BibTex RIS Cite

The Structure of Poultry Meat Consumption in Bingol

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 17 - 24, 26.07.2014

Abstract

This study was carried out to figure out effect of income and education levels on chicken consumption taste performances and habits in urban area of Bingol. This study focused on consumer’s income, food expenditure, consumption quantities, decision-making and purchasing process. To achieve this goal prepared questionnaires were given to 384 families. Sample size of this study was determined with unclustered probability sampling method. According to the survey the average age, monthly income and food expenditure were 42, 2183.12 TL and 486 TL respectively. Yearly chicken consumption per person and family were calculated as 28.4 and 143.8 kg respectively. It was observed that while 31.3% of consumers were buying chicken once a week, 44.5 and 58.5% of them preferred to buy whole chicken and from supermarket, respectively. According to the purchasing performance of consumers; breeding, feeding and marketing models to determine are extremely important.

References

  • Anonim, 2013. Türkiye’de yıllık kişi başı et tüketimi. (http://www. haberler. com/turkiye-de-kisibasi-et-tuketimi-yillik-32-6-4647331haberi/).
  • BESD-BİR, 20 Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, www. besdbir.org. Bodur, S., Kara, F., 1999. Konya’da Et Tüketim Tercihleri ve Beyaz Et Tüketimi. Selçuk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı
  • Anabilim Dalı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 15, 1-5. Büyüknisan, O., 2008. Adana İli Kentsel Alanda Tavuk Eti Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P., Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntern Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 55, 189–194.
  • Collins, M., 1986. Sampling (Editör: R. Worcester ve ark. 1986), Consumer Market Research Handbook.
  • Çelik, Y., Şengül, T., 2001. Şanlıurfa İli Kentsel Alanında Tüketicilerin Yumurta Tüketim Düzeyleri ve Tüketim
  • Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Hayvansal Üretim 42 (2), 53 Keskin, B., Demirbaş, N., 2012. Türkiye’de Kanatlı Eti Sektöründe Ortaya Çıkan Gelişmeler: Sorunlar ve Öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26: (1), 117–130.
  • Kızılaslan, H., Nalinci, S., 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hane Halkının Kanatlı Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırmalar Dergisi (6), 1-18.
  • Sayılı, M., 2006. Kuş Gribinin Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi (Tokat İli Örneği). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23(2), 25–31.
  • Şengül, T., Çelik, Y., Doğan, Z., 2002. Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (1), 145–150.
  • Uzundumlu, S. A., Işık, B. H., Kırlı, H. M., 2011. İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde Kırmızı ve Beyaz Et Tüketiminde Etkili Faktörlerin Analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi 21 (2),20–31.

Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 17 - 24, 26.07.2014

Abstract

Bu çalışma, Bingöl ili merkez ilçede gelir ve eğitim düzeyinin kanatlı eti tüketimi üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ayrıca, tüketimle ilişkili olan tüketici davranışları ve tüketim alışkanlıkları da incelenmiştir. Bingöl-Merkez ilçedeki hane halkının gelir düzeyi, eğitim düzeyi, gıda harcamaları, karar alma ve satın alma süreçleri ele alınmıştır. Bu amaçla 384 aile ile anket yapılmıştır. Anket sayısı, ana kitle oranlarına dayalı Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Basit Tesadüfi Olasılık Örneklemesi ile belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Aile reislerinin yaş ortalaması 42 bulunmuştur. Ailelerin aylık ortalama geliri 2183.12 TL olarak hesaplanmıştır. Ailelerin ortalama aylık gıda harcaması 486.0 TL olarak saptanmıştır. İncelenen ailelerde kişi başına yıllık tavuk eti tüketimi ortalama olarak 28.4 kg, aile başına yıllık tavuk eti tüketimi ise 143.8 kg olarak bulunmuştur. Tüketicilerin %31.3’ünün haftada bir kez tavuk eti satın aldıkları, %44.5’inin tavuk etini bütün olarak satın almayı tercih ettikleri ve %58.5’lik kısmının tavuk etini marketten satın aldıkları belirlenmiştir. Tüketicilerin satın alma tercihlerine göre; yetiştirme, besleme ve pazarlama modellerinin saptanması, son derece önemlidir.

References

  • Anonim, 2013. Türkiye’de yıllık kişi başı et tüketimi. (http://www. haberler. com/turkiye-de-kisibasi-et-tuketimi-yillik-32-6-4647331haberi/).
  • BESD-BİR, 20 Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, www. besdbir.org. Bodur, S., Kara, F., 1999. Konya’da Et Tüketim Tercihleri ve Beyaz Et Tüketimi. Selçuk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı
  • Anabilim Dalı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 15, 1-5. Büyüknisan, O., 2008. Adana İli Kentsel Alanda Tavuk Eti Tüketim Yapısı. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P., Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İntern Öğrencilerinde Hayvansal Ürünlerin Tüketim Durumu ve Tüketici Tercihleri. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 55, 189–194.
  • Collins, M., 1986. Sampling (Editör: R. Worcester ve ark. 1986), Consumer Market Research Handbook.
  • Çelik, Y., Şengül, T., 2001. Şanlıurfa İli Kentsel Alanında Tüketicilerin Yumurta Tüketim Düzeyleri ve Tüketim
  • Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Hayvansal Üretim 42 (2), 53 Keskin, B., Demirbaş, N., 2012. Türkiye’de Kanatlı Eti Sektöründe Ortaya Çıkan Gelişmeler: Sorunlar ve Öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26: (1), 117–130.
  • Kızılaslan, H., Nalinci, S., 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hane Halkının Kanatlı Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırmalar Dergisi (6), 1-18.
  • Sayılı, M., 2006. Kuş Gribinin Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıklarına Etkisi (Tokat İli Örneği). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 23(2), 25–31.
  • Şengül, T., Çelik, Y., Doğan, Z., 2002. Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Tavuk Eti Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (1), 145–150.
  • Uzundumlu, S. A., Işık, B. H., Kırlı, H. M., 2011. İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde Kırmızı ve Beyaz Et Tüketiminde Etkili Faktörlerin Analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi 21 (2),20–31.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Hakan İnci This is me

Ersin Karakaya This is me

Turgay Şengül This is me

Bünyamin Söğüt This is me

Publication Date July 26, 2014
Submission Date July 26, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA İnci, H., Karakaya, E., Şengül, T., Söğüt, B. (2014). Bingöl İlinde Kanatlı Eti Tüketiminin Yapısı. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1), 17-24.