Research Article

İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ

Volume: 8 Number: 2 June 30, 2025
TR EN

İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ

Abstract

İlmî ve edebî çalışmalarda müellifin eserini, bir devlet adamına veya değer verdiği birine adaması anlamına gelen ithaf kavramı klasik dönem ilmî çalışmalarda iktidar ve ulema arasındaki himaye ilişkisinin önemli bir unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. İthaf olgusu devlet yöneticilerinin ilmî çalışmalara verdiği maddi-manevi desteklerin mukabilinde âlimlerden aldıkları bir çeşit hediye mesabesindedir. İthaf sayesinde âlimler devlet ricâline isimlerini ölümsüzleştirme, ilmî çalışmalara verdikleri destekleri tescilleme, ilmî çevrelerde ve dolayısıyla halk kitleleri nezdinde meşruiyet sağlama imkânı tanımaktadırlar. Bu çalışma iktidar ulema arasında himaye ilişkisine ithaf penceresinden bakmayı denemektedir. Konuyla ilgili olarak ilmî çalışmaların ve âlimlerin desteklendiği tarihsel bir bilgi olarak kabul görmüş Memlük devletinde devlet ricâline ithaf edilen eserler içerisinden Ebû Hayyân'a ait et-Tezyîl ve't-Tekmîl isimli eser seçilmiştir. Nahiv alanında meşhur bu eser, Türk kölemen askerlerin kurmuş olduğu, Mısır ve Şam bölgesinde iki buçuk asır hüküm süren bir devletin özellikle Arap dili ile ilgili çalışmalara verdiği desteği tescil etmesi bakımında önemli görüldüğü için seçilmiştir. İthaf kültürü ve edebiyatı bağlamında ele alınan eser Türk devlet yöneticilerinin Arap dil ilimlerini himayesi açısından örnek teşkil etmektedir. Çalışma neticesinde ithaf metinlerinin salt adanı yazıları olmaktan öte dönemin siyasi ortamı, devlet yöneticilerinin ulema sınıfından beklentileri ve devlet adamlarının kişisel, siyasi ve ilmî nitelikleri hakkında ipuçları barındırdıklarına dair verilere ulaşılmıştır.

Keywords

References

  1. Askalânî, Ş. İbn Hacer. (1982). ed-Dürerü’l-Kâmine fî a’yâni mieti’s-Sâmine. Dâru’l-Maârifi’l-Osmaniyye.
  2. Bâbîdî, A. M. (t.y.). el-Letâif fi’l-Luğa. (Thk. A. A. Avd). Dâru’l-Fazîle.
  3. Bilin, A. (2021). Bahrî Memlükler Dönemi Nahiv Âlimleri. FSMVÜ Uluslararası Arap Dili Ve Edebiyatı Araştırmaları Kongresi. S. Akkuş (Ed.), Demavend.
  4. Bozkurt, N. (1998). Himaye. TDV İslam Ansiklopedisi (C. 18, s. 56). Türkiye Diyanet Vakfı.
  5. Brown, M. E. (1913). Dedications. The Knickerbocker Press.
  6. Bulut, S. (2020). 1940 Sonrası Modern Türk Şiirinde İthaf Edilmiş Şiirler. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 37-54.
  7. Cevherî, Ebu'n-Nasr İ. (1987). es-Sıhâh Tâcu’l-Luğa. (Thk. A. A. Attâr). Dâru’l-İlm li’l-Melâyîn.
  8. Çelik, H. A. (1990). Ebu Hayyân el-Endelüsi ve Tefsirdeki Metodu. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9, 143-190.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Arabic Language, Literature and Culture

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 28, 2025

Publication Date

June 30, 2025

Submission Date

April 5, 2025

Acceptance Date

June 17, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 2

APA
Kaya, İ. (2025). İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ. Uluslararası Dil Edebiyat Ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 8(2), 740-753. https://doi.org/10.37999/udekad.1670405
AMA
1.Kaya İ. İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ. Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2025;8(2):740-753. doi:10.37999/udekad.1670405
Chicago
Kaya, İrfan. 2025. “İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ”. Uluslararası Dil Edebiyat Ve Kültür Araştırmaları Dergisi 8 (2): 740-53. https://doi.org/10.37999/udekad.1670405.
EndNote
Kaya İ (June 1, 2025) İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ. Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi 8 2 740–753.
IEEE
[1]İ. Kaya, “İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ”, Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi, vol. 8, no. 2, pp. 740–753, June 2025, doi: 10.37999/udekad.1670405.
ISNAD
Kaya, İrfan. “İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ”. Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi 8/2 (June 1, 2025): 740-753. https://doi.org/10.37999/udekad.1670405.
JAMA
1.Kaya İ. İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ. Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2025;8:740–753.
MLA
Kaya, İrfan. “İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ”. Uluslararası Dil Edebiyat Ve Kültür Araştırmaları Dergisi, vol. 8, no. 2, June 2025, pp. 740-53, doi:10.37999/udekad.1670405.
Vancouver
1.İrfan Kaya. İTHAF EDEBİYATI BAĞLAMINDA MEMLÜKLERDE ARAP DİL İLİMLERİNİN PATRONAJI: EBÛ HAYYÂN ÖRNEĞİ. Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 2025 Jun. 1;8(2):740-53. doi:10.37999/udekad.1670405

* It is important for our reviewers to enter their fields of expertise in detail in terms of assigning reviewers in the process.