Research Article

Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Volume: 1 Number: 2 March 13, 2019
TR

Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme düzeylerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygun örnekleme yöntemi ile Afyonkarahisar ilinde öğrenim gören AKÜ 4. sınıf öğrencilerinden, 272 kız ve 64 erkek olmak üzere toplam 336 öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Araştırmada ölçek olarak Güney (2008) tarafından geliştirilen Yansıtıcı Düşünme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz sürecinde t-testi ve tek yönlü varyans analizinden faydalanılmıştır. Ayrıca analiz sürecinde anlamlılık düzeyi .05 alınmıştır. Araştırma bulguları öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme düzeyleri, cinsiyet açısından yansıtıcı düşünme ölçeğinin genelinde anlamlı farklılık gösterirken bilimsel dergi takip etme durumu, anne ve baba eğitim durumu açısından anlamlı farklılık göstermemiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme düzeyleri yüksek olarak belirlenmiştir.

Keywords

References

  1. Alkan, V., & Gözel, E. (2013). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Becerilerine İlişkin Görüşleri. Education Sciences, 8(1), 1-12.
  2. Alp, S., & Taşkın, Ş. Ç. (2008). “Eğitimde Yansıtıcı Düşünmenin Önemi ve Yansıtıcı Düşünmeyi Geliş-tirme”. Milli Eğitim Dergisi, 178, 311-320.
  3. Altınok, H. (2002). “Yansıtıcı Öğretim: Önemi ve Öğretmen Eğitimine Yansımaları”. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 7, 66-73.
  4. Aydın, M., & Çelik, T. (2013). “Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Becerilerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34/II, 169-181.
  5. Bakioğlu, A.; Hesapçıoğlu, M. (1997). Düşünmeyi Öğretmekte Öğretmen ve Okul Yöneticisinin Rolü: Düşünmek, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 9, s. 49-75.
  6. Başol, G., & Evin-Gencel, İ. (2013). Yansıtıcı Düşünme Düzeyini Belirleme Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması. Kuram Ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(2), 929-946.
  7. Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç E., Akgün Ö. E., Karadeniz Ş. & Demirel F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Yayınları.
  8. Demiralp, D., & Kazu, H. (2012). İlköğretim Birinci Kademe Programlarının Öğrencilerin Yansıtıcı Düşünmelerini Geliştirmedeki Katkısına Yönelik Öğretmen Görüşleri. Pegem Eğitim Ve Öğretim Dergisi, 2(2), 29-38.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Authors

Banu Aras *
Türkiye

İrem Park
Türkiye

Ferat Park
Türkiye

Publication Date

March 13, 2019

Submission Date

December 4, 2018

Acceptance Date

March 4, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 1 Number: 2

APA
Aras, B., Park, İ., & Park, F. (2019). Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Uluslararası Bilim Ve Eğitim Dergisi, 1(2), 119-130. https://izlik.org/JA87LM58UP
AMA
1.Aras B, Park İ, Park F. Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. IJSE. 2019;1(2):119-130. https://izlik.org/JA87LM58UP
Chicago
Aras, Banu, İrem Park, and Ferat Park. 2019. “Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Uluslararası Bilim Ve Eğitim Dergisi 1 (2): 119-30. https://izlik.org/JA87LM58UP.
EndNote
Aras B, Park İ, Park F (March 1, 2019) Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Uluslararası Bilim ve Eğitim Dergisi 1 2 119–130.
IEEE
[1]B. Aras, İ. Park, and F. Park, “Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi”, IJSE, vol. 1, no. 2, pp. 119–130, Mar. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87LM58UP
ISNAD
Aras, Banu - Park, İrem - Park, Ferat. “Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Uluslararası Bilim ve Eğitim Dergisi 1/2 (March 1, 2019): 119-130. https://izlik.org/JA87LM58UP.
JAMA
1.Aras B, Park İ, Park F. Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. IJSE. 2019;1:119–130.
MLA
Aras, Banu, et al. “Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Uluslararası Bilim Ve Eğitim Dergisi, vol. 1, no. 2, Mar. 2019, pp. 119-30, https://izlik.org/JA87LM58UP.
Vancouver
1.Banu Aras, İrem Park, Ferat Park. Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Düşünme Düzeyleri Ve Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. IJSE [Internet]. 2019 Mar. 1;1(2):119-30. Available from: https://izlik.org/JA87LM58UP