In this study, it is aimed to develop a "Job Performance Scale" in order to measure the job performance of employees with a measurement tool with high validity and reliability based on scientific methods. The study was conducted with data obtained from three different sample groups, including universities, health and industry sectors. As a data collection tool, a draft scale consisting of 12 items prepared by the focus working group in the form of 5-point Likert was used in line with the literature. The data were analyzed with the package program. EFA and CFA were carried out in line with the validity studies. Furthermore criterion validity of the scale is also computed with using the job satisfaction scale. According to the results of the analysis, the "Job Performance Scale" consisted of two sub-dimensions and 11 items. As a result of reliability analyzes, it was determined that the scale was highly reliable. With its two-dimensional structure named task performance and contextual performance, it is evaluated that the scale will fill a gap in the field by meeting an important need for employees to determine and measure job performance in future researches.
Bu çalışmada, çalışanların iş performanslarını bilimsel yöntemlere dayanarak geçerliliği ve güvenilirliği yüksek bir ölçme aracı ile ölçebilmek için, bir “İş Performansı Ölçeği” geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, üniversitelerden, sağlık, sanayi sektörlerinden olmak üzere üç farklı örneklem grubundan elde edilen veriler ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak çalışma grubu tarafından, literatür doğrultusunda 5’li Likert şeklinde hazırlanan 12 maddeden oluşan taslak ölçek kullanılmıştır. Veriler paket program ile analiz edilmiştir. Geçerlik çalışmaları doğrultusunda KFA ve DFA yapılmıştır. Ayrıca, iş tatmini ölçeğinden istifade edilerek, ölçeğin ölçüt bağımlı geçerliliği de sağlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre “İş Performansı Ölçeği”, iki alt boyut ve 11 maddeden oluşmuştur. Yapılan güvenilirlik analizleri sonucunda ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin, görev performansı ve bağlamsal performans isimli iki boyutlu yapısı ile, bundan sonra yapılacak araştırmalarda, çalışanların iş performansını belirlemeye ve ölçmeye yönelik önemli bir ihtiyacı karşılayarak alandaki bir boşluğu dolduracağı değerlendirilmektedir. İş Performansı Ölçeği, Türkçe olarak çalışmanın en sonunda sunulmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 22, 2022 |
Submission Date | November 9, 2022 |
Acceptance Date | December 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 2 |
ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ
Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.
Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.
Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur.
MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.
ISSN: 2149 - 5823