Hizmet Kalitesinin Servqual Metodu İle Ölçümü ve Sonuçların Yapısal Esitlik Modelleri İle Analizi: Ögretmen Evi Uygulaması
Year 2009,
Volume: 1 Issue: 1, 19 - 27, 15.01.2009
Süleyman Ersöz
,
Mehmet Pınarbaşı
,
A. Kürşat Türker
Mustafa Yüzükırmızı
Abstract
Önemi giderek artan hizmet isletmeleri basarılı olmak ve çetin rekabet ortamında ayakta kalabilmek için kaliteli hizmet anlayısına dönmek zorunda kalmaktadır. Kalitesizligin getirecegi yok olma durumu isletmeleri hizmet kalitelerini ölçmeye yönlendirmektedir. Bu çalısmada ögretmen evlerinin hizmet kalitesinin ölçümü ve sonuçların analiz edilmesi için bir model tasarlanmıstır. Hizmet kalitesi ölçüm yöntemi olarak kullanım alanı en yaygın olan SERVQUAL yönteminden, sonuçları destekleyici ve kalitenin düsük oldugu noktalarda yöneticilere yol gösterici olması için de Yapısal Esitlik Modellerinden faydalanılmıstır. Anketlerle toplanan veriler faktör analizleri, güvenilirlik analizleri, anova analizleri ve regresyon analizleri ile test edilmis ve olumlu sonuçlar alınmıstır. Analizlerde SPSS 12.0 ve MS. Office 2007 programları ile Yapısal Esitlik Modeli analizinde AMOS 16 programından faydalanılmıstır.
References
- [1]. F. Akdeniz, Olasılık ve statistik., Nobel Kitabevi, 2004
[2]. K. Ardıç, “ç Müsteri Tatmini ile Hizmet Kalitesi liskisinin Ölçülmesi
(Bir Magaza Zincirinde Uygulama)”. Sakarya Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü, 1998
[3]. K. Aydın, “Hizmet sletmelerinde Servqual Yöntemi le Hizmet
Kalitesinin Ölçümü ve Kocaeli' ndeki Seyahat sletmelerinden Efe Tur
Uygulaması”. Sosyal Siyaset Konferansları Kitap 50, Sayfa 1101-1130,
2007.
[4]. T. Bas, Anket Nasıl Hazırlanır, Nasıl Uygulanır, Nasıl Degerlendirilir?,
Seçkin Yayıncılık, 2002.
[5]. N. Bozdag, M. Atan ve S. Altan, “Hizmet Sektöründe Toplam Hizmet
Kalitesinin SERVQUAL Analizi le Ölçümü ve Bankacılık Sektöründe
Bir Uygulama” . VI. Ulusal Ekonometri ve statistik Sempozyumu Gazi
Üniversitesi, Ekonometri Bölümü, 2003.
[6]. M. Boysan, “Çok Örneklemli Yapısal Esitlik Modelleri” . Yüzüncü Yıl
Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
[7]. U. Bulgan, “Kütüphanecilik Sektöründe Hizmet Kalitesinin Ölçümü ve
Bir Üniversite Kütüphanesi Uygulaması” . Beykent Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü. 2002.
[8]. F. Buttle, “Servqual: Review, Critique, Research Agenda”. European
Journal of Marketing, Sayfa 10-11, 1996.
[9]. T. Cook ve B. Thompson, ”Reliability and Validity of SERVQUAL
Scores Used to Evaluate Perceptions of Library Service Quality”. The
Journal of Academic Librarianship, Sayfa 248-258, 2000.
[10]. N. Devebakan, “Saglık sletmelerinde Teknik ve Algılanan Kalite”.
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sayfa 120-149,
2006.
[11]. B. Edvardsson, B. Thomasson ve J. Qvretveit, Quality of Service:
Making It Really Work. McGraw Hill Book Company, 1994.
[12]. A. Eleren, Ç. Bektas ve A. S. Görmüs, ”Hizmet Sektöründe Hizmet
Kalitesinin SERVQUAL Yöntemi ile Ölçülmesi ve Hazır Yemek
sletmesinde Bir Uygulama”. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar,
Sayfa 75-88, 2007.
[13]. E. Eroglu, ”Müsteri Memnuniyeti Ölçüm Modeli”. .Ü. sletme
Fakültesi sletme Dergisi, Sayfa 7-25, 2005.
[14]. C. L. Ham, W. Johnson, A. Weinstein, R. Plank ve P. L. Johnson,
.”Analyzing the Gap Between Expectations and Perceptions of Service
Quality”. International Journal of Value -Based Management , Sayfa
197-203, 2003.
[15]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml,”Delivering Quality
Service: Balancing Customer Perceptions of Service Quality”. Journal
of Retailing, Sayfa 21-22, 1990.
[16]. A. Parasuraman,L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”Perceived Service
Quality as a Customer-Based Performance Measure: An Empirical
Examination of Organizational Barriers Using an Extended Service
Examination of Organizational Barriers Using an Extended Service
Quality Model”. Human Resource Management, Sayfa 335-364, 1991.
