The effect of treatments on microwave drying characteristics of mushroom was investigated. The experiments were conducted on mushroom samples with mass of 100 g at different microwave powers. Mushroom samples 93,4%(±0,02) humidity on wet basis were dried in microwave oven with 180, 360, 540, 720 and 900W microwave powers until the humidity fell down to 9,27%(±0,06) on wet basis. In this research, the drying data were applied to eleven different mathematical models, namely, Newton, Page, Henderson and Pabis, Midilli-Kucuk, Wang and Singh, Two Term, Two Term Exponential, Diffusion Approach, Weibull Distribution, Logistic and Alibas Equation Models. The performances of these models were compared according to the coefficient of determination (R2), standard error of estimate (SEE) and residual sum of square (RSS), between the observed and predicted moisture ratios. The results showed that Weibull Distribution and Alibaş models were found the better to describe the drying of mushroom samples
Mantarın mikrodalga ile kurutulması üzerine yapılan kuruma davranışının etkileri araştırılmıştır. Denemeler, 100 g ağırlığına sahip mantar örnekleriyle farklı mikrodalga güçlerinde gerçekleştirilmiştir. Yaş baza gore %93,4 (±0,02) ilk nem içeriğine sahip mantar örnekleri yaş baza göre %9,27 (±0,06) son nem içeriğine gelene kadar mikrodalga fırında 180, 360, 540, 720 ve 900W mikrodalga güçlerinde kurutulmuştur. Bu çalışmada, Newton, Page, Henderson ve Pabis, Midilli-Kucuk, Wang ve Singh, İki terimli, İki terimli üssel, Difüzyon yaklaşımı, Weibull Distribution, Logistic ve Alibas Equation Models olmak üzere 11 tane model eşitlik uygulanmıştır. Bu modellerin performansları gözlemlenen ve tahmini nem oranları arasında belirtme katsayısı değeri (R2), tahmini standart hatası (SEE) ve kalanların kareleri toplamına (RSS) göre karşılaştırılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki, diğer model eşitliklerle karşılaştırıldığında Weibull ve Alibaş Model eşitlikleri en iyi tahmini vermiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | January 26, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: Özel Sayı-2 |