The aim of this research is to determine the structural characteristics of dairy farms, which are members of the Balıkesir Province Gönen Milk Producers Union, to identify the problems they encounter and to offer solutions to these problems. The data of the research were compiled by proportional sampling from 66 farms using a questionnaire method. In the analysis of the data, the farms are divided into three groups primarily according to the number of milch animals. Farms with 5 or less dairy animals are group I (23 farms), and farms with 6-10 dairy animals are II. group (26 farms), 11 and more dairy animals are III. group (17 farms). While evaluating the data, simple averages and percentage calculations were used. In the study, it was tested statistically whether there was any difference between the groups. According to the results of the research, the average age of the farmers was determined to be 43.56 years, and the average level of education was 6.62 years. The average land size of the farms is 141.30 decares. The most grown crops in the farms are wheat, barley, oats and silage corn. While there are an average of 5.19 domestic cows, 7.94 head culture cows, 8.29 crossbred cows in the farms, the average number of milch animals is 7.14. Average daily milk yield per animal is 15.58 kg. Average milk selling price is 1.70 ₺/kg. Feed costs constitute 56.4% of dairy cattle costs in farms. 82.3% of the farms benefit from forage crops and 85.5% from other livestock supports. It has been determined that 37.9% of the farms use loans for animal husbandry. Farms are faced with the most problems in supplying roughage. It should be ensured that dairy farms benefit from more supports and the supports should be increased.
Bu araştırmanın amacı, Balıkesir İli Gönen Süt Üreticileri Birliğine üye olan süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerini saptamak, karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri getirmektir. Araştırmanın verileri oransal örnekleme ile 66 işletmeden anket yöntemiyle derlenmiştir. Verilerin analizinde işletmeler öncelikle sağmal hayvan sayısına göre üç gruba ayrılmıştır. 5 ve daha az sağmal hayvana sahip işletmeler I. grubu (23 işletme), 6-10 arasında sağmal hayvanı olan işletmeler II. grubu (26 işletme), 11 baş ve daha fazla sağmal hayvanı olan işletmeler ise III. grubu (17 işletme) oluşturmuştur. Veriler değerlendirilirken basit ortalamalar ve yüzde hesaplarından yararlanılmıştır. Araştırmada gruplar arası farklılık olup olmadığı istatistiksel olarak da test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, işletmecilerin yaş ortalaması 43.56 yıl, eğitim süresi ortalaması ise 6.62 yıl olarak saptanmıştır. İşletmelerin ortalama arazi genişliği 141.30 dekardır. İşletmelerde en fazla yetiştirilen bitkisel ürünler buğday, arpa, yulaf ve silajlık mısırdır. İşletmelerde ortalama 5.19 baş yerli inek, 7.94 baş kültür ineği, 8.29 baş melez inek bulunmakla beraber, ortalama sağmal hayvan sayısı 7.14 baştır. Hayvan başına ortalama günlük süt verimi 15.58 kg’dır. Ortalama süt satış fiyatı 1.70 ₺/kg’dır. İşletmelerde süt sığırcılığı masraflarının %56.4’ünü yem masrafları oluşturmaktadır. İşletmelerin %82.3’ü yem bitkileri, %85.5’i de diğer hayvancılık desteklerinden yararlanmaktadır. İşletmelerin %37.9’unun hayvancılık için kredi kullandığı belirlenmiştir. İşletmeler en fazla kaba yem temininde sorunla karşılaşmaktadırlar. Süt sığırcılığı işletmelerinin daha fazla desteklerden yararlanması sağlanmalı ve destekler arttırılmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 24, 2021 |
Submission Date | May 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 4 |