[17]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml,.”Reassessment of
Expectations as a Comparison Standart in Measuring Service Quality:
Implications for Further Research”. Journal of Marketing, Sayfa 111-
124, 1994.
[18]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”Refinement and
Reassessment of the SERVQUAL Scale”. Journal of Retailing, Sayfa
420-450, 1991.
[19]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”Research Note: More
on Improving Service Quality Measurement”. Journal of Retailing,
Sayfa 140-147, 1993.
[20]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”SERVQUAL: A
Multiple-Item Scale for Measuring Customer Perceptions of Service
Quality”. Journal of Retailing, Sayfa 12-40, 1988.
[21]. A. Parasuraman, V. A. Zeithaml ve L. L. Berry, ”A Conceptual Model
of Service Quality and Its Implicatications for Future Research”. Journal
of Marketing, Sayfa 69, 1985.
[22]. Ö. B. Tek, Pazarlama lkeleri. Beta Basın Yayın, 1999.
[23]. C. Uzkurt, ”Müsteri Degeri ve Tatmininin Satın Alım Sonrası Gelecek
Egilimlere Etkisi Üzerine Ampirik Bir Çalısma”. Eskisehir Osmangazi
Üniversitesi, Sayfa 25-35, 2001.
[24]. H. Yener, ”Personel Performansına Etki Eden Faktörlerin Yapısal Esitlik
Modeli (Yem) le ncelenmesi Ve Bir Uygulama”. Gazi Üniversitesi,
2007.
[25]. H. Yetis, “Hizmet Kalitesinin SERVQUAL Modeli le Ölçülmesi ve Bir
Uygulama”. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001.
Int.J.Eng.Research & Development,Vol.1,No.1,January 2009
Kırıkkale University-Faculty of Engineering
27
[26]. V. Yılmaz ve H. Çelik, ”Bankacılık Sektöründe Müsteri Memnuniyeti
Ve Bankaya Baglılık Arasındaki liskinin Yapısal Esitlik Modelleriyle
Arastırılması”. Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,
statistik Bölümü, 2005.
[27]. V. Yılmaz, H. E. Çelik ve E. H. Ekiz, ”Kuruma Baglılıgı Etkileyen
Faktörlerin Yapısal Esitlik Modelleriyle Arastırılması: Özel ve Devlet
Bankası Örnegi”. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat
Fakültesi, statistik Bölümü, 2006.
[28]. P. Kotler, Kotler ve Pazarlama, Çev. Ayse Özyagcılar, Sistem
Yayıncılık, 2003.
[29]. V. Yılmaz, “Consumer Behaviour of Shopping Center Choice”, Social
Behavior and Personality, Sayfa 783-790, 2004.
Hizmet Kalitesinin Servqual Metodu İle Ölçümü ve Sonuçların Yapısal Esitlik Modelleri İle Analizi: Ögretmen Evi Uygulaması
Year 2009,
Volume: 1 Issue: 1, 19 - 27, 15.01.2009
Süleyman Ersöz
,
Mehmet Pınarbaşı
,
A. Kürşat Türker
Mustafa Yüzükırmızı
Abstract
Service management which has a growing importance is obliged to return to quality as a vision to succeed and stay in a
competitive environment. Hence, companies are measuring their quality of service in an increasingly manner. In this study, a model has been designed to determine the quality-of-service in teacher lodges. SERVQUAL which is the common method in the way of measuring service quality is utilized and low Structural Equation Modeling is used to guide the directors. Data, collected by surveys, have been tested with factor analysis, reliability analysis, analysis of variance and regression analysis. We have observed encouraging results with this analysis. The analyses are run on SPSS 12.0, MS Office 2007 and AMOS which is a Structural Equation Models software.
References
- [1]. F. Akdeniz, Olasılık ve statistik., Nobel Kitabevi, 2004
[2]. K. Ardıç, “ç Müsteri Tatmini ile Hizmet Kalitesi liskisinin Ölçülmesi
(Bir Magaza Zincirinde Uygulama)”. Sakarya Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü, 1998
[3]. K. Aydın, “Hizmet sletmelerinde Servqual Yöntemi le Hizmet
Kalitesinin Ölçümü ve Kocaeli' ndeki Seyahat sletmelerinden Efe Tur
Uygulaması”. Sosyal Siyaset Konferansları Kitap 50, Sayfa 1101-1130,
2007.
[4]. T. Bas, Anket Nasıl Hazırlanır, Nasıl Uygulanır, Nasıl Degerlendirilir?,
Seçkin Yayıncılık, 2002.
[5]. N. Bozdag, M. Atan ve S. Altan, “Hizmet Sektöründe Toplam Hizmet
Kalitesinin SERVQUAL Analizi le Ölçümü ve Bankacılık Sektöründe
Bir Uygulama” . VI. Ulusal Ekonometri ve statistik Sempozyumu Gazi
Üniversitesi, Ekonometri Bölümü, 2003.
[6]. M. Boysan, “Çok Örneklemli Yapısal Esitlik Modelleri” . Yüzüncü Yıl
Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
[7]. U. Bulgan, “Kütüphanecilik Sektöründe Hizmet Kalitesinin Ölçümü ve
Bir Üniversite Kütüphanesi Uygulaması” . Beykent Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü. 2002.
[8]. F. Buttle, “Servqual: Review, Critique, Research Agenda”. European
Journal of Marketing, Sayfa 10-11, 1996.
[9]. T. Cook ve B. Thompson, ”Reliability and Validity of SERVQUAL
Scores Used to Evaluate Perceptions of Library Service Quality”. The
Journal of Academic Librarianship, Sayfa 248-258, 2000.
[10]. N. Devebakan, “Saglık sletmelerinde Teknik ve Algılanan Kalite”.
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sayfa 120-149,
2006.
[11]. B. Edvardsson, B. Thomasson ve J. Qvretveit, Quality of Service:
Making It Really Work. McGraw Hill Book Company, 1994.
[12]. A. Eleren, Ç. Bektas ve A. S. Görmüs, ”Hizmet Sektöründe Hizmet
Kalitesinin SERVQUAL Yöntemi ile Ölçülmesi ve Hazır Yemek
sletmesinde Bir Uygulama”. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar,
Sayfa 75-88, 2007.
[13]. E. Eroglu, ”Müsteri Memnuniyeti Ölçüm Modeli”. .Ü. sletme
Fakültesi sletme Dergisi, Sayfa 7-25, 2005.
[14]. C. L. Ham, W. Johnson, A. Weinstein, R. Plank ve P. L. Johnson,
.”Analyzing the Gap Between Expectations and Perceptions of Service
Quality”. International Journal of Value -Based Management , Sayfa
197-203, 2003.
[15]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml,”Delivering Quality
Service: Balancing Customer Perceptions of Service Quality”. Journal
of Retailing, Sayfa 21-22, 1990.
[16]. A. Parasuraman,L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”Perceived Service
Quality as a Customer-Based Performance Measure: An Empirical
Examination of Organizational Barriers Using an Extended Service
Examination of Organizational Barriers Using an Extended Service
Quality Model”. Human Resource Management, Sayfa 335-364, 1991.
[17]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml,.”Reassessment of
Expectations as a Comparison Standart in Measuring Service Quality:
Implications for Further Research”. Journal of Marketing, Sayfa 111-
124, 1994.
[18]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”Refinement and
Reassessment of the SERVQUAL Scale”. Journal of Retailing, Sayfa
420-450, 1991.
[19]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”Research Note: More
on Improving Service Quality Measurement”. Journal of Retailing,
Sayfa 140-147, 1993.
[20]. A. Parasuraman, L. L. Berry ve V. A. Zeıthaml, ”SERVQUAL: A
Multiple-Item Scale for Measuring Customer Perceptions of Service
Quality”. Journal of Retailing, Sayfa 12-40, 1988.
[21]. A. Parasuraman, V. A. Zeithaml ve L. L. Berry, ”A Conceptual Model
of Service Quality and Its Implicatications for Future Research”. Journal
of Marketing, Sayfa 69, 1985.
[22]. Ö. B. Tek, Pazarlama lkeleri. Beta Basın Yayın, 1999.
[23]. C. Uzkurt, ”Müsteri Degeri ve Tatmininin Satın Alım Sonrası Gelecek
Egilimlere Etkisi Üzerine Ampirik Bir Çalısma”. Eskisehir Osmangazi
Üniversitesi, Sayfa 25-35, 2001.
[24]. H. Yener, ”Personel Performansına Etki Eden Faktörlerin Yapısal Esitlik
Modeli (Yem) le ncelenmesi Ve Bir Uygulama”. Gazi Üniversitesi,
2007.
[25]. H. Yetis, “Hizmet Kalitesinin SERVQUAL Modeli le Ölçülmesi ve Bir
Uygulama”. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001.
Int.J.Eng.Research & Development,Vol.1,No.1,January 2009
Kırıkkale University-Faculty of Engineering
27
[26]. V. Yılmaz ve H. Çelik, ”Bankacılık Sektöründe Müsteri Memnuniyeti
Ve Bankaya Baglılık Arasındaki liskinin Yapısal Esitlik Modelleriyle
Arastırılması”. Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,
statistik Bölümü, 2005.
[27]. V. Yılmaz, H. E. Çelik ve E. H. Ekiz, ”Kuruma Baglılıgı Etkileyen
Faktörlerin Yapısal Esitlik Modelleriyle Arastırılması: Özel ve Devlet
Bankası Örnegi”. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat
Fakültesi, statistik Bölümü, 2006.
[28]. P. Kotler, Kotler ve Pazarlama, Çev. Ayse Özyagcılar, Sistem
Yayıncılık, 2003.
[29]. V. Yılmaz, “Consumer Behaviour of Shopping Center Choice”, Social
Behavior and Personality, Sayfa 783-790, 2004.