Bu çalışmada çeltik üreticilerinin sürdürülebilir tarım algılamalarının faktör analizi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini, Türkiye’nin Marmara Bölgesi´nin Trakya kısmında yer alan Edirne ilinin İpsala ilçesinde faaliyet gösteren 89 çeltik üreticisinden anket yöntemiyle elde edilen birincil veriler oluşturmuştur. Çeltik üreticilerinin sürdürülebilir tarım algılamalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla, üreticilerin 60 önermeye katılma dereceleri likert ölçek kullanılarak saptanmıştır. Yapılan ön analiz sonucunda faktör yükü 0.50’den büyük 30 önerme ile faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonuçlarına göre; 30 değişkene ait öz değerlerden (Eigen value) 9 faktöre ait öz değerin 1’den büyük olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle faktör analizi sonuçları 9 faktör dikkate alınarak incelenmiştir. Bu 9 faktör toplam varyansın % 72.35’ni açıklamaktadır. Bu faktörler ve toplam varyansı açıklama oranları sırasıyla; Faktör1 “Çevresel duyarlılık faktörü (% 15.97)”, Faktör2 “Eğitim ve bilinç faktörü (% 11.64)”, Faktör3 “Çeltik üretimi ve kadın faktörü (% 8.47)”, Faktör4 “Tohum tercihi ve risk yönetim faktörü (% 7.01)”, Faktör5 “Tarımsal amaçlı elde edilen finans kaynaklarının çeltik üretiminde kullanılması faktörü (% 6.60)”, Faktör6 “İşbirliği ve çevresel iyileştirme faktörü (% 6.44)”, Faktör7 “Çevresel bozulma ve verimlilik faktörü (% 6.08)”, Faktör8 “Sağlık faktörü (% 5.38)”, Faktör9 “Verimlilik faktörü (% 4.77)” olarak belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bu sonuçlar, çeltik üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için; çevre dostu sürdürülebilir tarımsal tekniklerin devlet tarafından teşvik edilmesi ve çiftçilerin sürdürülebilir tarım teknikleri konusunda eğitilmesi hususunda, politika yapıcılar ve karar alıcılar için önemli veriler sunmaktadır.
In this study, it was aimed to examine the sustainable agriculture perceptions of paddy farmers using factor analysis. The main material of the study consisted of primary data obtained through a survey method from 89 paddy farmers operating in the İpsala district of Edirne province, located in the Thrace part of the Marmara Region of Türkiye. In order to determine the factors affecting the sustainable agriculture perceptions of paddy farmers, 60 propositions were presented to the farmers and the degree of agreement with each proposition was determined using a likert scale. As a result of the preliminary analysis, factor analysis was conducted with 30 propositions with factor loadings greater than 0.50. According to the results of the factor analysis, it has been determined that the eigenvalues for 9 factors are greater than 1 among the eigenvalues of 30 variables. For this reason, factor analysis results were examined taking into account 9 factors. These 9 factors explain % 72.35 of the total variance. These factors and their total variance explanation ratios were determined as; Factor1 “Environmental sensitivity factor (15.97%)”, Factor2 “Education and awareness factor (11.64%)”, Factor3 “Paddy production and women factor (8.47%)”, Factor4 “Seed preference and risk management factor (7.01%)", Factor5 "Use of financial resources obtained for agricultural purposes in paddy production factor (6.60%)", Factor6 "Cooperation and environmental improvement factor (6.44%)", Factor7 "Environmental degradation and productivity factor (6.08%)”, Factor8 “Health factor (5.38%)”, Factor9 “Productivity factor (4.77%)”, respectively. These results obtained from the study indicate that in order to ensure sustainability in paddy production; It provides important data for policy makers and decision makers regarding the promotion of environmentally friendly sustainable agricultural techniques by the government and the training of farmers on sustainable agricultural techniques.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Economics (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 28, 2024 |
Submission Date | April 22, 2024 |
Acceptance Date | August 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |