Research Article

İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi

Volume: 3 Number: 2 December 31, 2020
EN TR

İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi

Abstract

Okul yöneticileri ile okulda çalışan öğretmenler arasında yaşanan iletişim sorunları, okulun amaçlarının gerçekleştirilmesini engellemekte ve örgütsel işleyişi olumsuz yönde etkilemesi sonucunda birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Okul ve kurumlarda iletişim sürecini başlatan ve iletişimin nasıl olacağını belirleyen kişi okul yöneticisidir. Okul yöneticilerinin kişisel özellikleri arasında yer alan iletişim becerileri, okulun iletişim süreçlerini belirlemekte ve çalışanların okuldaki davranışlarını etkileyebilmektedir. Bu araştırmanın amacı, ilkokul yöneticileri ve öğretmenlerin iletişim becerilerinin düzeylerini ve ilkokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin iletişim durumları ve iletişim sürecinde yaşadıkları sorunları belirlemektir. Çalışma grubu Konya ili Selçuklu ilçesindeki ilkokullarda görev yapan 6 yönetici ve farklı branşlardan 14 öğretmendir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre yönetici ile öğretmenler arasındaki iletişimin okul ortamını etkilediği belirlenmiştir.

Keywords

Thanks

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsündeki hocalarım Prof. Dr. Ercan YILMAZ ve Prof. Dr. Mustafa YAVUZ' a katkıları için teşekkür ederim.

References

  1. Açıkalın, A. ve Turan, S. (2011). Okullarda etkili iletişim. İstanbul: Pegem Yayınları
  2. Akım, F. (2010). Halkla ilişkilerin iletişim öznesi: empati. etkili iletişim becerilerinin kurumsal iletişimde çalışan başarısı üzerindeki rolü: Motivasyon ve empati. İstanbul: Derin Yayınları.
  3. Argon, T. ve Zafer, D. (2009). İlköğretim okulu yöneticilerinin iletişim sürecinde yaşadıkları problemler. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 99-123.
  4. Bıçakçı, İ. (1999). İletişim ve halkla ilişkiler (2. bs.). Ankara: Media Cat Yayınları.
  5. Bingöl, A. (2013). İlköğretim kurumları yöneticileri ile öğretmenler arasındaki iletişim sorunları. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  6. Buluç, B. (2007). İlk ve ortaöğretim kurumlarında okul yöneticilerinin bilgilendirme işlevini gerçekleştirme düzeyleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(1), 1-23.
  7. Bursalıoğlu, Z. (2011). Okul yönetiminde yeni yapı ve davranış (16. bs.). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  8. Cüceloğlu, D. (2012). Yeniden insan insana. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

August 13, 2020

Acceptance Date

November 26, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 2

APA
Ekici, C. (2020). İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi. International Journal of Scholars in Education, 3(2), 292-311. https://izlik.org/JA83GB59RD
AMA
1.Ekici C. İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi. IJSE. 2020;3(2):292-311. https://izlik.org/JA83GB59RD
Chicago
Ekici, Cemil. 2020. “İlkokul Yöneticileri Ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi”. International Journal of Scholars in Education 3 (2): 292-311. https://izlik.org/JA83GB59RD.
EndNote
Ekici C (December 1, 2020) İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi. International Journal of Scholars in Education 3 2 292–311.
IEEE
[1]C. Ekici, “İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi”, IJSE, vol. 3, no. 2, pp. 292–311, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83GB59RD
ISNAD
Ekici, Cemil. “İlkokul Yöneticileri Ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi”. International Journal of Scholars in Education 3/2 (December 1, 2020): 292-311. https://izlik.org/JA83GB59RD.
JAMA
1.Ekici C. İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi. IJSE. 2020;3:292–311.
MLA
Ekici, Cemil. “İlkokul Yöneticileri Ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi”. International Journal of Scholars in Education, vol. 3, no. 2, Dec. 2020, pp. 292-11, https://izlik.org/JA83GB59RD.
Vancouver
1.Cemil Ekici. İlkokul Yöneticileri ile Öğretmenler Arasındaki İletişim Durumlarının İncelenmesi. IJSE [Internet]. 2020 Dec. 1;3(2):292-311. Available from: https://izlik.org/JA83GB59RD