Barbados cherry (Malpighiaemarginata D.C.) is a cherry-like tropical plant species and sought-after in Central America, Caribbean countries (particularly in Barbados, Trinidad, and Tobago and Haiti) and Brazil. Having a red, pink or yellow color when fully ripe, although red is preferred, fruit is valued mostly for its rich vitamin C content which could be as high a 4% of fruit fresh weight. Several studies reported that in addition to vitamin C, fruit is a good source phytochemicals such as anthocyanins, phenolic compounds, and dietary carotenoids. Havinghigh vitamin C content, in addition to the use of ascorbic acid and antioxidant in food and feed constantly increase the demand for Barbados cherry. Brazil is the leading country in terms of production followed by Caribbean countries. Fruit’s fresh market is very limited due to its perishable nature, however, its products are sold worldwide at good prices. The fruit can only be grown under greenhouses in Turkey. No academic publication in Turkish addressing Barbados cherry exists to our knowledge; therefore, this reviewaims to introduce the fruit to Turkish scientists and whosoever interested.
Barbados kirazı (Malpighiaemarginata D.C.)Orta Amerika, Karayibler (özellikle Barbados, Trinidad, Tobago ve Haiti) ve Brezilya’da oldukça fazla talep görenkiraz görünümlü tropikal bir bitki türüdür. Kırmızı renk tercih edilmesi ile beraber, olgunlaştığında kırmızı, pembe veya sarı renkli olan meyvesi, daha çok oranı yaş ağırlıkta %4’e kadar çıkabilen C vitamini içeriği ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca birçok çalışma meyvenin antosyaninler, fenolik maddeler ve diyetsel karotenoidler gibi fitokimyasallar tarafından da zengin bir içeriğe sahip olduğunu rapor etmektedir. Özellikle yüksek C vitamin değeri ile hazır besin ürünlerineaskorbik asit ve antikoksidankatkı maddesi olarak kullanılması, meyveye olan talebisürekli artırmaktadır. Brezilya en fazla üreten ülke konumunda olup bunu Karayibler takip etmektedir. Taze tüketim pazarı meyvenin raf ömrünün çok kısa olması nedeni ile oldukça kısıtlı olsa da meyveden elde edilen ürünlerdünya genelinde iyi fiyatlara satılmaktadır. Ülkemizde bugün itibarı ile sadece örtü altında yetiştirilebilme potansiyeli vardır. Şimdiye kadar Barbados kirazı ile ilgili Türkçe akademik bir yayına rastlanılmamıştır; bu yüzden, bu derleme meyveyi akademisyenlere ve ilgilenenlere tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2014 |
Submission Date | July 26, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 2 |