In this study, it
is aimed to determine the basic parameters such as shear force, shear stress
and energy requirement in the design of a machine that can be used in cutting
work of gape canes. For this purpose, the variation of cutting properties
depending on the grape canes diameter and moisture for 8 different grape varieties were
investigated and evaluated as statistics. The canes of grape used in the experiments were obtained
from the vineyards of wine producing grape producers in Diyarbakır Province. Llyod LRX plus, a 5000 N capacity biological material tester, was used to
determine the shear properties of gape canes. According to the results obtained, it was observed that the cutting
characteristics of the plant were directly related to the shoot cross section. Even though the diameter of the interrupted shoots is the same, there are
significant differences between the varieties in terms of their cutting
properties. The maximum cutting force values obtained according to the diameter
were obtained in the foreign grape varieties while the lowest values were
determined in the domestic grape varieties. The highest cutting values obtained
for foreign grape varieties were obtained from Cabernet Franc, Shiraz, Cabernet
Sauvignon, Chardonnay, Merlot and Tannat varieties respectively. According to
the results of the research, maximum cutting force is 2084 N and cutting energy
is 662 Ncm in 42% moisture content and 10 mm shoot diameter in Cabernet Franc
variety. The lowest cutting force is 1595 N and cutting energy is 531 Ncm in
Tannat variety at the same shoot diameter. Thus, these cutting properties of
the varieties in the design and manufacture of a pruning or cutting machine
have an important effect. For this reason, in the design of a machine to be
used in pruning and similar cutting works, the cutting characteristics of the
grape variety must be taken into consideration. This will allow machine
manufacturers to manufacture more modern pruning machines on the one hand.
Bu çalışmada, bağ çubuklarının kesme
işlerinde kullanılabilecek bir makinanın tasarımında temel parametreler olan
kesme kuvveti, kesme gerilmesi ve enerji gereksiniminin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 8 farklı üzüm çeşidi için sürgün çapına ve
neme bağlı olarak kesme özelliklerinin değişimi incelenmiş ve istatiski olarak
değerlendirilmiştir. Deneylerde kullanılan asmaların sürgünleri Diyarbakır
ilindeki şaraplık üzüm üreten üreticilere ait bağlardan temin edilmiştir.
Sürgünlerin kesme özelliklerinin belirlenmesinde, Llyod LRX plus, 5000 N
kapasiteli biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara
göre, bitkinin kesme özelliklerinin sürgün kesit alanıyla doğrudan ilişkili
olduğunu gözlenmiştir. Kesilen sürgünlerin çaplarının aynı olsa bile kesme
özellikleri bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Çapa bağlı olarak elde edilen maksimum kesilme kuvveti değerleri yabancı üzüm
çeşitlerinde elde edilirken, en düşük değerler ise yerli şaraplık üzüm
çeşitlerinde saptanmıştır. Yabancı çeşitler için elde edilen en yüksek kesme
değerleri ise sırasıyla Cabernet Franc, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay,
Merlot ve Tannat çeşidinde elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre maksimum
kesme kuvveti 2084 N ve kesme enerjisi 662 Ncm olarak % 42 Nem içeriğinde, 10 mm sürgün çapında
Cabernet Franc çeşidinde bulunurken, aynı sürgün çapında en düşük kesme kuvveti
1595 N ve kesme enerjisi 531 Ncm olarak Tannat çeşidinde elde edilmiştir.
Dolaysıyla bir budama veya kesme makinasının tasarımında ve imalatında
çeşitlerin bu kesme özellikleri önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, budama
ve benzeri kesme işlerinde kullanılacak bir makina tasarımında mutlaka üzüm
çeşidinin kesme özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu da makina imalatçılarının
bir yandan daha modern budama makinalarının imalatının yapılmasına yapmasına
olanak sağlayacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | March 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |