Bu araştırmada, ‘Alphonse Lavallée’ üzüm çeşidinin depolanmasında kullanılan ambalajlardaki farklı orandaki açıklıkların muhafaza süresince üzümlerin kalitesine, kükürt dioksit (SO2) zararı, patolojik ve fizyolojik bozuklukları etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat yapılan üzümler ‰0, ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık olan ambalajlara yerleştirilerek ön soğutması yapılmış, SO2 jenaratörleri yerleştirilerek ağızları kapatılmıştır. Üzümler 0±0.5°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmış, aylık alınan örneklerde; ambalaj içi SO2 konsantrasyonu ve bazı kalite değişimleri belirlenmiştir. Depolama sonunda ‰0, ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık olan ambalajlardaki üzüm tanelerinde SO2 miktarı sırasıyla 24.83, 20.00, 6.00 ve 0.00 mg kg-1 olarak saptanmıştır. Açıklık bulunmayan (‰0) ambalajdaki üzüm tanelerinde, özellikle depolamanın sonunda SO2 miktarında artışa bağlı olarak SO2 zararında artış, renk değişikliği, yumuşama, beğeni puanları ve fenol miktarında azalışlar gözlenmiştir. ‰2 açıklık bulunan ambalajlardaki üzümlerinde ise salkım esmerleşme puanları daha yüksek bulunmuştur. Sonuçlar, ‘Alphonse Lavallée’ üzüm çeşidinin uzun süreli depolamada ‰1 açıklığa sahip ambalajlarda daha başarılı bir şekilde depolanabileceğini göstermiştir.
Ege Üniversitesi Rektörlüğü BAP Koordinasyon Birimi
17-ZRF-003
In this study is carried out to determine the effects of different openings onto the packages used in storage of ‘Alphonse Lavallée’ grape variety on quality, sulfur dioxide (SO2) damage, pathological and physiological disorders of grapes. The grapes were harvested and placed in bags with ‰0 (control), ‰0.5, ‰1 and ‰2 apertures. After pre-cooling grapes in the case of SO2 generators were placed after the mouth of the bags were closed with clips. Grapes were stored at 0±0.5°C and 90-95% relative humidity for 4 months, and SO2 concentrations in packages and some quality changes were determined in monthly samples. SO2 concentrations detected at the end of storage in PE packages with ‰0, ‰0.5, ‰1 and ‰2 openings were 24.83, 20.00, 6.00 and 0.00 mg kg-1 respectively. It has been found that grapes in packages without opening were observed had increase in SO2 amount consequently increase in SO2 loss, color change, softening, decrease in taste scores and phenol content especially the end of storage. The grapes of the same varieties in bags with ‰2 openings were found to have higher browning points in clusters. The results showed that ‘Alphonse Lavallée’ grape variey could be stored more successfully in long-term storage ‰1 openings.
17-ZRF-003
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 17-ZRF-003 |
Early Pub Date | April 30, 2024 |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | April 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 2 |