Sarılop türündeki incir, Türkiye’de yetişen karlılığı yüksek tarım ürünlerinden biridir. Bitki besin maddelerinin hem yapraktan hem topraktan doğru zamanda ve doğru dozda uygulanması, meyve ağaçlarından elde edilen ürünün kalitesine etki eden başlıca unsurlardan biridir. Bu konuyla ilgili Sarılop odaklı detaylı çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bu çalışma kapsamında, 3 farklı dozda potasyumun (K) ‘Sarılop’ incir çeşidinin niteliksel özelliklerine etkileri incelenmiştir. Potasyum (0) Kontrol, 10 g ve 20 g olarak yapraktan Haziran-Temmuz aylarında uygulanmıştır. Uygulamaların ostiol açıklığına, L ve b renk parametrelerine etkisi tespit edilmiştir. 20 g KTS uygulamaları ostiol açıklığında kontrole kıyasla kayda değer bir düşüşe yol açmıştır. L* değeri en yüksek Kontrol grubunda, b* renk değeri ise en yüksek 20 g KTS grubunda ölçümlenmiştir. Bunun yanı sıra, K uygulamalarının incir meyvelerinde güneş yanıklığı ve çatlak meyve oranlarını düşürdüğü gözlenmiştir
çatlama, Güneş yanıklığı, ostiol açıklığı, Ficus carica L., potasyum, kalite
Sarılop type fig variety is a highly profitable agricultural product grown in Turkey. The application of plant nutrients from both leaves and soil at the appropriate dose and time is one of the main factors affecting the quality of the product obtained from fruit trees. There are very few detailed studies focusing on Sarılop in this context. In this study, the impacts of 3 different doses of potassium
(K) on the quality features of the 'Sarılop' fig variety were investigated. Potassium (0) Control was applied as 10 g and 20 g foliar in June-July. It was determined that the applications had an effect on the ostiole-end crack and b color parameters. 20 g KTS applications caused a significant decrease in ostiole-end crack compared to the control. The highest L* value was measured in the Control group,
while the b* color value was the highest in the 20 g KTS group. However, it was determined that K applications reduced the rate of sunscald and cracked fruit in fig fruits
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticulture |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Supporting Institution | İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ |
Publication Date | February 28, 2023 |
Submission Date | September 5, 2022 |
Acceptance Date | February 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 1 |
APA | Karacaoğlan, Ç. & Can, H. Z. (2023). Farklı Potasyum Dozları İle Gübrelemenin İncirde Meyve Kalitesine Etkisi (Ficus carica L. Cv Sarılop) . Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi , 5 (1) , 1-11 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/uazimder/issue/76026/1170061 |