Fitokimyasallar,
bitkilerde doğal olarak bulunan ve biyolojik olarak aktif olan kimyasal
bileşiklerdir. Bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapmalarının
yanı sıra renk, aroma ve tattan da sorumludurlar. Bugüne kadar 8000’den
fazla fitokimyasal tanımlanmış ve fonksiyonları ve kaynaklarına göre farklı
şekillerde sınıflandırılmıştır. En yaygın sınıflandırma; flavanoidler,
fito-östrojenler, fitosteroller ve karotenoidler şeklinde olup, bunların da alt
grupları bulunmaktadır. Fitokimyasallar, son yıllarda sağlık üzerindeki olumlu
etkileri ve özellikle bazı kanser türleri ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu
olmalarıyla dikkat çekmektedir. Bu bileşiklerin sağlık açısından en önemli
etkisi, vücutta serbest oksijen molekülleri ve serbest radikallerle reaksiyona
giren antioksidanlar gibi işlev görmeleridir. Bu derleme
çalışmasında, sofralık, kurutmalık, şaraplık ve şıralık olarak geniş bir
yelpazede tüketilen üzümlerin fitokimyasal içerik yönünden incelenmesi amaçlanmıştır.
Phytochemicals
are chemical compounds which found naturally and active biologically in plants.
These compounds are responsible for the color, aroma and taste of the plant, as
well as their natural defense system in plants. It is estimated that more than
8000 phytochemicals have been identificated until now. Described thousands of
phytochemicals are classified considering of their functions and some cases sources
of them. More common classification are: flavanoids, phyto-estrogens,
phytosterols and carotenoids. These classes and others can also be subdivided.
In recent years, phytochemicals have been considered due to being their protective
and preventive effects against some kinds of cancer and heart diseases. The most
important effect of these compounds on health is to be functional like antioxidants
that reacted with the free oxygen molecules and free radicals in the body. This
study aims to investigate phytochemical content of the grapes consumed in a
wide range such as, table grape, risen, wine and must.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Environmental Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 1 Issue: 1 |