC, 247s.
  • Anonim, 2011. Bayramiç Beyazı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi. T.C. Türk Patent Enstitüsü, Resmi Gazete No: 28082.
  • Anonim, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi (http://www.tuik.gov.tr). Son erişim tarihi; 02.20.2021.
  • Anonim, 2018. Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations (http://www.fao.org), September, 2018. Son erişim tarihi; 02.10.2018.
  • Anonim, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi (http://www.tuik.gov.tr). Son erişim tarihi; 11.09.2018.
  • Anonim, 2021. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=A&m= canakkale, Son erişim tarihi; 02.20.2021.
  • Baldi, E., Marcolini, G., Quartieri, M., Sorrenti, G., Toselli, M. 2014. Effect of organic fertilization on nutrient concentration and accumulation in nectarine (Prunus persica var. Nucipersica) trees: The effect of rate of application. Scientia Horticulturae, 179, 174-179.
  • Baldi, E., Toselli, M., Marangoni, B. 2010. Nutrient partitioning in potted peach (Prunus persica L.) trees supplied with mineral and organic fertilizers. Journal of plant nutrition, 33(14), 2050-2061.
  • Baş, M., Öztürk, M., Ufuk, S. 2000. Sert Çekirdekli Meyveler. Şeftali Raporu. Bitkisel üretim özel ihtisas komisyonu DPT Raporu VIII. 5 Yıllık Kalkınma Planı, Yalova.
  • Beck, T. H. 1971. Die messung der katalaseaktivitaet von Böden. Zeitschrift für Pflanzenernährung und Bodenkunde, 130 (1), 68-81.
  • Berger, K. C., Truog, E. 1940. Boron deficiencies as revealed by plant and soil tests. Journal of the American Society of Agr., 32, 297-301.
  • Bouyoucos, G. J. 1951. A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of soils 1. Agronomy journal, 43(9), 434-438.
  • Böhme, M., Thi Lua, H. 1997. Influence of mineral and organic treatments in the rhizosphere on the growth of tomato plants. Acta Horticulture. 450: 161-168.
  • Bremner, J. M. 1965. İnorganic forms of nitrogen In: C. A. Black et al(ed). Methods of Soil Analysis, Part 2. Agronomy 9: 1179-1237. Am. Soc. of Agron., Inc. Madison, USA.
  • Chapman, H. D., Pratt, F. P. 1982. Determination of minerals by titration method: methods of analysis for soils, plants and water. California U., Agriculture division. USA.
  • Chen, Y., Aviad, T. 1990. Effects of humic substances on plant growth.1. Humic substances in soil and crop sciences: Selected readings, (humic substances), 161-186.
  • Childers, N. F. 1973. Modern Fruit Science, Orchard and Small Fruit Culture. Horticultural Publications, Florida, 583p.
  • Childers, N. F., Morris, J. R., Sibbett, G. S. 1995. Modern fruit science. Orchard and small fruit culture. Hort. Public., Florida, p: 227.
  • Cimrin, K. M., Yilmaz, I. 2005. Humic acid applications to lettuce do not improve yield but do improve phosphorus availability. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil & Plant Science, 55 (1), 58-63.
  • Çağlar, K. Ö. 1958. Toprak İlmi. AÜZF Yayınları: 10, Ders Kitabı: 2, 286s.
  • Debnath, S., Attri, B. L., Kumar, A., Kishor, A., Narayan, R., Sinha, K., ... Singh, D. B. 2020. Influence of peach (Prunus persica Batsch) phenological stage on the short-term changes in oxidizable and labile pools of soil organic carbon and activities of carbon-cycle enzymes in the North-Western Himalayas. Pedosphere, 30(5), 638-650.
  • Dotaniya, M. L., Aparna, K., Dotaniya, C. K., Singh, M., Regar, K. L. 2019. Role of soil enzymes in sustainable crop production. In Enzymes in Food Biotechnology (pp. 569-589). Academic Press.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ank. Üniv. Zir. Fak. Yayınları. 1021. Ders Kitabı No. 295. Ankara.
  • El-Khawaga, A. S. 2011. Partial replacement of mineral N fertilizers by using humic acid and Spirulina Platensis algae biofertilizer in Florida prince peach orchards. Middle East J. Appl. Sci., 1, 5-10.
