Although Turkey is the centre of almond gene center, it is the eighth largest almond producer after USA, Spain, Iran, Italy and USA. USA holds seventy one percent of almond export which is totally 3 million dollars per year. On the other hand, Turkey has only one percent of total almond export. In our country although farmers did not attach importance almond production until 1990, the almond cultivation has been increased in recent years due to increased demands in internal and domestic markets. Although almond production was increased in recent years, the production potential of our country cannot be used exactly. While almond is cultivated in Mediterranean and Aegean regions especially in Mersin, Antalya and Muğla cities, also its cultivation in other cities is rapidly spreading. Although establishing of new orchards is carried out with late flowering and imported almond types, because our country has genuine and diversity, the development of new types is very important with reclamation. As a result, Almond cultivation has to be improved to meet the growing demand of inside and outside markets and cultivation areas should be increased rapidly
Türkiye, dünya kabuklu meyve üretiminde önemli yere sahip olan bademin gen merkezi olmasına rağmen dünya üretiminde ABD, İspanya, İran, İtalya ve Suriye’den sonra gelmektedir. 3 milyon $’lık oldukça yüksek dünya badem ihracat gelirinin %71’lik kısmını ABD tek başına elde ederken, Türkiye yaklaşık %1’lik pay ile yetinmektedir. Ülkemizde 1990’lı yıllara kadar yeterince önemsenmeyen bademin üretimi, gerek dış gerekse iç pazarda artan talepler nedeniyle son yıllarda hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Artan üretime rağmen ülkemizin badem üretim potansiyeli tam olarak kullanılamamaktadır. Badem üretimi, Akdeniz, Ege bölgelerinde yoğunlaşmakta özellikle Mersin, Antalya ve Muğla illerinde gerçekleştirilirken son yıllarda diğer illerde de hızla yaygınlaşmaktadır. Mevcut durumda, yeni bahçe tesisi, geçci ve ithal badem çeşitleriyle gerçekleştirilmekte fakat zengin çeşitliliğe sahip olan ülkemizde, ıslah programlarında yerli badem çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara önem verilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, her geçen gün artan iç/dış pazar talebinin karşılanması ve ülkemizin dünya pazarında yeterince söz sahibi olabilmesi için badem yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve üretim alanlarının artırılması çalışmalarına hız verilmelidir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-2 |