Other

Türkiye'nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi

Volume: 3 Number: 1 June 29, 2021

Türkiye'nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi

Abstract

İnsani Gelişme Endeksi ülkeler için yaşam süresinin uzunluğunu, ülkedeki okur-yazar insanların oranını, ülkenin eğitim seviyesini ve yaşam seviyesini ölçmeye yönelik hazırlanan bir ölçümdür. 1990 yılından beri İnsani Gelişme Endeksi (İGE) her yıl, Birleşmiş Milletler Gelişme Programı (UNDP) tarafından yayınlanmaktadır. Türkiye, İnsani Gelişme Raporlarının yayınlanmaya başladığı 1990 yılından beri raporlarda ve endekslerde yer almaktadır. İnsani Gelişme Endeksi ülkelerin gelişmişlik düzeylerine ait verileri göstermektedir. Ayrıca ülke ekonomisindeki etkinin bireylerin yaşam niteliğini ne derece etkilediğini göstermektedir. Ülkeler insani gelişmişlik düzeylerini arttırmak için çaba sarf etmektedir ve ülkeye yapılan Doğrudan yabancı yatırımlar da bu çabalardan bir tanesidir. Doğrudan yabancı yatırımların gerçeklemesinde yatırım yapılacak ülkenin sosyal ve ekonomik koşulları öneme sahiptir. Çünkü Doğrudan yabancı yatırımların ülkelere teknoloji transferini arttıracağı, sanayi sektöründe verimlilik sağlayacağı, yüksek kalitedeki ürünlerin üretim maliyetlerini düşürerek üretimi arttıracağı, hizmetin ve bilgi paylaşımını kolaylaştıracağı ve bunların ise ihracatı artırarak istihdamı ve refahı olumlu yönde etkileyeceği ifade edilmektedir. Literatürde DYY’ın en önemli belirleyicilerinin yatırım yapılacak ülkenin ekonomik değişkenleri ve refah düzeyi olduğu görülmektedir. Türkiye DYY sermaye açısından sektörel çeşitlik ve sahip olduğu jeopolitik konumu nedeniyle sermaye girişlerini olumlu yönde etkileyen bir ülkedir. Ayrıca gelişmekte olan bir ülke olması ve İnsani Yaşam Endeksinde olumlu gelişim göstermesi açısından da dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, İnsani Yaşam Endeksi verilerinin Türkiye’ye yapılan Doğrudan Yatırımlar üzerinde ne derecede etkili olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmada, güncel İnsani Yaşam Endeksi ve Doğrudan yabancı yatırım verileri kullanılarak literatür taraması yapılmış son 22 yılın Türkiye için geçerli olan İnsani Yaşam Endeksi verileri ve DYY verileri kıyaslanmıştır.

Keywords

References

  1. Acar, M. (2016), Doğrudan Yabancı Sermayenin Ekonomik Büyümeye Etkisi: Türkiye Örneği, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (13), 92–105.
  2. Artan, S., Hayaloğlu, P. (2015), Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Kurumsal Belirleyicileri : OECD Ülkeleri Örneği, Ege Akademik Bakış, 15(4), 551–64.
  3. Aydemir, C., Arslan, İ., Uncu, F. (2012), Doğrudan Yabancı Yatırımların Dünya’daki ve Türkiye’deki Gelişimi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (23), 69–104.
  4. Başar, S., Eren, M., Eren, M. (2015), Ülkelerin İnsani Gelişmişlik Endeksi Değişkenlerine Göre Etkinliklerinin İncelenmesi, International Conference On Eurasian Economies (2015), 846–54.
  5. Baykal, E., Özgül, E., Özdemirci, F., & Yazıcı, T.(2019), Küreselleşmenin Türkiye Sigorta Sektöründeki Etkileri: Şirketlerin Ortaklık Yapısı ve Pazar Payları. Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi, 4(1), 100-130.
  6. Baykal, E. (2020). A Comparison About Eudaimonic Wellbeing in Authentic and Spiritual Leadership. Uluslararası Hukuk ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 61-73.
  7. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, (2018), İnsani Gelişme Endeksleri ve Göstergeleri : 2018 İstatistiksel Güncellemesi İnsani Gelişme Endeksi ( İGE ).
  8. Bolat, B. A., Arıcıgil, Ç. Ç. (2007), İnsani Gelişme İndeksi Bileşenleri Açısından Gelişmekte Olan Ülkelerin Diskriminant Analizi Ile Karşılaştırılması, T.C. Kültür Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 223–34.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Political Science

Journal Section

Other

Publication Date

June 29, 2021

Submission Date

November 18, 2020

Acceptance Date

June 27, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 1

APA
Baykal, E., Cece, S., & Yorulmaz, H. (2021). Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi. Uluslararası Hukuk Ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 69-82. https://doi.org/10.51524/uhusbad.827749
AMA
1.Baykal E, Cece S, Yorulmaz H. Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi. UHUSBAD. 2021;3(1):69-82. doi:10.51524/uhusbad.827749
Chicago
Baykal, Elif, Sinem Cece, and Halil Yorulmaz. 2021. “Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi”. Uluslararası Hukuk Ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi 3 (1): 69-82. https://doi.org/10.51524/uhusbad.827749.
EndNote
Baykal E, Cece S, Yorulmaz H (June 1, 2021) Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi. Uluslararası Hukuk ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi 3 1 69–82.
IEEE
[1]E. Baykal, S. Cece, and H. Yorulmaz, “Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi”, UHUSBAD, vol. 3, no. 1, pp. 69–82, June 2021, doi: 10.51524/uhusbad.827749.
ISNAD
Baykal, Elif - Cece, Sinem - Yorulmaz, Halil. “Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi”. Uluslararası Hukuk ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi 3/1 (June 1, 2021): 69-82. https://doi.org/10.51524/uhusbad.827749.
JAMA
1.Baykal E, Cece S, Yorulmaz H. Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi. UHUSBAD. 2021;3:69–82.
MLA
Baykal, Elif, et al. “Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi”. Uluslararası Hukuk Ve Sosyal Bilim Araştırmaları Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2021, pp. 69-82, doi:10.51524/uhusbad.827749.
Vancouver
1.Elif Baykal, Sinem Cece, Halil Yorulmaz. Türkiye’nin İnsani Yaşam Endeksi Verilerinin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi. UHUSBAD. 2021 Jun. 1;3(1):69-82. doi:10.51524/uhusbad.827749

Cited By