Food crises and food riots in various parts of the World emphasize the
changing nature of food. Several approaches have been put forward to explain
the changing nature of agriculture which is in parallel with neoliberalism.
Among these approaches, food regime analysis does not only explain food-related
concepts, but also reveals this historical transformation in detail. The food
regime, which deals with food production and consumption on certain historical
periods, helps to understand the international division of labor within the
context of capitalist accumulation. The study is based on Philip McMichael's triple food regime approach.
Considering the food regime analysis, the transformation of the agricultural
products trade in Turkey is parallel to the changes in world trade or the
periodic change in the framework of the division of labor. The country is one
of the largest exporters in the world before 2000, Turkey lost its position and
dropped to the importer. Delimiting export extent to food only is not enough to
evaluate the balance of agricultural foreign trade. It is necessary to re-evaluate the analysis taking into account the
agricultural raw materials. In agricultural trade, a bilateral structure is
formed. There is surplus in food and processed agricultural products trade.
However, since the mid-1980s, unfavorable balance of trade occurred in
agricultural raw materials trade and this deficit has continued to date. The
surplus given in food and processed products no longer meets the deficit given
in agricultural raw materials and a running deficit emerges.
Dünyanın
çeşitli bölgelerinde yaşanan gıda krizleri ve gıda ayaklanmaları, gıdanın
değişen mahiyetinin öneminin vurgulamaktadır. Neoliberalizm ile paralellik arz
eden tarımın değişen yapısını açıklamak üzere çeşitli yaklaşımlar ortaya
atılmıştır. Bu yaklaşımlar arasında gıda rejimi analizi, sadece gıda ile ilgili
kavramları açıklamakla kalmaz, bu tarihsel dönüşümü de detaylıca ortaya
koymaktadır. Gıda üretim ve tüketimini belirli tarihsel dönemler itibarıyla ele
alan gıda rejimi, kapitalist sermaye birikimi çerçevesindeki uluslararası
işbölümünü anlamaya yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada Philip McMichael’ın üçlü
gıda rejimi yaklaşımı temel alınmıştır. Gıda rejimi analizi göz önüne
alındığında, Türkiye’nin tarımsal ürün ticaretinde yaşadığı dönüşümün dünya ticaretindeki
değişim ya da işbölümü çerçevesinde yaşanan dönemsel değişimle de paralel
olduğu gözlemlenebilmektedir. 2000’den önce dünyanın en büyük ihracatçısı
ülkesinden biri olan Türkiye, bu konumunu kaybetmiş ve ithalatçı konumuna
düşmüştür. İhracat boyutunu sadece gıda ile sınırlandırmak tarımsal dış ticaret
bilançosunu değerlendirmek için yeterli değildir. Analizi tarımsal hammaddeleri
de dikkate alarak yeniden değerlendirmek gerekmektedir. Tarımsal ticarette
ikili bir yapı oluşmuş durumdadır. Gıda ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde
fazla verilmektedir. Ancak 1980’lerin ortalarından itibaren, tarımsal hammadde
dış ticaretinde açık verilmeye başlanmış ve bu açık günümüze kadar artarak
devam etmiştir. Gıda ve işlenmiş ürünlerde verilen fazla tarımsal hammadde de
verilen açıkları artık karşılamamakta ve genel bir açık ortaya çıkmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 1 |