This study was carried out in order to determine the knowledge levels of pistachio producers in Siirt province about
the use of pesticides in the agricultural pest control, to examine environmental sensitivity and to propose the most effective
control methods against pests. The study was performed in Siirt province of Turkey, which has significant potential in pistachio
production. In this study, a survey consisting of 45 questions was applied to 100 people by random methods at 95% confidence
level and 10% error level. The results of the survey were analysed by statistical analysis methods, and the averages were
evaluated as percentage. According to the findings, it was found that 71% of the growers did not prepare the pesticide dose
according to the label, 66% use pesticides regardless of the intensity of the pests, 83% did not know the biological pest control
and 88% did not have any information about the integrated pest management. As a result of the study, it was found out that
producers have low education levels, excessive pesticide use behaviour and they are careless about human, environmental
health and biodiversity. In conclusion, we believe that it will be extremely helpful to organize regular trainings for pistachio
growers by the relevant institutions on agricultural pest control.
Bu çalışma; Antep fıstığı üreticilerinin tarımsal mücadelede tarım ilacı kullanımı ile ilgili bilgi seviyelerinin belirlenmesi,
çevre duyarlılıklarının incelenmesi ve zararlılara karşı en etkili kontrol yöntemlerini önermek amacıyla yürütülmüştür.
Çalışma, Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminde önemli potansiyele sahip olan Siirt ilinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, % 95
güven ve % 10 hata düzeyinde tesadüfi yöntemlerle, 100 kişi ile 45 sorudan oluşan bir anket yapılmıştır. Anket sonuçları,
istatistiksel analize tabi tutulmuş ve ortalamalar % olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; üreticilerin
% 66’sının zararlının yoğunluğuna bakmaksızın tarım ilacı kullandığı, % 71’inin ilaç dozunu etikete göre hazırlamadığı,
% 83’ünün biyolojik mücadeleyi bilmediği ve % 88’inin entegre mücadele hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığı
tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, üreticilerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu, tarım ilaçlarını aşırı miktarda
kullandığı, insan ve çevre sağlığı ile biyoçeşitlilik gibi konuları önemsemedikleri ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Antep
fıstığı yetiştiricilerine ilgili kurumlar tarafından tarımsal mücadele konusunda belirli aralıklarla eğitimlerin düzenlenmesi son
derece faydalı olacağı kanısındayız.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 29, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 1 |