  • Flıs-Bujak, M., Turskı, R. 1975. The ınfluence of cultivations on humus compounds of gray brown podzolic soil formed from loess. Polish J. of Soil Sci., 8(2): 147–153.
  • Frank, K. D., Roeth, F. W. 1996. Using soil organic matter to help make fertilizer ve pesticide recommendations. İn: soil organic matter: analysis and ınterpretation. Soil Science Society of America Special Publication, 46: 33.
  • Goldberg, S. 1997. Reactions of boron with soils. Plant and soil, 193 (1-2), 35-48.
  • Gökmen Yılmaz, F., Harmankaya, M., Gezgin, S. 2012. Farklı Demir Bileşikleri ve TKİ-HÜMAS Uygulamalarının Ispanak Bitkisinin Demir Alımı ve Gelişimine Etkileri. Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Dergisi, 14 (1): 217-231.
  • Gu, B., Lowe, L. E. 1990. Studies on the adsorption of boron on humic acids. Canadian Journal of Soil Science, 70 (3), 305-311.
  • Gür, E., Eroğul, D. 2018. Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ve ‘Caldesi 2000’Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 27-33.
  • Gür, E., Şeker, M. 2014. Beyaz Nektarin Tiplerinin Prunus Cinsine Giren Önemli Türlerle Melezlenmesi. Uludağ Ü., Ziraat Fakültesi Dergisi, 28 (1), 65-72.
  • Hoffmann, G. G., Teicher, K. 1961. Ein kolorimetrisches Verfahren zur Bestimmung der Urease Aktivität in Böden. Zeitschrift für Pflanzenernährung, Düngung Bodenkunde, 91: 55-63.
  • Jackson, M. L. 1958. Soil Chemical Analysis. Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Jones Jr, J. B., Wolf B., Mills H. A. 1991. Plant analysis handbook. A practical sampling, preparation, analysis, and interpretation guide. Micro-Macro Publishing, Inc..
  • Kacar, B. 1994. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: III Toprak Analizleri. Ankara Ü., Ziraat Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayın No;3, Ankara, 705s.
  • Kacar, B., Fox, R. L. 1967. Boron status of some Turkish soils. University of Ankara,Yearbook of the Faculty of Agriculture, 1966, 99-111.
  • Kacar, B., Katkat, A. V., Öztürk, Ş. 2013. Bitki fizyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Yayın No:608, V. Basım, Ankara.
  • Kacar, B. 2019. Sürdürülebilir Tarımda Mikro Besin Maddeleri. Nobel Akademik Yayıncılık,Yayın No:2216, I. Basım, Ankara.
  • Kaptan, M. A., Aydin, M., Küçük, S. 2015. Effects of Boron and Humıc Substance Treatments on the Avaılable Boron Dıstrıbutıon in the Soil Profile. Scientific Papers-Series A, Agronomy, 58, 67-72.
  • Katkat, A. V., Aşık, B. B., Turan, M. A., Çelik, H. 2006. Farklı Kireç Dozları ve Tuz Konsantrasyonlarında Artan Miktarlarda Topraktan ve Yapraktan Uygulanan Humik Maddelerin Mısır ve Buğday Bitkilerinin Gelişimi ve Kimi Besin Elementleri İçeriği Üzerine Etkisi. Proje No: TOVAG-105 0 345.
  • Kızılkaya, R., Aşkın, T., Bayraklı, B., Sağlam, M. 2004. Microbiological characteristics of soils contaminated with heavy metals. European J. of Soil Biol., 40 (2), 95-102.
  • Köse, M. A. 2015. Humus ve Humik Asit Uygulamalarının Marulda Besin Elementi Alımı ve Verim Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Krauskopf, K. B. 1972. Geochemistry of micronutrients, in Micronutrients in Agriculture, Mortvedt J.J., Giordano P.M., Lindsay W.L., Eds., Soil Science Society of America, Madison, WI, USA, 7.
  • Kunç, Ș. 2000. Importance of humic acids in soil conditioning and cereal production. Conference Paper (Orta Anadolu'da hububat tarımının sorunları ve çözüm yolları Sempozyumu, Konya, Turkey, 8-11 Haziran 1999), s682-684.
