This study was conducted on local fig varieties in
Eruh district, Mişar plain and in Gökçebağ town of the central district of
Siirt province, where an extensive fig population is found, located in the
Southeastern Anatolia of Turkey. In this study, the fig gene sources of the
region were investigated; morphological and phenological observations were made
in the selected trees, and pomological properties of the collected fruit
samples were examined, and chemical analyses were performed. Fruit weight
2.31-64.82 g, average fruit length 20.00-52.50 mm, average fruit width
20.00-55.00 mm, water-soluble dry matter of fruits 9.00-32.00%, titratable
acidity 0.141-0.544% and pH ranged between 3.21 and 4.68 for the cultivars
evaluated for pomological and chemical properties. Local genotypes with similar
properties to especially sarılop (an important variety at the forefront of
Turkey's dried fig sector), and Bursa siyahı (an important variety for table
fig sector) were identified.
Bu çalışma, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu
Bölgesi’nde yer alan ve incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Siirt ili Eruh ilçesi
Mışar Ovası’nda ve Siirt Merkez ilçeye bağlı Gökçebağ beldesinde yetiştirilen yerel
incir çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada, yörenin incir gen kaynakları
araştırılmış, seçilen
ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemler yapılmış, toplanan meyve
örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş ve
kimyasal analizler yapılmıştır.
Pomolojik ve kimyasal özellikler yönünden incelenen çeşitlerin; meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama
meyve boyu 20.00-52.50 mm, ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde
miktarı % 9.00-32.00, titre edilebilir asitliği % 0.141-0.544 ve pH’sı
3.21-4.68 arasında değişim göstermiştir. Özellikle, Türkiye kurutmalık incir sektöründe ön planda olan sarılop
çeşidi ve sofralık incir piyasasında önemli yeri olan Bursa Siyahı çeşidi ile
benzer niteliklere sahip olduğu düşünülen genotiplerin varlığı tespit
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 3 |