This research was conducted to determine herbage yield and some quality characteristics
of bitter vetch genotypes grown at Bingöl ecological conditions. The study was
conducted at the Research and Application fields of Faculty of Agriculture at
Bingol University during 2014-2015 summer growing seasons. In the study, 14
different bitter vetch genotypes (IFVE 248-SEL 2785, IFVE 973-SEL 2795, IFVE
2698-SEL 2798, IFVE 2920-SEL 2801 IFVE 3977-SEL 2802, IFVE 3351-SEL 2804, Yerel
Lice, D-357, MP, HAT-3, HAT-9, HAT-13, HAT-14 ve HAT-17) were used as plant
material. The study was conducted according to randomized complete blocks
design with 3 replications. In the study, plant height, green herbage yield,
dry yield, crude ash ratio, crude protein ratio, crude protein yield, acid
detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), digestible dry matter
ratio, dry matter consumption and relative feed value characteristics were
investigated. Statistically significant differences were found between the
genotypes in all traits examined in the study, except for the plant height.
According to the results of two-year research, IFVE 248-SEL 2785, IFVE 3977-SEL
2802 and HAT-14 genotypes were prominent when dry herbage and crude protein
yield and ADF and NDF ratios were considered; It has been suggested that these
genotypes should be considered in breeding projects to contribute to the forage
production of the region.
Bu çalışmada, Bingöl ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı burçak [Vicia ervilia (L.) Willd] genotiplerinin
ot verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma;
Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama arazisinde 2014-2015
yıllarında yazlık yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Araştırmada, 14 adet
burçak genotipi (IFVE 248-SEL 2785, IFVE 973-SEL 2795, IFVE 2698-SEL 2798, IFVE
2920-SEL 2801 IFVE 3977-SEL 2802, IFVE 3351-SEL 2804, Yerel Lice, D-357, MP, HAT-3,
HAT-9, HAT-13, HAT-14 ve HAT-17) bitki materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada
tarla denemesi, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak
kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham kül
oranı, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjanda çözünmeyen lif
(ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde oranı,
kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri parametreleri incelenmiştir.
Araştırmada sonucunda, bitki boyu dışında incelenen tüm özellikler bakımından
genotipler arasında istatistiki olarak p<0.05 ve/veya p<0.01 düzeyinde önemli
farklılıklar belirlenmiştir. İki yıllık araştırma sonucuna göre, kuru ot ve ham
protein verimi ile ADF ve NDF oranları dikkate alındığında, IFVE 248-SEL 2785,
IFVE 3977-SEL 2802 ve HAT-14 genotiplerinin öne çıktığı; adı geçen bu
genotiplerin yörede kaba yem üretimine katkı sağlaması bakımından ivedilikle ıslah
çalışmalarına alınması önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 3 |