  • Lee, Y. S., Bartlett, R. J. 1976. Stimulation of Plant Growth by Humic Substances.Soil Sci. Soc. Am. J.,40, 876-879. Lindsay, W. L., Norvell, W. A. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese, and copper 1. Soil science society of America j., 42(3), 421-428.
  • Lobartini, J. C., Orioli, G. A., Tan, K. H. 1997. Characteristics of soil humic acid fractions separated by ultrafiltraton. Soil Sci. Plant Anal., 28 (9,10): 787–796.
  • Lü, L. H., Wu, Q. S. 2018. Mitigation of replant disease by mycorrhization in horticultural plants: A review. Folia Horticulturae, 30 (2), 269-282.
  • Lü, L. H., Zou, Y. N., Wu, Q.S. 2019. Mycorrhizas mitigate soil replant disease of peach through regulating root exudates, soil microbial population, and soil aggregate stability. Commun Soil Sci Plant Anal., 50:909‒921.
  • Müftüoğlu, N. M., Türkmen, C., Çıkılı, Y. 2014. Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri (2. Basım). Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara Dağıtım Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 74 B01/02 Kızılay Ankara, ISBN: 978-605-133-895-8.
  • Obatolu, C. R. 1982. Using humic acid to improve seedling growth of coffee in Niger. Cocoa Research Institute of Nigeria, Soils and Plant Nutrition Group, P.M.B. 5244, Ibadan, Nigeria.
  • Olsen, S. R., Cole, C. V., Watanabe, F. S., Dean, L. A. 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. USDA Circular 939. U.S. Government Printing Office, Washington D.C.
  • Özcan, Ö. 2016. Tüysüz Beyaz Şeftalinin Farklı Ürünlere İşlenmesi ve Bu Ürünlerin Depolanması Süresince Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Richards, L. A. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils, Vol., 78, No. 2, p. 154.
  • Roizin, M. B., Egorov, V. I. 1972. Biological Activity of Podzolic Soils of the Kola Peninsula. Pochvovedenie (3), 106-114.
  • Russo, R.O., Berlyn, G. P. 1990. The use of organic biostimulants to help low input sustainable agriculture. Journal of Sustainable Agriculture, 2: 19–42.
  • Sakaldaş, M., 2006. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Tüysüz Beyaz Şeftalinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Sillanpӓӓ, M. 1990. Micronutrient assessment at the country level: An international study. FAO Soils Bulletin, N. 63. Rome.
  • Smith, P. F. 1962. Mineral analysis of plant tissues. Annual Review of Plant Physiology, 13(1), 81-108.
  • Soltanpour, P. N., Johnson, G. W., Workman, S. M., Jones Jr, J. B., Miller, R. O. 1996. Inductively coupled plasma emission spectrometry and inductively coupled plasma‐mass spectrometry. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 5, 91-139.
  • Turan, M. A., Aşık, B. B., Çelik, H., Katkat, A. V. 2012. Tuzlu Koşullarda Yapraktan Uygulanan Humik Asidin Mısır Bitkisinin Gelişimi ve Kimi Besin Elementi Alımı Üzerine Etkisi. Sakarya Ü., Fen Edebiyat Dergisi, 14 (1): 529–539.
  • Türkmen, C., Sungur, A. 2014. Influence of Humic Acid on Availability of Zn, Cu, Mn, Fe in Soils. Asian Journal of Chemistry, 26 (13), 3977.
  • Uçar, Ö. 2018. Çanakkale İlinde Şeftali Filiz Güvesi (Anarsia Lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) İle Mücadelede Çiftleşmeyi Engelleme Tekniğinin Kullanım Olanaklarının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Wolf, B. 1971. The Determination of Boron in Soil Extracts, Plant Materials, Composts, Manures, Water and Nutrient Solutions. Soil Sci. and Plant Analysis 2, 363-374.
  • Yılmaz, A. 2004. Tüysüz Beyaz Şeftali Tiplerinin Önemli Şeftali ve Nektarin Çeşitleriyle Morfolojik ve Genetik Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Yılmaz, F. G., Harmankaya M., Gezgin S. 2012. Farklı Demir Bileşikleri ve Tki-Hümas Uygulamalarının Ispanak Bitkisinin Demir Alımı ve Gelişimine Etkileri. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi,(2012-1), 217-231.
