Kinoa (Chenopodium quinoa Wild.)’nın Bazı Özellikleri ve Et Ürünlerinde Kullanımı
Abstract
Bu çalışmada, kinoa (Chenopodium quinoa wild.)’nın gıda sanayii için önemli olan bazı özellikleri ve et ürünlerinde sağlayabileceği faydalar üzerinde durulmuştur. Özellikle kimyasal yapısı ele alınarak, et sektöründeki uygulamalarından örnekler verilmiştir. Kinoa, kazayağıgiller familyasından olan tek yıllık bir bitkidir. Genel olarak 0.5-1.5 m yüksekliğe ulaşabilir ve tohumunda tahıllara benzer bir yapı içerir. Kinoa tohumu yüksek miktarda kaliteli protein, yağ, mineral ve bazı vitaminler ile mükemmel bir besin bileşimine sahiptir. Ayrıca, glüten içermez ve bu nedenle glüten intoleransı olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kinoa tohumunun fonksiyonel özellikteki yüksek karbonhidrat ve protein içeriği, esansiyel yağ asitleri profili, antioksidan bileşikler ve yüksek demir içeriği nedeniyle et ürünleri üretiminde önemli faydalar sağlayabileceği düşünülmektedir. Ancak çalışmalara bakıldığında, et ürünlerinde kinoa ile ilgili araştırmaların yetersiz olduğu gözlenmiştir. Dolayısı ile bu derlemede kinoanın sahip olduğu yapısal özelliklerden dolayı et ürünlerinin kalitesini geliştirmede katkısının olabileceği ve daha fazla deneysel çalışmaya ihtiyaç olduğu ortaya konulmuştur.
Keywords
References
- Ahamed, N.T., Singhal, R.S., Kulkarni, P.R., Pal, M., 1998. A lesser-known grain, Chenopodium quinoa: Review of the chemical composition of its edible parts. Food and Nutrition Bulletin, 19(1): 61-70.
- Bağdatlı, A., 2018. The influence of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) flour on the physicochemical, textural and sensorial properties of beef meatball. Italian journal of Food Sciences, 30(2): 280-288.
- Chauhan, G.S., Eskin, N.A.M., Tkachuk, R., 1992. Nutrients and antinutrients in quinoa seed. Cereal Chemistry, 69(1): 85-88.
- Demir, M.K., Kılınç, M., 2016. Kinoa: Besinsel ve antibesinsel özellikleri. Journal of Food and Health Sciences, 2(3): 104-111.
- Doğan, H., Karwe, M.V., 2003. Physicochemical properties of quinoa extrudates. Food Science and Technology International, 9(2): 101-114.
- Enriquez, N., Peltzer, M., Raimundi, A., Tosi, V., Pollio, M.L., 2003. Characterization of wheat and quinoa flour in relation to their bread making quality. The Journal of the Argentine Chemical Society, 91(4-6): 47-54.
- Fernandez-Diez, A., Caro, I., Castro, A., Salva, BK., Ramos, D.D., Mateo, J., 2016. Partial fat replacement by boiled quinoa on the quality characteristics of a dry-cured sausage. Journal of Food Science, 81(8): 1891-1898.
- Guzman-Maldonado, S.H., Paredes-Lopez, O., 1998. Functional products of plants indigenous to Latin America: Amaranth, quinoa, common beans and botanicals. In: M. Mazza (Ed.) Functional Foods: Biochemical and Processing Aspects. Lancaster: Technomic Publishing Company, pp. 293-328.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Review
Authors
Ali Mücahit Karahan
This is me
0000-0001-8779-4349
Publication Date
June 30, 2019
Submission Date
September 18, 2018
Acceptance Date
April 11, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 6 Number: 2