Balın
insan beslenmesindeki faydalarının yanı sıra, hastalıklardan koruyucu ve
iyileştirici etkileri de bulunmaktadır. Bal eski devirlerden beri günümüzde de
olmak üzere tıp alanında antibakteriyel etkisi yönüyle kullanılmaktadır. Yapılan çok sayıda çalışma, birçok bakterinin bala
değişik düzeylerde duyarlı olduğunu bildirilmiştir. Bazı araştırmalar, balın
%1.8-%10.8 MIC değerleri arasında birçok patojen etkene karşı etkili bir
antibakteriyel potansiyeli olduğunu göstermektedir. Balların antimikrobiyal etkisi bitki kaynaklarının farklılığına bağlı
olarak değişkenlik gösterir.
Bu çalışmada Bursa’nın farklı bölgelerindeki arıcılardan elde edilen 34 adet bal
örneğinin %100, %50 ve %25’lik konsantrasyonlarının 3 bakteri ve 1 maya
üzerindeki antimikrobiyal etkileri incelenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 30, 2016 |
Acceptance Date | April 15, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 15 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.