  • Yurtsever, N. 2011. Deneysel istatistik metodları. Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları. Ankara, Türkiye, (2), S.745.
  • Zimmerman, A. R., Ahn, M. Y. 2010. Organo-mineral–enzyme interaction and soil enzyme activity. In Soil enzymology (pp. 271-292). Springer, Berlin, Heidelberg.
Year 2021, , 1035 - 1047, 24.10.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.893615

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of humic acid treatments on nutrition of “Bayramiç Beyazı” white nectarine, a locally registered cultivar of Çanakkale province. Humic acid was applied to soil per tree at canopy projection under field conditions in four different doses at the beginning of fruit set period. Soil and leaf samples were taken before and after the treatments and samples were analyzed for available macro-micro nutrients (P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn, B), soil catalase and urease enzyme activities for 0-30 and 30-60 cm soil layers. Effects of humic acid treatments on fruit yield per tree, fruit width, fruit length and mean single fruit weight were also investigated. According to variance analyses results soil P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn and B contents and catalase and urease enzyme activities at both soil layers exhibited significant variations before the humic acid treatments. In post-harvest soil samples taken from 0-30 cm soil layer, changes in P, K, Ca, Mg, Zn contents, urease and catalase enzyme activities were found to be significant. On the other hand, changes in Fe, Cu, Mn and B contents in this layer were not statistically significant. In post-harvest changes in P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Mn, B contents and urease and catalase enzyme activities were found to be significant at 30-60 cm depths, but available Fe contents were not statistically significant. In leaf samples taken before the humic acid applications, changes in leaf P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and B contents were found to be significant, but changes in N and Cu contents were not statistically significant. In post-harvest leaf samples, changes in P, K, Ca, Fe, Zn, Mn and B contents were found to be significant, but changes in N, Mg and Cu contents were not found to be statistically significant. Effects of humic acid treatments did not influence all investigated fruit characteristics.

Project Number

FLY-2018-2467

References

  • Alak, H. C., Müftüoğlu, N. M. 2014. Humik Asit Uygulamalarının Alınabilir Potasyum Üzerine Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 61-66.
  • Alef, A., Nannipieri, P. 1995. Catalase Activity. In: Alef, K., Nannipieri, P. (Eds.), Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry. Academic Press, London, U.K., 2362-363.
  • Allison, L. E., Moodie, C. D. 1965. Carbonate. In: C.A. Black et al. (ed.) Methods of Soil Analysis, Part 2. Agronomy 9;1379-1400. Am. Soc. Of Agron., Inc., Madison, Wisconsin, USA.
  • Allison, S. D. 2006. Soil minerals and humic acids alter enzyme stability: implications for ecosystem processes. Biogeochemistry, 81 (3), 361-373.
  • Anonim, 1999. Soil Analysis Handbook of Reference Methods. Soil and Plant Analysis Council Inc. CRC Pres, Washington, DC, 247s.
  • Anonim, 2011. Bayramiç Beyazı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi. T.C. Türk Patent Enstitüsü, Resmi Gazete No: 28082.
  • Anonim, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi (http://www.tuik.gov.tr). Son erişim tarihi; 02.20.2021.
  • Anonim, 2018. Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations (http://www.fao.org), September, 2018. Son erişim tarihi; 02.10.2018.
  • Anonim, 2018. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi (http://www.tuik.gov.tr). Son erişim tarihi; 11.09.2018.
  • Anonim, 2021. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=A&m= canakkale, Son erişim tarihi; 02.20.2021.
  • Baldi, E., Marcolini, G., Quartieri, M., Sorrenti, G., Toselli, M. 2014. Effect of organic fertilization on nutrient concentration and accumulation in nectarine (Prunus persica var. Nucipersica) trees: The effect of rate of application. Scientia Horticulturae, 179, 174-179.
  • Baldi, E., Toselli, M., Marangoni, B. 2010. Nutrient partitioning in potted peach (Prunus persica L.) trees supplied with mineral and organic fertilizers. Journal of plant nutrition, 33(14), 2050-2061.
