The origins of hospitality are as ancient as human history. Hospitality, which has different meanings in the language of different peoples, means “home for travelers” in almost all languages. Hospitality is the cultural activity of the people, as well as a spiritual treasure that preserves traditions from different eras. The introduction of the custom of hospitality in each country, which has its own peculiarities, is an important indicator of attention to people. Hospitality, directly reflecting both the way of life of the people and their material and spiritual culture, has become an important factor accelerating the development of tourism in the modern world. This tradition serves not only the friendship of individuals, but also the friendly and coexistence of nations and peoples within the framework of this tradition. The conceptual basis of humanistic values is a reflection of these qualities in the execution of different traditions. The study of the norms and rules regarding food in the practice of traditional hospitality of the peoples of the world can be noted as a necessary factor for researchers working in both ethnology and ethnography. Although the tradition of hospitality in Azerbaijan is universal, it varies from region to region. This is due to the historical development of the nation, ethnic diversity and coexistence of different peoples in the country. The emergence of diversity in traditions has ensured the innovative development of the most productive custom of hospitality in society.
-
-
-
Misafirperverlik kavramının kökenleri insanlık tarihi kadar eskidir. Farklı ulusların dilinde farklı anlamlara gelen misafirperverlik, tüm dillerde "yolcular için ev" anlamına gelir. Misafirperverliği insanların kültürel bir faaliyeti ve aynı zamanda farklı çağların geleneklerini koruyan manevi bir hazine olarak adlandırmak daha doğru olur. Her ülkenin kendine has özellikleriyle misafirperverlik geleneğini ortaya koyması, insana verilen önemin göstergesidir. İnsanların hem yaşam biçimini hem de maddî ve manevî kültürünü doğrudan yansıtan misafirperverlik, modern dünyada turizmin gelişimini hızlandıran önemli bir faktör haline gelmiştir. Bu gelenek sadece bireylerin dostluğuna değil, aynı zamanda ulusların ve halkların dostça ve samimi bir şekilde bir arada yaşamasına da hizmet eder. Bu niteliklerin farklı geleneklerin uygulamalarına yansıması hümanist değerlerin kavramsal temelini oluşturur. Dünya halklarında misafirperverlik geleneğinin icrasında yiyecek unsurlarına ilişkin kural ve düzenlemelerin incelenmesi, hem etnoloji hem de etnografya alanında çalışmalar yapan araştırmacılar için gerekli bir faktör olarak belirtilebilir. Azerbaycan'da misafirperverlik geleneği evrensel olmakla birlikte, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Bunun nedeni, bir ulusun tarihsel gelişiminin özellikleri, nüfusun etnik çeşitliliği ve ülkede farklı halkların temsilcilerinin bir arada yaşamasıdır. Geleneklerdeki çeşitliliğin ortaya çıkması, toplumdaki en verimli misafirperverlik geleneğinin yenilikçi bir şekilde gelişmesini sağlamıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Sociology (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 29, 2025 |
Publication Date | May 31, 2025 |
Submission Date | January 7, 2025 |
Acceptance Date | April 25, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 1 |