Derleme

BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR

Cilt: 3 Sayı: 1 31 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR

Öz

Günümüzde kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı bir imalat sürecinden geçmektedir. İmalat süreçleri kullanılan malzemenin niteliği ve imalat yöntemine göre değişmektedir. İmalat yöntemlerinin birbirlerine göre bazı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Endüstri devrimleri ile bu avantaj ve dezavantajlar daha da belirgin ve etkili bir hale gelmiştir. Özellikle Endüstri 4.0 devrimi ile imalat alanında büyük gelişmeler olmuş ve bu gelişmeler sayesinde imalat yöntemlerinde büyük ölçekte ilerleme kaydedilmiştir. Geleneksel imalat yöntemlerinde imalatı çok uzun süren veya çok karmaşık yapıdaki parçaların imal edilememesi gibi dezavantajları ortadan kaldırabilecek eklemeli İmalat yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerinden birisi de bağlayıcı püskürtmeli eklemeli imalat metodudur. Bu yöntemde metal toz hammadde üzerine, bağlayıcı püskürtülerek tozların birleşmesi sağlanır. Metal tozların birleştirilmesinde kullanılan bağlayıcılar reçine olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntem henüz gelişme aşamasında olduğundan dolayı literatürde bu imalat yönteminin detayları, ürün özellikleri ve yöntemde kullanılan bağlayıcılara yönelik yeterli düzeyde ve kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu makalede çeşitli çalışmalarda kullanılan bağlayıcılar, kürlenme şartları, ham mukavemete etkileri, fırın ortamında piroliz (buharlaşma) olma özellikleri ve kalıntı bırakma durumlarından bahsedilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Demiray, M. A., Şekerci, B., Saltık, O., Kayacan, M.C., (2018). Eklemeli İmalat Yöntemlerinde Kullanılan Malzemeler", 4th International Congress on 3D Printing (Additive Manufacturing) Technologies and Digital Industry, Antalya, 274-284.
  2. [2] 3dhubs, 2019. Erişim Tarihi: 21.12.2019. https://www.3dhubs.com/get/am-technologies
  3. [3] CustomPartNet, (2019). Erişim Tarihi: 21.12.2019. http://www.custompartnet.com/wu/3d-printing
  4. [4] Makepartsfast,2020 Erişim Tarihi: 13.12.2020 https://www.makepartsfast.com/what-are-the-benefits-of-binder-jetting-in-3d-printing/.
  5. [5] Slm solution, (2017). Erişim Tarihi: 18.09.2017. https://slm-solutions.com/products/machines/selective-laser-melting-machine-slmr500.
  6. [6] Exone, (2017). Erişim Tarihi: 18.09.2017. https://www.exone.com/Portals/0/Systems/M-Flex/X1_MFlex_US.pdf.
  7. [7] Desktop metal, (2018). Erişim Tarihi: 05.07.2018. https://www.desktopmetal.com/
  8. [8] Eos, (2018). Erişim Tarihi: 22.09.2018. https://www.eos.info/en.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

25 Kasım 2020

Kabul Tarihi

16 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Saltık, O., & Özsoy, A. (2020). BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi, 3(1), 10-18. https://izlik.org/JA63BM75ZU
AMA
1.Saltık O, Özsoy A. BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi. 2020;3(1):10-18. https://izlik.org/JA63BM75ZU
Chicago
Saltık, Osman, ve Abdullah Özsoy. 2020. “BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR”. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi 3 (1): 10-18. https://izlik.org/JA63BM75ZU.
EndNote
Saltık O, Özsoy A (01 Aralık 2020) BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi 3 1 10–18.
IEEE
[1]O. Saltık ve A. Özsoy, “BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR”, Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi, c. 3, sy 1, ss. 10–18, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63BM75ZU
ISNAD
Saltık, Osman - Özsoy, Abdullah. “BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR”. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi 3/1 (01 Aralık 2020): 10-18. https://izlik.org/JA63BM75ZU.
JAMA
1.Saltık O, Özsoy A. BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi. 2020;3:10–18.
MLA
Saltık, Osman, ve Abdullah Özsoy. “BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR”. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi, c. 3, sy 1, Aralık 2020, ss. 10-18, https://izlik.org/JA63BM75ZU.
Vancouver
1.Osman Saltık, Abdullah Özsoy. BAĞLAYICI PÜSKÜRTMELİ METAL EKLEMELİ İMALATTA KULLANILAN BAĞLAYICILAR. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2020;3(1):10-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63BM75ZU
Creative Commons Lisansı
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.