  • Baş, M., Öztürk, M., Ufuk, S. 2000. Sert Çekirdekli Meyveler. Şeftali Raporu. Bitkisel üretim özel ihtisas komisyonu DPT Raporu VIII. 5 Yıllık Kalkınma Planı, Yalova.
  • Beck, T. H. 1971. Die messung der katalaseaktivitaet von Böden. Zeitschrift für Pflanzenernährung und Bodenkunde, 130 (1), 68-81.
  • Berger, K. C., Truog, E. 1940. Boron deficiencies as revealed by plant and soil tests. Journal of the American Society of Agr., 32, 297-301.
  • Bouyoucos, G. J. 1951. A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of soils 1. Agronomy journal, 43(9), 434-438.
  • Böhme, M., Thi Lua, H. 1997. Influence of mineral and organic treatments in the rhizosphere on the growth of tomato plants. Acta Horticulture. 450: 161-168.
  • Bremner, J. M. 1965. İnorganic forms of nitrogen In: C. A. Black et al(ed). Methods of Soil Analysis, Part 2. Agronomy 9: 1179-1237. Am. Soc. of Agron., Inc. Madison, USA.
  • Chapman, H. D., Pratt, F. P. 1982. Determination of minerals by titration method: methods of analysis for soils, plants and water. California U., Agriculture division. USA.
  • Chen, Y., Aviad, T. 1990. Effects of humic substances on plant growth.1. Humic substances in soil and crop sciences: Selected readings, (humic substances), 161-186.
  • Childers, N. F. 1973. Modern Fruit Science, Orchard and Small Fruit Culture. Horticultural Publications, Florida, 583p.
  • Childers, N. F., Morris, J. R., Sibbett, G. S. 1995. Modern fruit science. Orchard and small fruit culture. Hort. Public., Florida, p: 227.
  • Cimrin, K. M., Yilmaz, I. 2005. Humic acid applications to lettuce do not improve yield but do improve phosphorus availability. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil & Plant Science, 55 (1), 58-63.
  • Çağlar, K. Ö. 1958. Toprak İlmi. AÜZF Yayınları: 10, Ders Kitabı: 2, 286s.
  • Debnath, S., Attri, B. L., Kumar, A., Kishor, A., Narayan, R., Sinha, K., ... Singh, D. B. 2020. Influence of peach (Prunus persica Batsch) phenological stage on the short-term changes in oxidizable and labile pools of soil organic carbon and activities of carbon-cycle enzymes in the North-Western Himalayas. Pedosphere, 30(5), 638-650.
  • Dotaniya, M. L., Aparna, K., Dotaniya, C. K., Singh, M., Regar, K. L. 2019. Role of soil enzymes in sustainable crop production. In Enzymes in Food Biotechnology (pp. 569-589). Academic Press.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ank. Üniv. Zir. Fak. Yayınları. 1021. Ders Kitabı No. 295. Ankara.
  • El-Khawaga, A. S. 2011. Partial replacement of mineral N fertilizers by using humic acid and Spirulina Platensis algae biofertilizer in Florida prince peach orchards. Middle East J. Appl. Sci., 1, 5-10.
  • Flıs-Bujak, M., Turskı, R. 1975. The ınfluence of cultivations on humus compounds of gray brown podzolic soil formed from loess. Polish J. of Soil Sci., 8(2): 147–153.
  • Frank, K. D., Roeth, F. W. 1996. Using soil organic matter to help make fertilizer ve pesticide recommendations. İn: soil organic matter: analysis and ınterpretation. Soil Science Society of America Special Publication, 46: 33.
  • Goldberg, S. 1997. Reactions of boron with soils. Plant and soil, 193 (1-2), 35-48.
  • Gökmen Yılmaz, F., Harmankaya, M., Gezgin, S. 2012. Farklı Demir Bileşikleri ve TKİ-HÜMAS Uygulamalarının Ispanak Bitkisinin Demir Alımı ve Gelişimine Etkileri. Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Dergisi, 14 (1): 217-231.
  • Gu, B., Lowe, L. E. 1990. Studies on the adsorption of boron on humic acids. Canadian Journal of Soil Science, 70 (3), 305-311.
