Bu araştırmanın amacı, sütten kesimden sonra oğlakların beslenmesinde konsantre yeme maya destekli bakteriyel probiyotik ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Araştırmada ortalama canlı ağırlığı 19.19±1.00 kg olan 2.5-3 aylık yaşlı karışık cinsiyette 18 baş Akkeçi oğlağı kullanılmıştır. Oğlaklar sütten kesimden sonra tesadüfi olarak kontrol ve muamele olarak 2 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda bulunan oğlaklar, büyütme yemine su püskürtülerek (plasebo) hazırlanan konsantre yemler ile, muamele grubunda bulunan oğlaklar ise maya destekli bakteriyel probiyotik(sıvı) ilaveli konsantre yemler ile beslenmişlerdir. Püskürtme yöntemi ile yeme günlük olarak ilave edilen probiyotik karışımı, Lactobacillus, Enterococcus, Pediococcus, Bacillus bakterileri ile birlikte Saccharomyces cerevisiae mayasını da içeren ticari bir preparattır. Deneme süresince oğlaklara büyütme yemi (pelet formda) ve su ad-libitum olarak verilmiş, kuru yonca otu tüketim miktarları ise canlı ağırlığın % 1’i olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma, yeme alıştırma dönemi ile (15 gün) birlikte 75 gün sürdürülmüştür. Araştırmada oğlakların canlı ağırlıkları haftalık yapılan tartımlarla sabah yemlemesinden önce belirlenmiştir. Oğlakların konsantre yem ve kuru yonca otu tüketimleri günlük olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonunda canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı bakımından probiyotik ilavesinin etkisi bulunmamıştır (P>0.05). Cinsiyetin etkisi önemli bulunmuş, 2.haftadan itibaren erkekler dişilere göre daha fazla canlı ağırlık artışı sağlamışlardır (P<0.01). Oğlakların yem tüketimi ve yem değerlendirme sayıları yeme probiyotik ilavesinden etkilenmemiştir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde, mevcut deneme koşullarında yeme maya destekli bakteriyel probiyotik ilavesinin oğlaklarda büyüme performansı üzerine etkili olmadığı görülmüştür.
Bu araştırmaya katkılarından dolayı Tarım Kredi Yem Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne teşekkür ederiz.
Abstract
The purpose of this study was to investigate that the effects of yeast supported bacterial probiotic supplementation to concentrated feed on body weight, daily weight gain, feed consumption and feed conversion ratio of weaned goat kids. The mixed gender 18 Akkeçi goat kids (2,5-3 months old) which were an average body weight of 19.19±1.00 kg were used in this study. They were randomly allocated to two treatment groups after weaning: control and treatment. The kids in control group were fed water sprayed concentrated feed (placebo) and while the kids in treatment group were fed yeast supported bacterial probiotic supplementation to concentrated feed during the experimental period. The probiotic supplement was sprayed daily in concentrated feed during this period and it contained some strains of probiotics including Lactobacillus, Enterococcus, Pediococcus, Bacillus with Saccharomyces cerevisiae. Throughout the study, a concentrate feed (pelleted form) and fresh water was offered to the kids as ad-libitum. The alfalfa hay was given to kids as 1% of their live weight. The study was carried out for 75 days including 15 days for the introduction of the kids to their feeds and treatments. Kids were weighed every week in the morning before feeding. Concentrated feed and alfalfa hay intake and refusals were recorded daily. The supplementation of probiotics did not have any significant effect throughout the study on live weight and weight gain of the kids as compared to the control group (P>0.05). But the male kids were heavier than the female kids from 2nd week of the study (P<0.01). The intake of feed and feed conversion were not affected by the treatments during experiment. The results of the study indicated that supplementation of yeast supported bacterial probiotic did not affect performance of goat kids in the experimental conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 24, 2020 |
Submission Date | January 9, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 2 |