  • Gür, E., Eroğul, D. 2018. Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ve ‘Caldesi 2000’Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 27-33.
  • Gür, E., Şeker, M. 2014. Beyaz Nektarin Tiplerinin Prunus Cinsine Giren Önemli Türlerle Melezlenmesi. Uludağ Ü., Ziraat Fakültesi Dergisi, 28 (1), 65-72.
  • Hoffmann, G. G., Teicher, K. 1961. Ein kolorimetrisches Verfahren zur Bestimmung der Urease Aktivität in Böden. Zeitschrift für Pflanzenernährung, Düngung Bodenkunde, 91: 55-63.
  • Jackson, M. L. 1958. Soil Chemical Analysis. Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey, USA.
  • Jones Jr, J. B., Wolf B., Mills H. A. 1991. Plant analysis handbook. A practical sampling, preparation, analysis, and interpretation guide. Micro-Macro Publishing, Inc..
  • Kacar, B. 1994. Bitki ve toprağın kimyasal analizleri: III Toprak Analizleri. Ankara Ü., Ziraat Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayın No;3, Ankara, 705s.
  • Kacar, B., Fox, R. L. 1967. Boron status of some Turkish soils. University of Ankara,Yearbook of the Faculty of Agriculture, 1966, 99-111.
  • Kacar, B., Katkat, A. V., Öztürk, Ş. 2013. Bitki fizyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Yayın No:608, V. Basım, Ankara.
  • Kacar, B. 2019. Sürdürülebilir Tarımda Mikro Besin Maddeleri. Nobel Akademik Yayıncılık,Yayın No:2216, I. Basım, Ankara.
  • Kaptan, M. A., Aydin, M., Küçük, S. 2015. Effects of Boron and Humıc Substance Treatments on the Avaılable Boron Dıstrıbutıon in the Soil Profile. Scientific Papers-Series A, Agronomy, 58, 67-72.
  • Katkat, A. V., Aşık, B. B., Turan, M. A., Çelik, H. 2006. Farklı Kireç Dozları ve Tuz Konsantrasyonlarında Artan Miktarlarda Topraktan ve Yapraktan Uygulanan Humik Maddelerin Mısır ve Buğday Bitkilerinin Gelişimi ve Kimi Besin Elementleri İçeriği Üzerine Etkisi. Proje No: TOVAG-105 0 345.
  • Kızılkaya, R., Aşkın, T., Bayraklı, B., Sağlam, M. 2004. Microbiological characteristics of soils contaminated with heavy metals. European J. of Soil Biol., 40 (2), 95-102.
  • Köse, M. A. 2015. Humus ve Humik Asit Uygulamalarının Marulda Besin Elementi Alımı ve Verim Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Krauskopf, K. B. 1972. Geochemistry of micronutrients, in Micronutrients in Agriculture, Mortvedt J.J., Giordano P.M., Lindsay W.L., Eds., Soil Science Society of America, Madison, WI, USA, 7.
  • Kunç, Ș. 2000. Importance of humic acids in soil conditioning and cereal production. Conference Paper (Orta Anadolu'da hububat tarımının sorunları ve çözüm yolları Sempozyumu, Konya, Turkey, 8-11 Haziran 1999), s682-684.
  • Lee, Y. S., Bartlett, R. J. 1976. Stimulation of Plant Growth by Humic Substances.Soil Sci. Soc. Am. J.,40, 876-879. Lindsay, W. L., Norvell, W. A. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese, and copper 1. Soil science society of America j., 42(3), 421-428.
  • Lobartini, J. C., Orioli, G. A., Tan, K. H. 1997. Characteristics of soil humic acid fractions separated by ultrafiltraton. Soil Sci. Plant Anal., 28 (9,10): 787–796.
  • Lü, L. H., Wu, Q. S. 2018. Mitigation of replant disease by mycorrhization in horticultural plants: A review. Folia Horticulturae, 30 (2), 269-282.
  • Lü, L. H., Zou, Y. N., Wu, Q.S. 2019. Mycorrhizas mitigate soil replant disease of peach through regulating root exudates, soil microbial population, and soil aggregate stability. Commun Soil Sci Plant Anal., 50:909‒921.
  • Müftüoğlu, N. M., Türkmen, C., Çıkılı, Y. 2014. Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri (2. Basım). Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara Dağıtım Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. No: 74 B01/02 Kızılay Ankara, ISBN: 978-605-133-895-8.
  • Obatolu, C. R. 1982. Using humic acid to improve seedling growth of coffee in Niger. Cocoa Research Institute of Nigeria, Soils and Plant Nutrition Group, P.M.B. 5244, Ibadan, Nigeria.
  • Olsen, S. R., Cole, C. V., Watanabe, F. S., Dean, L. A. 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. USDA Circular 939. U.S. Government Printing Office, Washington D.C.
  • Özcan, Ö. 2016. Tüysüz Beyaz Şeftalinin Farklı Ürünlere İşlenmesi ve Bu Ürünlerin Depolanması Süresince Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Richards, L. A. 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils, Vol., 78, No. 2, p. 154.
  • Roizin, M. B., Egorov, V. I. 1972. Biological Activity of Podzolic Soils of the Kola Peninsula. Pochvovedenie (3), 106-114.
  • Russo, R.O., Berlyn, G. P. 1990. The use of organic biostimulants to help low input sustainable agriculture. Journal of Sustainable Agriculture, 2: 19–42.
  • Sakaldaş, M., 2006. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Tüysüz Beyaz Şeftalinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Sillanpӓӓ, M. 1990. Micronutrient assessment at the country level: An international study. FAO Soils Bulletin, N. 63. Rome.
  • Smith, P. F. 1962. Mineral analysis of plant tissues. Annual Review of Plant Physiology, 13(1), 81-108.
  • Soltanpour, P. N., Johnson, G. W., Workman, S. M., Jones Jr, J. B., Miller, R. O. 1996. Inductively coupled plasma emission spectrometry and inductively coupled plasma‐mass spectrometry. Methods of Soil Analysis: Part 3 Chemical Methods, 5, 91-139.
  • Turan, M. A., Aşık, B. B., Çelik, H., Katkat, A. V. 2012. Tuzlu Koşullarda Yapraktan Uygulanan Humik Asidin Mısır Bitkisinin Gelişimi ve Kimi Besin Elementi Alımı Üzerine Etkisi. Sakarya Ü., Fen Edebiyat Dergisi, 14 (1): 529–539.
  • Türkmen, C., Sungur, A. 2014. Influence of Humic Acid on Availability of Zn, Cu, Mn, Fe in Soils. Asian Journal of Chemistry, 26 (13), 3977.
  • Uçar, Ö. 2018. Çanakkale İlinde Şeftali Filiz Güvesi (Anarsia Lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) İle Mücadelede Çiftleşmeyi Engelleme Tekniğinin Kullanım Olanaklarının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Wolf, B. 1971. The Determination of Boron in Soil Extracts, Plant Materials, Composts, Manures, Water and Nutrient Solutions. Soil Sci. and Plant Analysis 2, 363-374.
  • Yılmaz, A. 2004. Tüysüz Beyaz Şeftali Tiplerinin Önemli Şeftali ve Nektarin Çeşitleriyle Morfolojik ve Genetik Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye.
  • Yılmaz, F. G., Harmankaya M., Gezgin S. 2012. Farklı Demir Bileşikleri ve Tki-Hümas Uygulamalarının Ispanak Bitkisinin Demir Alımı ve Gelişimine Etkileri. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi,(2012-1), 217-231.
  • Yurtsever, N. 2011. Deneysel istatistik metodları. Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları. Ankara, Türkiye, (2), S.745.
  • Zimmerman, A. R., Ahn, M. Y. 2010. Organo-mineral–enzyme interaction and soil enzyme activity. In Soil enzymology (pp. 271-292). Springer, Berlin, Heidelberg.
There are 71 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ferhat Anamur This is me 0000-0002-3748-0170

Cafer Türkmen 0000-0002-0707-5908

Project Number FLY-2018-2467
Publication Date October 24, 2021
Submission Date March 9, 2021
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Anamur, F., & Türkmen, C. (2021). Hümik Asit Uygulamalarının Tüysüz Beyaz Nektarin (White Prunus Persica) Beslenmesi Üzerine Etkileri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(4), 1035-1047. https://doi.org/10.30910/turkjans.893615